Abdas od Suse

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Abda
Umro/la 420
Štuje se u Sirijska crkva, Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 16. maj

Abdas, (takpđer Abda, Abdija ili Auda) je bio kršćanski biskup grada Susa u Iranu (Sokrat Carigradski za njega također koristi titulu "biskup Perzije"[1]). Bio je rođen u 4. vijeku u gradu Haldor, a majka mu je bila zoroastričke vjere.

Usprkos toga je postao kršćanski svećenik i u rodnom gradu sagradio kršćanski samostan. Za vrijeme vladavine Šapura II je bio proganjan od strane zoroastričkim svećenika i zatvaran. Kasnije je postao biskupom grada Susa. Oko godine 420. je tamo došao spor sa zoroastričkim svećenicima i bio optužen za spaljivanje zoroastričkim hramova, uključujući piramidu Ahura Mazde. U spor se umiješao vladar Jezdegerd I naredivši mu da nadokandi štetu. Kada je Abdas to odbio, dotle prema kršćanima tolerantni kralj je naredio da se u znak odmazde spale sve kršćanske crkve. [2].

Prema predaji je nakon toga pretučen palicom na smrt zajedno sa nekoliko drugova. Zbog toga je proglašen mučenikom, a kasnije i svecem. Slavi ga se 5. septembra ili 6. maja u Rimokatoličkoj [3] i 31. marta u Sirijskoj crkvi.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Socrates Scholasticus, Ecclesiastical history, vii. 8
  2. Theodoret, v. 39
  3. „St. Abdas - Catholic Online”. Catholic Online. Pristupljeno 08. 09. 2007. 

Literatura[uredi | uredi kod]