218. pne.

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice 218. p. n. e.)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vjekovi: 4. vijek pne. - 3. vijek pne. - 2. vijek pne.
Decenije: 240-e pne.  230-e pne.  220-e pne. - 210-e pne. - 200-e pne.  190-e pne.  180-e pne. 

Godine: 221. pne. 220. pne. 219. pne. - 218. pne. - 217. pne. 216 pne. 215 pne.

Godina 218. pne. bila je godina predjulijanskog rimskog kalendara. U rimskoj državi bila je poznata kao Godina konzulstva Scipiona i Longa (ili, rjeđe, godina 536. Ab urbe condita). Oznaka 218. pne. za ovu godinu se koristila od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini postala glavna metoda u zapadnoj Evropi sa označavanje godina.

Rimske teritorije godine 218. pne. (svjetloplavo)
218. pne. po kalendarima
Gregorijanski 218. pne.
Olimpijada 140:2.–140:3.
Ab urbe condita 536.
Seleukidski 94–95.
Islamski 865–864. BH
Hebrejski 3543–3544.
Bizantski 5291–5292.
Koptski -501–-500.
Iranski -839–-838. BP
Hindu kalendari
Vikram Samvat -161–-160.
Shaka Samvat 140–141.
Kali Yuga 2884–2885.
Kineski 2419–2420.
Holocenski kalendar 9783.
p  r  u
Podrobnije: Kalendarska era



Događaji[uredi | uredi kod]

  • Napadom kartaginske vojske pod Hanibalom na rimske saveznike u Španiji sjeverno od rijeke Ebro započinje drugi punski rat. Kartaginjani prodiru do Pirineja.
  • Drugi punski rat: Uvidjevši kako su Rimljani neaktivni u Španiji, Hanibal se odlučuje za odvažni pohod kojim bi neprijateljstva doveo na njihovu teritoriju. Svog mlađeg brata Hazdrubala imenuje komandantom kartaginskih snaga u Španiji, dok sam, sa 40.000 vojnika i 50 slonova započinje pohod iz Nove Kartagine (Cartagena). Hanibalova vojska prilikom prijelaza Pirineja trpi velike gubitke od lokalnih plemena, ali svejedno nastavlja dalje, došavši u dolinu Rhone gdje ga stanovništvo Galije dočekuje s daleko manje neprijateljstva.
  • Drugi punski rat: Čuvši kako je Hanibal prešao Pirineje s ciljem da napadne Italiju, Rimljani u Masiliju šalju vojsku pod konzulom Publijem Kornelijem Scipionom kako bi joj prepriječila put. Scipion odatle napreduje na sjever dolinom Rhone prije nego što shvati da ga je Hanibal pretekao i prešao rijeku. Scipion se odlučuje vratiti u Italiju, ali dio vojske pod starijim bratom Gnejem Kornelijem Scipionom Kalvom šalje u Španiju.
  • Drugi punski rat: Nakon što je prešao rijeku Rhonu, Hanibal se sreće s poglavicama galskog plemena Boji, a koji s njime sklapaju savez i pomažu mu prijeći Alpe. Hanibalova vojska prelazi rijeku Durance i potom ulazi na teritorij neprijateljski raspoloženih Taurina. Hanibalove snage zauzimaju njihovo sjedište (suvremeni Torino).
  • Drugi punski rat: Druga rimska vojska, pod komandom konzula Tiberija Sempronija Longa, okuplja se u Siciliji kako bi krenula u pohod na Sjevernu Afriku. U okviru priprema za pohod Rimljani zauzimaju otok Melita (Malta) te ga inkorporiraju u svoju državu.
  • Drugi punski rat: Nakon što se vratila iz Masilije, Scipionova vojska žuri prema dolini Po kako bi od Hanibala sačuvala novostvorene rimske kolonije Placentija (suvremena Piacenza) i Cremona. Hanibalove snage sreću Scipionovu vojsku na ravnici zapadno od rijeke Ticino te u bitci kod Ticina Hanibalova nadmoćna numidijska konjica odnosi pobjedu nad Rimljanima. Scipion je teško ranjen, a vojska mu se povlači prema Placentiji.
  • Drugi punski rat: Rimski Senat, uznemiren porazom na Ticinu, naređuje Semproniju Longu da sa svojom vojskom napusti Siciliju kako bi pojačao Scipionove trupe.
  • Četvrti sirijski rat: Pregovori između novog egipatskog kralja Ptolemeja IV i seleukidskog kralja Antioha III doživljavaju kolaps, te Antioh III ponovno započinje napredovanje, razbivši egipatsku obranu. Antioh III stiče teritorije u Libanonu, Palestini i Feniciji.
  • 18.12.Drugi punski rat: Bitka kod Trebije u kojoj Hanibal na lijevoj obali rijeke Trebije, južno od Placentije, sreće udružene rimske vojske i nad njima odnosi pobjedu. Zahvaljujući njoj u redove Hanibalove vojske stupa veliki broj Gala i Ligurijaca.

Rođenja[uredi | uredi kod]

Smrti[uredi | uredi kod]