04 megazin za hakiranje stvarnosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nulačetiri, megazin za hakiranje stvarnosti (poznat i kao 04 megazin za hakiranje stvarnosti) bio je tiskani časopis/fanzin koji je pokrenuo i izdavao Savez udruga Klubtura od travnja 2004. godine. Časopis je prestao izlaziti u proljeće 2006. godine, no posljednji je broj izašao u studenom 2007. godine. To je bio 17. broj ovog časopisa. Nulačetvorka se bavila raznovrsnim temama s područja alternativne kulture, kulturnim politikama, civilnim društvom i sličnim temama.

Ideja o fanzinu/časopisu[uredi | uredi kod]

Ideja koja je stajala iza pokretanja ovog fanzina bila je proširiti optok informacija o programima i djelovanju udruga, inicijativa i pojedinaca koji djeluju na nezavisnoj kulturnoj sceni i unutar Saveza udruga Klubtura te informirati o sadržajima, programima i natječajima koji nisu tada bili pokriveni u mainstream medijima. Osim te dvije spomenute ideje, prema riječima Krune Jošta u uvodu predbroja iz 2004. godine, ovaj je fanzin imao i još jednu osnovnu ideju, a to je: “informacijski izbombardirati tematsko područje podacima koji se usko tiču neprofitnog sektora, alternativne kulture, kulturne politike, i civilnog društva...”[1] U prvom redu, časopis se obraćao mlađoj publici.[2]

Povijest[uredi | uredi kod]

Naslovnica 04 megazina za hakiranje stvarnosti, br. 0 (pilot broj)

Urednici pilot broja bili su: Kruno Jošt, Andrija Vranić, Boris Marić i Tanja Topolovec. Naklada tog broja iznosila je 1000 primjeraka, a donatori su bili Institut Otvoreno društvo te Gradski ured za kulturu Grada Zagreba. U rujnu 2005. godine časopis započinje s regionalnom distribucijom te je od tada bio dostupan u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Mostaru i Skopju što je omogućilo otvaranje prostora za uspostavljanje novih veza među organizacijama i inicijativama koje su nastajale od 90-ih godina 20. stoljeća.[2] Nakon nekoliko objavljenih brojeva, časopis su kao vrijednu i kvalitetnu pojavu na hrvatskoj medijskoj sceni prepoznali razni mediji pa su tako u emisiji Hrvatske radiotelevizije Transfer gostovali 18. svibnja 2005. godine Lela Vujanić i Kruno Jošt u jednom od priloga. U 2006. godinu časopis je krenuo u novom, redizajniranom obliku i većim brojem stranica kao i s reorganiziranom sadržajnom strukturom kojom se nastojalo obuhvatiti čitav niz korisničkih grupa.[2]

04 megazin distribuiran je po infoshopovima, klubovima i mjestima u kojima su se provodili sadržaji nezavisne kulture, a od 5. broja prodavao se i na kioscima Tiska u Hrvatskoj. Izlaskom na kioske 04 megazin je napravio golemi iskorak pokušavajući postupno doprijeti do većeg broja publike u mjestima udaljenima od centra.[3] Kasnije su časopis prodavali i kolporteri. Ono što se pokazalo presudnim za ovaj časopis bilo je pomanjkanje financijskih uvjeta. Dinamika rada časopisa 04 magazina uvelike se zasnivala na minimalizaciji troškova te na samoorganizaciji i djelomično na volonterskom radu. Usprkos djelomičnoj tržišnoj orijentaciji, časopis nije mogao opstati u uvjetima tržišne dinamike, ponajprije zbog specifičnog sadržja kojim je ciljao na određeni tip publike koja je bila malobrojna u hrvatskim okvirima, ali i zbog stava kojim se beskompromisno odricao komercijalizacije i stvaranja spektakularnog sadržaja.[2] Usprkos interesu čitatelja i entuzijazmu uredničkog tima i suradnika, 'Nulačetvorki' je presudila njezina vlastita, beskompromisna politika – naprosto je bila nedovoljno komercijalna da bi bila interesantna velikim sponzorima.[4]

Posljednji broj dizajnirao je Jadranko Marjanović. Naklada ovog broja iznosila je 750 primjeraka.

Naslovnica 04 megazina za hakiranje stvarnosti, br. 17 (studeni 2007.)

Sadržaj časopisa/fanzina[uredi | uredi kod]

Časopis je pratio sadržaje i izvještavao s različitih događanja kao što su Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu, predstavljao alternativne kolektive i inicijative, bavio se temama intelektualnog vlasništva, copyrighta, slobodnog softvera te donosio intervjue s poznatim osobama (umjetnicima, sociolozima, aktivistima, akademicima) poput Johna Zerzana, Jimmyja Walesa koji se bave različitim idejama o alternativnim ekonomskim i društvenim sustavima te o alternativnim načinima organizacije društva.

Obrađivane teme u časopisu kretale su se od kritike globalnog konzumerizma, vodiča za medijske gerilske taktike, razmatranja kulturnih politika i praksi, zagovaranja ljudskih prava, vodiča kroz slobodni softver i softver otvorenog koda do propitivanja društvene stvarnosti u Hrvatskoj kroz teme kao što su odnos prema manjinama, odnos službene politike prema uporabi droga i ovisnicima, mladima na tržištu rada itd.[3]

Posebnu pažnju časopis je posvećivao lokalnom razvoju kulturnih politika te je redovito donosio izvještaje o pomacima lokalnih kulturnih inicijativa.

Urednici i suradnici[uredi | uredi kod]

U prvom broju urednički tim bili su: Lela Vujanić, Pero Gabud, Tanja Topolovec, Kruno Jošt, Vesna Janković, Ivana Armanini i Karolina Pavić.

Neki od suradnika tijekom godina bili su: Teo Petričević, Tomislav Medak, Marijan Crtalić. Posljednji broj uredili su: Stjepan Jureković, Katarina Pavić, Janja Sesar, Dea Vidović i Emina Višnić. Glavna urednica bila je Dea Vidović.

Popis izdanja[uredi | uredi kod]

Sadržaji i teme pojedinih brojeva 04 megazina za hakiranje stvarnsoti:

  • br. 1 (studeni 2004.) Slobodno stvaralaštvo, Nezavisna scena Istre i Kvarnera.
  • br. 2 (siječanj 2005.) Operacija Džabelesku – Angažirano izdavaštvo, Zelena mreža i permakultura.
  • br. 5 (travanj 2005.) Prvi anarhistički sajam knjiga u Hrvatskoj, John Zerzan u Hrvatskoj, Multikultura – Iran.
  • br. 7 (lipanj 2005.) Jimmy Wales – Wikipedija, Taktički mediji na talijanski način, Nasilje, nenasilje i pacifizam.
  • dvobroj 8/9 (srpanj 2005.) Slobodarske prakse: Yommango, beogradski biro za kulturu i komunikaciju, Ovidiu Tichindelenau, ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa.
  • br. 10 (rujan 2005.) Zvonimir Dobrović – Queer Zagreb, Ponovno zauzimanje javnog prostora (Skvotiranje u Zagrebu, Vratimo javno javnosti), Participativna ekonomija.
  • br. 12 (studeni 2005.) Deadly marketinške strategije (product placement, subliminalno oglašavanje, seksizam, buy nothing day), Zooropa – Slovenija.
  • dvobroj 13/14 (prosinac 2005.) Drug policy u Hrvatskoj, Privatizacija vode, Kraj na zemlji (pravo na azil).
  • br. 15 (veljača 2006.) Mladi na tržištu rada u Hrvatskoj, Privatnost na webu, Strip blok – Dunja Janković.
  • br. 16 (ožujak 2006.) Richard StallmanGNU, Vlasništvo (abeceda vlasništva, vlasništvo je krađa, odricanje od vlasništva), Drugi ZagrebDox – Kako smo se navukli na dokumentarce?
  • br. 17 (studeni 2007.) Kad građani sudjeluju u kreaciji i obrani urbanog krajolika, Strip i striparije hrvatske tranzicije, Dizajn nezavisne kulturne scene.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Jošt, Kruno. 2004. Pilot broj "04". 04-megazin za hakiranje stvarnosti 0 (2004): 2.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Katarina Pavić. 04-megazin za hakiranje stvarnosti. U: Sanjin Dragojević ... et al. Clubture : kultura kao proces razmjene : 2002.-2007. Zagreb : Savez udruga Clubture/Klubtura, 2007. str. 64.
  3. 3,0 3,1 Katarina Pavić. 04-megazin za hakiranje stvarnosti. U: Sanjin Dragojević ... et al. Clubture : kultura kao proces razmjene : 2002.-2007. Zagreb : Savez udruga Clubture/Klubtura, 2007. str. 63-64.
  4. Nema više hakiranja stvarnosti.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]