Adalbert od Bremena

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Adalbert od Hamburga)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ovo je članak o Adalbertu od Hamburg-Bremena. Za ostale upotrebe v. Adalbert (razvrstavanje).

Adalbert od Hamburga

Adalbert od Bremena (njemački: Adalbert von Bremen; Gosseck, cca. 1000 - Goslar, 16. mart 1072), također poznat i kao Adalbert od Hamburga ili Adalbert od Hamburg-Bremena, bio je nadbiksup Hamburg-Bremena od 1043. do smrti.[1]

Rodio se kao sin grofa Friedricha von Gosecka. Godine 1032. je postao pod-đakon nadbiskupa Hamburga-Bremena, potom provost Halberstadtske katedrale. Kada je 1043. postao nadbiskup, postao je jedna od najuticajnijih ličnosti ne samo Svetog Rimskog Carstva, nego i Evrope, s obzirom da je nadbiskupija pod svojom nadležnošću imala cijelu nedavno pokrštenu Skandinaviju, kao i zemlje slavenskih Venda na istoku. Sudjelovao je u pohodima s ciljem pokrštavanja na istoku, a godine 1046. je u Italiju pratio cara Heinricha III u Rim; tada je, prema navodima Adama Bremenskog, bio jedan od ozbiljnih kandidata za papu, ali je izbor na kraju pao na Klementa II.

Stolovanje mu je potom obilježio sukob sa nordijskim kraljevima, koji su svoje biskupe htjeli staviti pod nadležnost nadbiskupa Canterburyja. U tome je najagilniji bio danski kralj Svend Estridsen, koji je za vlastitog nadbiskupa lobirao kod cara, ali i kod pape Lava IX. Te su planove prekinula smrti Lava (1054) i Heinrich (1056).

Nakon smrti Heinricha III je Adalbert izgubio dio svog uticaja u korist kelnskog nadbiskupa Annoa II, ali je u periodu 1066-69. uspio steći nadzor nad obrazovanjem Heinrichovog sina i nasljednika Heinricha IV.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Chambers Biographical Dictionary, ISBN 0-550-16010-8, p.7
Adalbert od Bremena
Grofovi Gosecka
Rođen/a: cca. 1000 u Gosecku Umro/la: 16. ili 25- mart 1072 u Goslaru
Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Adalbrand
Nadbiskup Bremen-Hamburga
također navođen kao Albert I

1043–1072
Slijedi:
Liemar