Acabion GTBO

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Acabion GTBO
Acabion GTBO

Acabion GTBO najbrže drumsko vozilo, koje je kombinacija motorcikla i automobila, dizajnira i proizvodi Acabion firma. Sedište firme je u Lucernu u Švajcarskoj. Glavni inženjeri su Lenka Mikova (CEO) and Peter Maskus (CResO).

Akabion drumsko vozilo[uredi - уреди | uredi kôd]

Radi se o dvosedu a oblik je sličan metku. Putnik je smešten dakle iza vozača a motor se nalazi iza putnika. Mašina ima 1,3 litara, puni se turbo punjačem, a tu je i mali električni motor za male brzine (ispod 65 km/h). U normalnim uslovima, Acabion se vozi na dva točka, kao motorcikl, ali pri velikoj brzini, ili ako se izgubi balans pri manjim brzinama, dva mala točka sa strane pozadi pomažu balansiranju.

Performanse[uredi - уреди | uredi kôd]

Acabion firma kaže da vozilo ima 360 kg i motor od 750 PS (konjska snaga|konjskih snaga). Ima odnos snage i težine kao formula jedan, 2100 konjske snage po toni. Dizajneri kažu da je aerodinamika takva da Acabion troši malo goriva i pri velikim brzinama. Razvija brzinu od 550 km/h za 30 sekundi, mnogo brže nego "Bugati Vejron" (do nedavno najbrži automobil na svetu) kome treba 55 sekundi da bi dostigao brzinu od 400 kilometara na čas.
Cena Acabiona se kreće od 1,83 miliona evra pa na gore.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]