Ahilej i Patroklo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ahil i Patroklo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ahilej povezuje ruku Patrokla

Ahilej i Patroklo se pojavljuju u Trojanskom ratu. U Ilijadi se prikazuje kako su oni vrlo povezani, ali njihov ljubavni odnos nije jasno prikazan. Suvremeni kritičari njihov odnos smatraju ili ne-seksualnim ili egalitarnim gej odnosom.

Genealogija i porodične veze[uredi | uredi kod]

Zeus
 
 
 
 
 
Egina
 
 
 
 
 
 
Aktor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Endis
 
 
 
EakMenetej
 
 
 
Periopis
Polimela
Stenela[1]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pelej
 
 
 
 
 
Patroklo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ahilej i Patroklo su rodbinski povezani, jer je Egina Patroklova baka po ocu, a Ahilova prabaka po ocu. Ovo znači da je seksualna veza između njih bila incest.

O odnosu[uredi | uredi kod]

Ahilej je bio bijesan zbog ubojstva Patrokla. Nije htio ići u borbu zbog zapovjednika Agamemnona, zbog čega grčka vojska trpi velike neuspjehe i u borbu se vraća sa strahovitim bijesom da bi osvetio smrt Patrokla kojega su ubili Trojanci. Iako Homer ne opisuje njihov odnos u detalje, on u mnogome određuje Ahilejeve postupke. Ahilej je nježan prema Patroklu, a okrutan i arogantan prema drugima. Iako se svi ratnici bore za osobnu slavu ili za svoj polis (grad), u nekim trenucima Ahilej ističe svoj odnos s Patroklom iznad ostalih. Ahilej nakon Patroklove smrti nije htio jesti te se sipao pepelom od jada. Ahilej se vraća u bitku samo s jednim ciljem – da se osvetu Hektoru za ubojstvo Patrokla, iako su ga bogovi opomenuli da će zbog toga izgubiti život. David Halperin primijećuje da Homer ne prikazuje "Ahileja i Patrokla kao ljubavnike (iako si neki Atinjani smatrali da je dao dovoljno nagovještaja (Eshil, fragmenti 135, 136 Radt; Platon, Gozba 179e-180b; Eshin Protiv Timarha, 133, 141-50)), ali također ne čini mnogo ni da isključi takve interpretacije."[2] Od klasične Grčke, pa posebno u helenizmu sve do Rimljana, odnos između Patrokla i Ahileja smatran je ljubavnim pederastičkim, a u Eshilovoj tragediji Mirmidonci, od koje su danas sačuvani samo fragmenti, njihov odnos je prikazan kao seksualni, a Ahilu je pripisana uloga erasta (zbog toga što je osvetio smrt svog ljubavnika, iako su ga bogovi opomenuli da će zbog toga umrijeti), dok je Patrokolo, iako stariji, eromenos.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Izvori navode tri Menetejeve žene i time tri moguće majke Patrokla
  2. Oxford Classical Dictionary, third edition. Simon Hornblower and Antony Spawforth, eds. Oxford: Oxford University Press, 1996. p. 721. ISBN 0-19-866172-X.