A Boy and His Dog (Ellison)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. A Boy and His Dog (razvrstavanje).

A Boy and His Dog (sh. Mladić i njegov pas) je science fiction priča Harlana Ellisona, originalno objavljena 1969. godine, koja se smatra jednim od najuspješnijih i najuticajnijih ostvarenja postapokaliptičnog žanra.

Radnja se odvija 2024. godine na području nekadašnjeg američkog Jugozapada, petnaest godina nakon Trećeg svjetskog rata koji je potpuno uništio civilizaciju i opustošio površinu Zemlje. Naslovni protagonisti su Vic, 15-godišnji dječak koji nastoji preživjeti sakupljanjem otpada te Blood, njegov mutirani pas koji je stekao telepatske moći te ih koristi kako bi Vicu pomagao da izbjegne neprijatelje i pronađe seksualne partnerice. Radnja prikazuje kako njihov simbiotski odnos zakomplicira susret sa Quillom, djevojkom za koju se ispostavi da je pobjegla iz orijaškog podzemnog bunkera gdje preživjeli nastoje očuvati i rekonstruirati predratnu civilizaciju.

Ellison je svoju, ispočetka kratku priču, proširio u pripovjetku koja je 1970. dobila nagradu Nebula za najbolju pripovjetku. Godine 1975. je na temelju nje snimljen istoimeni igrani film sa Donom Johnsonom u glavnoj ulozi.

Ellison je, djelomično nezadovoljan filmom, napisao još dvije priče iz istog ciklusa - prednastavak pod naslovom Eggsucker objavljen 1977. godine, nastavak Run Spot, Run objavljen 1980. godine. Potom je 1988. godine pustolovine Vica i Blooda obradio u grafičkom romanu Vic and Blood: The Chronicles of a Boy and His Dog koga je ilustrirao Richard Corben.

A Boy and His Dog se, zajedno uz filmsku verziju, često navodi kao jedna od inspiracija za video-igre iz ciklusa Fallout, a posebno Fallout 3.