Ahmed al-Raisuli

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mulai Ahmed er Raisuli

Mulai Ahmed er Raisuni (arapski: "مولاي أحمد الريسوني", u Zapadnom svijetu poznat poznat i kao Raisuli, također Raissoulli, Rais Uli i Raysuni) (Zinat, Tétouan, 1871,[1] – Tamasint, Al Hoceima, april 1925,[2][3]) bio je berberski vođa, poznat po tome što je početkom 20. vijeka vodio plemenski savez Jebala u Maroku. Raisuni, koji je sebe prozvao šerif i tvrdio da potiče od proroka Muhameda, povremeno je vodio borbu protiv marokanskih, kao i francuskih i španskih vlasti; njegove aktivnosti su također uključivale i neuspjele pokušaje piratstva, ali i otmice, od kojih je najpoznatiji tzv. Perdicarisov incident 1904. godine. Za vrijeme Prvog svjetskog rata se povezao sa Nijemcima i vodio neuspjelu gerilsku kampanju protiv Francuza, dok je za vrijeme Rifskog rata stupio u savez sa Špancima. Godine 1925. ga je zarobio suparnički berberski vođa Abd el Krim, te je u zarobljeništvu umro od edema.

Raisuni, iako je povremeno obavljao javne dužnosti, je od strane marokanskih vlasti smatran odmetnikom i razbojnikom, te su zabilježeni incidenti u kojima se izuzetno okrutno odnosio prema ljudima pod svojom vlašćom. Sa druge strane ga njegovi sunarodnjaci veličaju kao narodnog junaka i ekvivalent Robina Hooda, a njegov izuzetno ljubazan odnos prema taocima iz zapadnih država je stvorio romantičnu percepciju pustolova i borca za slobodu.

Njegov lik je 1975. godine u američkom filmu Vjetar i lav tumačio Sean Connery.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Forbes, Rosita. The Sultan of the Mountains: The Life of Story of Raisuli (New York: Henry Holt and Company, 1924), p. 29
  2. „TIME Magazine Article of 17 August 1925”. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-25. Pristupljeno 2017-03-27. 
  3. Qabila of the Rif (p. 37

Vanjske veze[uredi | uredi kod]