Aerodrom Rosulje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Aerodrom Rosulje je planirani aerodom oko 5,5 km jugoistočno od centra Kruševca. Jednim svojim delom graniči se sa lokalnim putem Parunovac-Pasjak. Zauzima površinu od 40,39ha, na nadmorskoj visini 235 m, što znači da će PSS (poletno sletna staza) biti na 60m većoj visini od samog grada.

Geografski uslovi[uredi | uredi kod]

Na ovom prostoru u toku godine je samo 4-5 dana pod maglom, a povoljnost ruže vetrova iznosi 97%. Ovakvi uslovi omogućavaju veliku bezbednost i sigurnost odvijanja vazdušne plovidbe.

Planiranje[uredi | uredi kod]

Po odluci Vlade Republike Srbije, utvrđen je opšti interes izgradnje aerodroma; nalazi se u prostornom planu Republike Srbije; dobijena je saglasnost od Ministarstva za infrastrukturu za regulacioni plan. Izgradnja ovakvog aerodroma znači kvalitetniji i bezbedniji rad aerokluba „Mihajlo Živić“, s obzirom da su aktivnosti uzletanja i sletanja na uzletno sletnu stazu na postojećem aerodromu Košijsko polje skoro onemogućene izgradnjom privatnih i društvenih objekata u neposrednoj blizini pragova u samoj podužnoj osi PSS (poletno sletne staze).

Jedna od veoma važnih delatnosti aerokluba "Mihajlo Živić" je i uspešna zaštita šuma od štetočina (gubara), kao i tretmani kojima se uništavaju populacije komaraca i krpelja. Aerodrom „Rosulje“ bi imao veliki značaj i u vanrednim okolnostima sa mogućnostima vrlo brzih intervencija u slučaju elementarnih nepogoda, hitnih medicinskih intervencija i epidemija.

Preseljenjem aerokluba „Mihajlo Živić“ na novu lokaciju „Rosulje“ oslobodila bi se veoma atraktivna lokacija u širem centru grada površine oko 50ha.

Javno preduzeće[uredi | uredi kod]

Javno preduzeće „Aerodrom Rosulje“ Kruševac, osnovano je Odlukom SO Kruševac o osnivanju javnog preduzeća „Aerodrom Rosulje“ 28. 2. 1995. godine. Ono posluje pod firmom: Javno preduzeće „Aerodrom Rosulje“ Kruševac, sa potpunom odgovornošću. Skraćeni naziv firme je „Aerodrom Rosulje“ sa PO, a sedište mu je u Kruševcu.

Osnovna delatnog preduzeća biće pružanje aerodromskih usluga za sportske, turističke i privredne potrebe, kao i prevoz putnika i robe u vazdušnom i drumskom saobraćaju. Statutom preduzeća je predviđeno da isto može obavljati i proširenu delatnost. Kao takvo registrovano je kod Agencije za privredne registre i po klasifikaciji spada u grupu malih preduzeća.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]