AFC Azijski kup

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

AFC Azijski kup je fudbalsko natjecanje koje vodi Azijska fudbalska konfederacija (AFC). Pobjednički tim postaje prvak Azije i automatski se kvalificira za FIFA Kup konfederacija. Posljednji turnir se održao u državama Jugoistočne Azije - Indoneziji, Maleziji, Vijetnamu i Tajlandu. Osvojio ga je Irak pobijedivši Saudijsku Arabiju s 1:0 u finalnoj utakmici 29. 7. 2007.

Azijski kup se održavao scvake četiri godine od 1956. godine, a pretposljednji turnir je održan u Kini 2004. Međutim da se Ljetne olimpijske igre i Evropsko prvenstvo u fudbalu održavaju iste godine kada i Atzijski kup (2004, 2008, 2012 itd.), sportski kalendar je prenatrpan. AFC je stoga odlučila promijeniti raspored, te je najnoviji turnir održala 2007. godine, a otada svake četvrte godine.

Azijskim kupom je dominiralo nekoliko jakih timova. Timovi Južna Koreja, Iran, Kuvajta i Saudijska Arabija su skoro svake godine osvajale mjesta u završnim mečevima. Uspjehe su povremeno bilježili i Japan, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Bahrein, Irak i, prije odlaska iz AFC, Izrael.

Karta država s najboljim rezultatima

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]