55 Days at Peking

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice 55 dana u Pekingu)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
55 Days at Peking
originalni poster koji je izradio Howard Terpning
RežijaNicholas Ray
Guy Green
Andrew Marton
ProducentSamuel Bronston
ScenarioPhilip Yordan
Bernard Gordon
Robert Hamer
Ben Barzman
Predložak55 Days at Peking; autor:
Noel Gerson
UlogeCharlton Heston
Ava Gardner
David Niven
Flora Robson
John Ireland
Leo Genn
Robert Helpmann
Kurt Kasznar
Paul Lukas
MuzikaDimitri Tiomkin
FotografijaJack Hildyard
MontažaRobert Lawrence
DistribucijaAllied Artists
Datum(i) premijere
6. 5. 1963 (1963-05-06) (UK)
Trajanje150 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet17 mil. $[1]
Bruto prihod10,000.000 $[2]

55 Days at Peking (sh. 55 dana u Pekingu) je američki historijski film snimljen 1963. godine u režiji Nicholasa Raya.

Film se temelji na knjizi Noela Gersona, koja je, pak opisivala stvarne događaje u carskoj Kini 1900. godine, odnosno Bokserski ustanak. Radnja se događa u Pekingu, gdje zapadni državljani, kršćanski misionari i diplomati tadašnjih velesila postaju metom sve većeg neprijateljstva od dijela lokalnog kineskog stanovništva, a koje će sa vremenom eskalirati u oružani sukob, odnosno opsadu diplomatske četvrti od strane ustanika kojima podršku prešutno pruža oslabljena carska vlada dinastije Qing i carice majke Cixi (čiji lik tumači Flora Robson). Protagonist, koga tumači Charlton Heston, je zapovjednik male jedinice američkih marinaca koji štiti američke diplomate, i u koga se zaljubi ruska plemkinja (koju tumači Ava Gardner).

Film je producirao Samuel Bronston, koji je nedugo prije toga imao velikog uspjeha sa epskim spekataklima kao što su King of Kings i El Cid. Osiguran je veliki budžet, pa velike probleme nije predstavljalo ni to što autentične lokacije u Pekingu u tadašnjoj Maovoj Kini nisu bile dostupne iz političkih razloga. Bronston je umjesto toga koristio studije i lokacije u Madridu gdje je sagrađen ogromni set u kome su nekadašnji Peking i Diplomatska četvrt izuzetno pažljivo i vjerno rekonsturirani. Nedostatak kineskih statista se nadoknadio masovnim regrutiranjem kuhara i drugog osoblja iz kineskih restorana širom Evrope. Sa druge strane, za glavne kineske likove su angažirani bijeli glumci pod šminkom.

Snimanje su, sa druge strane, obilježili brojni problemi. Heston, koji je Bronstona uzalud bio pokušaao nagovoriti da mu za partnericu angažira Melinu Mercouri, nije mogao podnositi Avu Gardner. Još veća je napetost nastala između Raya i Bronstona, a eskalirala je time što je Ray jednostavno napustio set, te je Bronston angažirao dvojicu drugih režisera - Guya Greena i Andrewa Martona - da dovrše film. Ray je nedugo nakon odlaska sa seta doživio srčani udar, te su mu zdravstveni problemi, ali i na ovom filmu stvorena "teška" reputacija, praktički uništili karijeru.

Sam film je, pak, usprkos relativno solidne gledanosti, predstavljao komercijalni promašaj, jer jednostavno nije mogao pokriti troškove produkcije. Slična se stvar sljedeće godine dogodila i sa Bronstonovim epom Pad Rimskog Carstva, koja je na duži rok ne samo obustavila njegovu karijeru, nego i hollywoodske studije natjerala da zaziru od proizvodnje raskošnih historijskih spektakala.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]