Adrien Brody

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Adrijen Brodi)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Adrien Brody
Biografske informacije
Rođenje14. 4. 1973. (1973-04-14) (dob: 50)
Sjedinjene Američke Države New York, New York
Opus
Djelatni period1988. -

Adrien Nicholas Brody (rođen 14. travnja 1973.), američki glumac. Dobitnik je Oscar za najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu Romana Polanskog Pijanist (2002.), čime je postao najmlađi dobitnik te nagrade.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rani život[uredi | uredi kod]

Brody je rođen u Woodhavenu u Queensu u New Yorku, kao sin Sylvije Plachy, fotoreporterke, i Elliota Brodyja, umirovljenog profesora i slikara. Brodyjev otac je Židov, dok je njegova majka rođena u Budimpešti u obitelji katolika i židovke. Kao dijete, Brody je nastupao u iluzionističkim predstavama na rođendanskim proslavama kao "The Amazing Brody". Pohađao je njujoršku Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts. Roditelji su ga upisali na glumačke tečajeve kako bi ga udaljili od opasnih klinaca s kojima se družio.

1992. je teško ozlijeđen u motociklističkoj nesreći u kojoj je odletio preko auta i udario nogama o pločnik. Proveo je mjesece oporavljajući se.

Karijera[uredi | uredi kod]

Pohađajući tečajeve glume u mladosti, s trinaest godina je nastupio u manjem kazališnom komadu i televizijskom filmu na PBS-u. Brody je lebdio na granici slave, zaradivši nominaciju za nagradu Independent Spirit za ulogu u filmu Restoran (1998.) i kasnije pohvale za uloge u Ljetu kad je ubijao Sam Spikea Leeja i Tankoj crvenoj liniji Terrencea Malicka. Veliku pozornost i dobre recenzije je zaradio i za ulogu u filmu Romana Polanskog Pijanist iz 2002. Kako bi se pripremio za ulogu, Brody se povukao, prodao stan i auto, naučio svirati Chopina na klaviru i izgubio 13 kilograma. Uloga mu je donijela Oscar za najboljeg glavnog glumca, čime je postao najmlađi glumac koji je ikada osvojio tu nagradu. Za izvedbu je osvojio i nagradu Cesar i tako postao jedini američki glumac kojem je to pošlo za rukom. Poznat je i po predaji Oscara Halle Berry kad ju je strastveno poljubio u usta.

Brody se 10. svibnja 2003. pojavio u Saturday Night Liveu, njegovom jedinom televizijskom radu, ali je izbačen iz emisije jer je improvizirao predstavljanje jamajkanskog reggae glazbenika Sean Paula noseći lažne dreadlockse (producent emisije, Lorne Michaels, poznat je po tome što ne voli nepredviđene izvedbe). Međutim, improvizacija je ostala u reprizama emisije.

Nakon Pijanista, Brody se pojavio u tri različita filma. Igrao je Noaha Percyja, mentalno nestabilnog mladića u filmu Zaselak M. Nighta Shyamalana, istraumatiziranog ratnog veterana Jacka Starksa u Pomračenju, i pisca Jacka Driscolla u remakeu King Konga iz 2005. Glumio je i detektiva u Hollywoodlandu.

5. siječnja 2006. je potvrdio da je zainteresiran za ulogu Jokera u filmu Vitez tame. Međutim, Christopher Nolan i studio Warner Bros. su kasnije izabrali Heatha Ledgera.[1] Bio je i u pregovorima za ulogu Spocka u Zvjezdanim stazama J.J. Abramsa, ali je ta uloga otišla Zacharyju Quintu.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Brody je trenutno u vezi sa španjolskom glumicom Elsom Pataky.[2][3]

Filmografija[uredi | uredi kod]

Godina Naslov Uloga Bilješke
1988. Konačno kući Billy
1989. Njujorške priče Mel
1991. The Boy Who Cried Bitch Eddie
1993. Svijet pod nogama Lester Silverstone
1994. Anđeli na igralištu Danny Hemmerling
Jailbreakers Skinny
1996. Nothing to Lose Ray Diglovanni ili Ten Benny
Solo Dr. Bill Stewart, Solov dizajner
Metak Ruby
1997. Zadnji put kad sam počinio samoubojstvo Ben
Six Ways to Sunday Arnie Finklestein
1998. Tanka crvena linija Kaplar Fife
Pogrebnikovo vjenčanje Mario Bellini
Restoran Chris Calloway
1999. Kisik Harry
Priča iz Baltimorea Van Kurtzman
Ljeto kad je ubijao Sam Richie
2000. Kruh i ruže Sam Shapiro
Harrisonovo cvijeće Kyle Morris
2001. Izgubljena moć Grof Nicolas De La Motte
Love The Hard Way Jack Grace
2002. Dummy Steven
Pijanist Władysław Szpilman Oscar za najboljeg glavnog glumca, nominacija za Zlatni globus za najboljeg glumca - drama, nominacija za nagradu Ceha američkih glumaca za najboljeg glavnog glumca
2003. Raspjevani detektiv First Hood
2004. Zaselak Noah Percy
2005. Pomračenje Jack Starks
King Kong Jack Driscoll
2006. Hollywoodland Louis Simo
2007. The Tehuacan Project Pripovjedač
Manolete Manuel Rodríguez Sánchez "Manolete"
The Darjeeling Limited Peter Whitman
2008. Cadillac Records Leonard Chess
2010. The experiment Travis

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „The Latest Batman movie news”. Batman-on-film.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-08-13. Pristupljeno 24. listopada 2008. 
  2. „Snap happy lovers Adrien and Elsa capture glitzy premiere”. Hellomagazine.ca. 4. rujna 2007.. Pristupljeno 24. listopada 2008. 
  3. Messer, Lesley (24. listopada 2008.). „Adrien Brody & Elsa Pataky's 'Private' Rings”. People.com. Pristupljeno 24. listopada 2008. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]