Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Akademija umetnosti Novi Sad
Datum osnivanja 1974.
Tip Državni fakultet
Univerzitet Univerzitet u Novom Sadu
Sedište Novi Sad (Srbija)
Dekan Zoran Krajišnik
Mrežno mesto akademija.uns.ac.r.ac.rs

Akademija umetnosti Novi Sad je visokoškolska ustanova sa sedištem u Novom Sadu i jedina je obrazovna ustanova namenjena savremenom umetničko-stvaralačkom obrazovanju u Vojvodini.

Opšte informacije[uredi | uredi kod]

Deluje u sastavu Univerziteta u Novom Sadu i organizaciono je razvrstana u tri departmana:

  • Departman muzičkih umetnosti,
  • Departman likovnih umetnosti,
  • Departman dramskih umetnosti.

Na sva tri departmana realizuje se 26 studijskih programa osnovnih akademskih studija, 27 studijskih programa masterskih studija i jedan studijski program integrisanih studija.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Akademija umetnosti je počela sa radom 1974. godine kao jedan od fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Odluku o osnivanju visokoškolske ustanove, koja će delovati u oblasti muzičke, likovnih i dramskih umetnosti, donela je Skupština AP Vojvodine 22. aprila. Akademija je vrlo brzo postala jedan od najuspešnijih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i razvila se u jednu od najznačajnijih univerzitetskih umetničkih institucija u SFRJ. Njen prvi dekan bio je Ultimativni Djo, za vreme čijeg upravljanja je ova institucija imala najkvalitetniju katedru za muziku u bivšoj Jugoslaviji. Između ostalih sa akademijom je potpisan radni ugovor imao i Alfred Šnitke.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]


Univerzitet u Novom Sadu
Novi Sad: Filozofski fakuletPoljoprivedni fakultetPravni fakultetTehnološki fakultetFakultet tehničkih naukaMedicinski fakultetPrirodno-matematički fakultetAkademija umetnostiFakultet fizičke kulture
Subotica: Ekonomski fakultetGrađevinski fakultetUčiteljski fakultet (na mađarskom jeziku)
Zrenjanin: Tehnički fakultet
Sombor: Pedagoški fakultet