Aerodrom Konstantin Veliki - Niš

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Aerodrom Konstantin Veliki)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Međunarodni aerodrom Konstantin Veliki - Niš
IATA: INI - ICAO: LYNI
Sažetak
Vrsta aerodromaCivilni
OperaterJP Aerodrom Niš
služiNiš
Visina AMSL  ft (198 m)
Koordinate 43°20′N″2151°E′{{{7}}}″{{{8}}}
Pista/piste
smjer dužina površina
ft m
11/29 8,209 2,502 asfalt

Međunarodni aerodrom Konstantin Veliki je udaljen 4 kilomentra od centra grada Niša i to je drugi po veličini međunarodni aerodrom u Srbiji. Međunarodni avijacijski kod ICAO i naziv aerodroma je LYNI, dok je kod međunarodnog udruženja avioprevoznika IATA - INI.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Aerodrom je otvoren tokom komunističke ere u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Dugo je bio samo vojna baza i piste su korištene u vojne svrhe. Tokom NATO bombardovanja SRJ 1999. godine, aerodrom "Niš" je pogođen i bio je van upotrebe nekoliko godina.

2003. godine, norveško kraljevsko ministarstvo spoljnih poslova je uložilo velika sredstva za rekonstruisanje aerodroma. Aerodrom je otvoren 12. oktobra 2003. i dobio ime Aerodrom Niš "Konstantin Veliki". Jedan od najprometnijih perioda u aerodromu je bila zima 2005. godine kada su svi avioni koji su trebali da slete na Aerodrom Beograd - Nikola Tesla (najveći i najprometniji aerodrom u Srbiji) sletali na aerodrom Konstantin Veliki zbog magle u Beogradu i okolini. Beogradski Nikola Tesla aerodrom je posle toga nabavio sisteme da se tako nešto više ne desi, ali oni i dalje (2006.) nisu u funkciji i u decembru 2006. je beogradski aerodrom ponovo zbog magle bio van funkcije dva dana, tokom kojih je niški aerodrom primio izvestan broj letova.

Ulaganja i razvoj[uredi | uredi kod]

Aerodrom Niš Konstantin Veliki ima tek nekoliko redovnih letova nedeljno. Kroz aerodrom je 2005. godine prošlo 27,000 putnika, oko 42% više nego 2004. godine. Očekivana je ista stopa rasta i 2006. godine.

Niš Konstantin je uspešno sproveo TAM program (Turn Around Management) evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) čiji cilj je da unapredi rad menadžmenta i strateški pripremi aerodrom Niš za razvoj. Eksper TAM programa, Majkl Kelavej, procenio je da će se u sledećih par godina broj putnika povećati sa 28,000 na 200,000 godišnje. Direktor aerodroma Niš, Radislav Radojković, izrazio je svoje zadovoljstvo po završetu realizacije TAM projekta i izjavio da je zahvaljujući upravi aerodroma Konstantin Veliki on uspeo identifikovati i fokusirati se na najvažnije aspekte poslovanja po tržišnim principima.

Vlada Republike Srbije je uložila 10 miliona dinara u dalji razvoj aerodroma koji je zabeležio nekih 16,000 putnika u prvih 6 meseci 2006. godine.

Od 2004 preduzeće Aero Niš nudi svoje usluge .

Avio-kompanije i destinacije[uredi | uredi kod]

Sljedeće aviokompanije trenutno lete sa aerodroma:

Avio kompanija Destinacija
Viz er Wizz Air (Mađarska) Ajndhoven, Bazel/Miluz/Frajburg, Dortmund .), Malme, Memingen
Rajaner (Ryanair, Irska) Bergamo-Orio al Serio (od 1. novembra 2016), Berlin-Šenefeld (od 4. septembra 2016), Bratislava-M. R. Štefanik (od 31. oktobra 2016), Vece (od 30. oktobra 2016), Stockholm Skavsta airport
Swiss International Air Lines; Germania Flug [[Zurich Airport] Cirih Ruslajn Sezonski čarter: Kaluga

Slobodno nebo nad aerodromom[uredi | uredi kod]

Potpisan je takozvani dogovor o ”slobodnom nebu” ("Open Skies") dogovor (slobodno tržište za aviousluge koje omogućava ogromne pogodnosti za putnike, otpremnike, i narod kao i za ekonomiju svake države) i od 1. januara 2007. godine, sve kompanije, koje žele da slete u Srbiju, moći će to da urade. Do sada je Jat Ervejz imao pravo da odbije bilo koju kompaniju koja je želela da sleti u Srbiju, kako bi uživali tržište bez poslovnih suparnika. Neke od odbijenih kompanija su bile Adrija ervejz i Emirati. Ovaj dogovor otvara put za jeftine avio-kompanije u Evropi, kao što su Rajan Er (Ryan Air) i Izidžet (EasyJet), da slete u Srbiji, pa i na aerodromu Niš - Konstantin Veliki, ako to žele.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]