Adam Zrinski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Adam Zrinski (1662-1691)

Adam Zrinski (na mađarskom: Zrínyi Ádám): Beč, 24. prosinca 1662. - Slankamen, 19. kolovoza 1691.), hrvatski grof i časnik.

Život[uredi | uredi kod]

Adam Zrinski bio je sin Nikole Zrinskog Čakovečkog i njegove druge supruge Marije Sofije rođ. Löbl. Kada mu je otac 18. studenog 1664. godine ubijen u Kuršanečkom lugu, južno od Čakovca (službeno od podivljalog ranjenog vepra, ali sa sumnjom da je u tu smrt bio umiješan bečki carski dvor), Adam nije imao niti dvije godine. O njemu i njegovoj nešto starijoj sestri Mariji Katarini otada se, sve do svoje smrti (1676.god.) brinula majka.

Adam se školovao u Beču, gdje je boravio do 1679. godine, a nakon toga je neko vrijeme stjecao visoko obrazovanje u Belgiji. Početkom 1681. vratio se na svoje imanje u Čakovec, te se, slijedeći primjer svojih predaka, uključio u borbu protiv Turaka.

Od oca Nikole naslijedio je Adam bogatu knjižnicu, poznatu pod imenom Bibliotheca Zriniana. Nju je od pljačke, koja se događala nakon smaknuća strica mu Petra u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine, spasilo preseljenje iz Čakovca u dvorac Bitov (Vöttau) u današnjoj južnoj Češkoj. Velik dio knjiga iz te vrijedne knjižnice danas je očuvan i nalazi se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu .

Godine 1684. Adam se oženio austrijskom groficom Marijom Katarinom Lamberg, ali u tom braku nije bilo djece.

U svojoj karijeri Adam je, između ostalog, bio dvorski komornik i glavni legradski kapetan, a u vrijeme svoje smrti 19. kolovoza 1691. godine, tijekom bitke protiv Turaka kod Slankamena, imao je čin potpukovnika i vodio postrojbu austrijskih konjanika oklopnika. Prema povijesnim izvorima, bio je žrtva zavjere, jer je umro nakon što ga je metkom u leđa pogodio jedan austrijski vojnik.