After Eight

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
After ejt

After ejt

Poreklo
Drugo ime After ejt tin mints
Regija/Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Detalji
Vrsta jela slatkiš
Glavni sastojci čokolada, mentol

After Eight Tin Mints (engl. After Eight Thin Mints) ili "after ejt" (sh. posl(ij)e osam) je slatkiš koji proizvođač opisuje kao krem od mentola preliven crnom čokoladom. Pored ove, od 2007. godine je dostupna i verzija sa mlečnom čokoladom. Poslastica "after ejt" (u prevodu: "posle osam") je nazvana po britanskom običaju da se posle večere jede čokolada punjena kremom od mentola.

After ejt je osmislila 1962. godine kompanija Rountri engl. Rowntree & Company Limited, koja je od 1988. godine deo koncerna Nestle (Nestlé).

Tokom 1967, "after ejt" je proizvođen i u Rauntrijevoj fabrici u četvrti Vandsbek u Hamburgu. Ovo je danas fabrika, nem. Nestlé Deutschland AG, Chocoladen-Werk Hamburg, Am Neumarkt 20, 22041 Hamburg.

Jedan od popularnijih oblika "after ejt" su "tin mints", tanke čokoladne pločice punjene mentol kremom, koje se proizvode u Kaslfordu (Castleford) u zapadnom Jorkširu i to od 1970. godine, dok se čokoladne praline (Chocolate Truffles), proizvode u Jorku. "After ejt" se danas prodaje po čitavoj Evropi i Severnoj Americi. Godišnje se proizvede preko jedne milijarde komada ove poslastice.

Iako je prvobitno "after ejt" pravljen samo od crne čokolade bez mleka, Nestle je od 2007. u jednu verziju počeo da dodaje maslac, tako da sada postoji i vrsta sa mlečnom čokoladom. Nestle takođe proizvodi specijalnu ediciju "after ejt", koja uključuje mlečni čokoladni preliv i after ejt sa ukusom narandže.

Proizvodnja

[uredi | uredi kod]

Fondan krem u sredini čokolade "after ejt" se proizvodi kao čvrsta pasta koja se sastoji uglavnom od saharoze, vode, i male količine enzima invertaze. Pasta u ovakvom stanju omogućava presvlačenje crnom čokoladom. Nakon proizvodnje, enzim postepeno razgrađuje saharozu u rastvorljiviju glukozu i fruktozu, što ima za posledicu da krem postaje tečniji. Za potpuno sazrevanje krema je potrebno oko tri meseca.

Srodni proizvodi

[uredi | uredi kod]

U porodicu proizvoda "After ejt" spadaju:

  • Tin mints (engl. Thin Mints): Originalni proizvod, čokoladne pločice punjene kremom od mentola;
  • Dilajts (engl. Delights): okrugli slatkiši od crne čokolade punjeni kremom od mentola;
  • Strouz (engl. Straws): dugi, tanki štapići od meke crne čokolade sa ukusom mentola;
  • Biskits (engl. Biscuits): novije izdanje iz ove porodice, koja se sastoji od crne čokolade i sa mentolom u biskvitu;
  • Čoklit Senta Kloz (engl. Chocolate Santa Claus): tokom božićnih praznika Nestle iz Nemačke pravi male čokoladne figure Deda Mraza od 125 g, od tamne i od mlečne čokolade;
  • Bajtsajz (engl. Bitesize): čista čokolada sa ukusom mentola. Originalno je bila poznata pod nazivom mintola (engl. Mintola), da bi bila preimenovana u "mint mančiz" (engl. Mint Munchies), 1995.[1] pre nego što je postala jedna od robnih marki "after ejt" 2006.[2]

Neko vreme se prodavao i "After ejt"-u sličan proizvod od kompanije Štark.

Reference

[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]