Adelaide od Suse

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Adelaide od Suse
Adelaide od Suse
Suprug/a/e/ziHerman IV, vojvoda Švapske
Enrico od Montferrata
Oddone od Savoje
Plemićka porodicaArduinici
OtacUlric Manfred II od Torina
MajkaBertha od Milana
Rođen/ac. 1014/1020
Torino
Umro/la19. 12. 1091.
SahranaŽupna crkva u Canischiou

Adelaide od Suse (also Adelheid, Adelais ili Adeline; c. 1014/1020 – 19. decembar 1091[1]) bila je markgrofica Torina od 1034. do smrti. Pod njome se sjedište marke premjestilo iz Torina u Susu. Predstavljala je posljednjih izdanak franačke plemićke porodice Arduinici.

Rodila se kao jedna od tri kćeri Ulrica Manfreda II od Torina; otac nije imao sinova, te su njegovi posjedi nakon smrti 1034. podijeljeni kćerima. Adelaide je dobila grofovije Ivrea, Auriate, Aosta i Torino. Titula markgrofa je, pak, bila vojničke prirode, te se nije smatrala pogodnom za ženu. Rimsko-njemački car Konrad II je, stoga, uredio njen brak za švapskog vojvodu Hermanna IV. Brak nije dugo trajao, jer je u julu 1038. Hermann umro boreći se kraj Napulja[2]

Adelaide se, nastojeći osigurati svoju mraku, godine 1041. udala za Enrica od Montferrata, ali i on je 1045. umro. Sljedeće godine se udala po treći put - za Otta od Savoje (Oddone). Sa njim je imala tri sina Pietra I, Amadea II i Otta, biskupa Astija, kao i dvije kćeri, Berthu i Adelaide. Bertha se kao grofica Mauriennea udala za rimsko-njemačkog cara Heinricha IV, dok se Adelaide udala za švapskog vojvodu Rudolfa od Rheinfeledena koji će za vrijeme borbe za investituru biti Heinrichov protivkralj.

Iako se mladi car Heinrich godine 1068. strašno zamjerio Adelaide nakon bezuspješnog pokušaja da se razvede od Berthe, sa njim se pomirila i uspješno posredovala s papom Grgurom VII i Matildom od Toskane prije puta u Canossu. Iako je za vrijeme borbe za investituru podržavala pape, to je činila iz političkih, a ne vjerskih razloga, te se na svojim teritorijama protivila gregorijanskoj reformi.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Cawley 2011 Također se navodi i 27. decembara
  2. Hermann je umro osamnaest mjeseci nakon sklapanja braka.(Cawley 2011)

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Adelaide od Suse
Rođen/a: c.1014/1020 Umro/la: 19. 12. 1091
Prethodi:
Ulric Manfred II
markgrofica Torina i Suse
1034–1091
Slijedi:
Otto I