Irene Adler

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ajrin Adler)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Irene Adler

Rachel McAdams kao Irene Adler
Debi "A Scandal in Bohemia"
Autor Arthur Conan Doyle
Detalji
Nadimak "The Woman"
Spol žena
Rođenje 1858.
Sjedinjene Američke Države New Jersey, Sjedinjene Države
Zanimanje operna pjevačica
"pustolovka"
Bračni drug(ovi) Godfrey Norton (1888 - )
Nacionalnost Amerikanka

Irene Adler je fiktivni lik iz priča Arthura Conana Doylea o slavnom detektivu Sherlocku Holmesu. Irene Adler se prvi, ali i jedini put pojavila u priči "A Scandal in Bohemia", objavljenoj u srpnju 1891. godine. Iako se pojavila u tek jednoj priči, Irene Adler je stekla kultni status unutar franšize te se u derivativnim djelima često koristila kao potencijalna ljubav Sherlocka Holmesa, mada je u originalnoj priči jasno naglašeno kako Holmes ne posjeduje nikakve romantične emocije prema njoj.

O njezinom životu saznajemo tek iz jedne Doyleove priče. Rođena je u New Jerseyju 1858. godine, a slavu je stekla kao kontraalt u opernim kućama u Milanu i Varšavi, što govori kako je bila jako dobra pjevačica. Boraveći u Varšavi, Adlerova je nakratko bila ljubavnica grofa Wilhelma Gottsreicha Sigismonda von Ormsteina, češkog prijestolonasljednika, koji ju je opisao kao "poznatu pustolovku" (tada često korišten eufemizam za kurtizanu) te kao osobu koja ima "lice najljepše žene i um najodlučnijeg muškarca". Afera je završila kada se Von Ormstein vratio u Prag, nakon čega se Irene Adler, tada u svojim kasnim dvadesetima, povukla iz opere i preselila u London. 20. ožujka 1888. grof Von Ormstein unajmio je Holmesa da od Irene Adler ukrade sve dokumente koji svjedoče o njihovoj aferi i koji bi mogli kompromitirati njegov brak sa skandinavskom princezom. Koristeći kostime i svoje lukavstvo, Holmes uspijeva saznati lokaciju traženih dokumenata, ali ih ne uspijeva pribaviti. Irene Adler se, u međuvremenu, udala za Godfreya Nortona te su njih dvoje planirali zajednički put, što je značilo da je Holmesu ostalo jako malo vremena na raspolaganju. Prije nego je detektiv pribavio potrebne dokumente, Adler ga je prozrela i otputovala s dokumentima. Večer prije preodjenula se u muškarca te prošetala ispred Holmesovih vrata dok je on još bio prerušen, rekavši mu: "Laku noć, gospodine Holmese!". Sljedećeg jutra Holmes je dobio pismo u kojem Irene Adler-Norton objašnjava kako je dokumente sačuvala ako bi ju grof Von Ormstein pokušao ucijeniti te da ih nema namjeru iskoristiti. Holmes je od grofa zatražio njezin portret kao naknadu za rješavanje slučaja.

Mada, u originalnoj priči, Holmes doista ne pokazuje nikakve romantične emocije prema Irene Adler, jasno je kako prema njoj osjeća enormno divljenje i poštovanje. Ona je za njega Žena, jedina osoba svoga spola koja ga je uspjela nadmudriti, u čemu leži razlog njegovog divljenja prema njoj. Svakako, ovdje bi trebalo u obzir uzeti Holmesovo stalno isticano nepovjerenje prema ženama kao spolu, ali i činjenicu, koju je jednom naglasio Watsonu, da nikada ne treba dozvoliti subjektivnom dojmu o klijentu da utječe na razum, pogotovo kod žena, nadodavši da je najatraktivnija žena koju je ikada upoznao obješena jer je pobila svoju djecu kako bi podigla novac od osiguranja. Uzevši u obzir navedene činjenice, priroda odnosa Sherlocka Holmesa i Irene Adler potpuno je jasna, a najbolje ju oslikava Watsonov uvod u priču "A Scandal in Bohemia":

Za Sherlocka Holmesa ona je zauvijek ostala Žena. Rijetko kad sam čuo da ju spominje pod bilo kojim drugim imenom. U njegovim očima zasjenila je i premašila sve osobe svog spola. Nije da je prema Irene Adler gajio osjećaje slične ljubavi. Sva osjećanja, a posebno ovakva, bila su strana njegovom hladnom, preciznom i savršeno uravnoteženom razumu. Smatram da je on bio najsavršeniji stroj za rasuđivanje i zapažanje kojeg je svijet ikada vidio. Ali kao ljubavnik, nije se snalazio. O njenim osjećajima govorio je s podsmijehom i ruganjem. Za promatrača su to bile divne stvari - izvrsne da bi čovjek maknuo veo s ljudskih pobuda i postupaka. Ali kad bi uvježbani promatrač dopustio takvo prodiranje u svoju pažljivo podešenu i osjetljivu prirodu, to bi značilo da uvodi faktor koji odvraća i može baciti sumnju na sva njegova postignuća. Sitni pijesak u nekom osjetljivom instrumentu ili naprslina na jednoj od njegovih jakih leća kod prirode kao što je njegova predstavljala bi manju smetnju nego jaka emocija. Pa ipak, za njega je postojala samo jedna žena, a ta žena bila je Irene Adler, osoba sumnjivog ugleda.

– Dr. Watson u priči "A Scandal in Bohemia"

Iako je i Irene Adler pokazala jednako divljenje prema Holmesu, priroda njezinih osjećaja prema detektivu nikada nije detaljno razrađena.

Osim pojavljivanja u priči "A Scandal in Bohemia", Irene Adler je spomenuta u još barem tri, možda i četiri priče. Zasigurno je spomenuta u pričama "The Adventure of the Blue Carbuncle", "His Last Bow" i "A Case of Identity", u kojoj Watson govori kako je Irene Adler jedina osoba za koju on zna da je pobijedila Holmesa. Jedina nejasnoća prisutna je u priči "The Five Orange Pips", u kojoj Holmes govori da je u svojoj karijeri poražen ukupno četiri puta - triput od muškarca i jednom od žene. Kako je radnja navedene priče smještena u 1887., dakle prije radnje priče "A Scandal in Bohemia", izgledno je kako žena na koju Holmes misli nije Irene Adler, ukoliko je kronologija točna. No, kako se u cijelom serijalu ne pojavljuje nijedna žena, izuzev Irene, na koju bi se to moglo odnositi i prema kojoj je Holmes izrazio takvo poštovanje, a Doyle je u nekoliko navrata bio nekonzistentan, vjerojatno se radi tek o autorovoj pogrešci, odnosno, ta žena iz priče "The Five Orange Pips" je doista Irene Adler.

Po pitanju inspiracije za lik postoji nekoliko teza. Autori se većinom slažu kako se radi o ženskoj osobi s kazališnim poslom koja je postala ljubavnica moćnog aristokrata. Najočitiji primjer je Lola Montez, plesačica koja je postala ljubavnica Ludwiga I. Bavarskog i utjecala na nacionalnu politiku. S druge strane, bliže istini svakako je mišljenje da je inspiracija bila Lillie Langtry, ljubavnica princa Edwarda, o čijem se životu mnogo govorilo u Doyleovo vrijeme. Ta glumica, poznata po nadimku "Jersey Lily" (rođena je na Jerseyu, a Irene Adler u New Jerseyu), imala je nekoliko ljubavnika iz redova aristokracije, a njezin buran život donio joj je spomenutu slavu. Posljednja na popisu je Ludmilla Stubel, pjevačica koja je, navodno, bila ljubavnica austrijskog nadvojvode Johanna Salvatora.

Kao što je slučaj i s drugim nerazrađenim likovima u kanonu, lik Irene Adler doživio je različite interpretacije u derivativnim djelima. Vjerna Doyleu svakako je bila Gayle Hunnicutt u ekranizaciji priče "A Scandal in Bohemia" u sklopu serije The Adventures of Sherlock Holmes, što je bio tek rijedak slučaj. U filmovima Sherlock Holmes i Sherlock Holmes: A Game of Shadows, gdje ju tumači Rachel McAdams, Irene Adler je Moriartyjeva suradnica. Holmes i ona međusobno gaje romantične osjećaje jedno prema drugom, ali ih nikada ne realiziraju. Njezine emocije na koncu ju koštaju života. U seriji Elementary, gdje ju tumači Natalie Dormer, likovi Irene Adler i profesora Moriartyja objedinjeni su u jednoj osobi, što Holmes otkriva tek kasnije i uspijeva ju nadmudriti. U seriji Sherlock Irene Adler je zavodljiva domina koja posjeduje i čuva inkriminirajuće podatke o brojnim uglednicima u Britaniji. Iako pokušava zavesti Sherlocka na različite načine, to joj ne polazi za rukom te cijela priča završava tako što Holmes iskoristi njezine osjećaje prema njemu protiv nje kako bi otkrio šifru (I am SHERlocked) i riješio slučaj. Ipak, kasnije spasi njezin život. U ovoj seriji tumačila ju je Lara Pulver.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]