0-e pne.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Milenijumi: 1. milenijum pne.
Vijekovi: 2. vijek pne. - 1. vijek pne. - 1. vijek n.e.
Decenije: 30-e pne. 20-e pne. 10-e pne. - 0e pne. - 0-e n.e. 10-e n.e. 20-e n.e.
Godine: 9. pne. 8. pne. 7. pne. 6. pne. 5. pne.
4. pne. 3. pne. 2. pne. 1. pne.


Procesija Ara Pacis

0-e pne. se obično navode kao posljednja decenija 1. vijeka pne. i 1. milenijuma pne.. Međutim, kao i kod 0-tih, broj godina u 0-ima pne. nije uvijek jasno određen. Valja uzeti u obzir da ne postoji nulta godina (0) u proleptičkom gregorijanskom kalendaru ili julijanskom kalendaru. Zato godinu 1. pne. slijedi godina 1. n.e.

Godina 1. n.e. je prva godina ere Anno Domini odnosno Nove ere. Godine 525. (koja se tada nazivala godinom konzulstva Proba Mlađeg ili Flavija Proba), kršćanski monah po imenu Dionysius Exiguus je ustanovio da se inkarnacija Isusa dogodila prije 525 godina.[1] Da li je Dionizije pod "inkarnacijom" smatrao Isusovo začeće ili rođenje, odnosno da li ga je smjestio u godinu 1. pne. i 1. n.e. je predmet rasprave među suvremenim učenjacima. U svakom slučaju, većina historičara smatra da je Isus rođen nekoliko godina kranije, za vrijeme ove dekade.

Ovaj članak pokriva period 9. pne. – 1. pne., odnosno posljednjih devet godina pred eru Anno Domini, a ne posljednjih deset godina.

Događaji i trendovi

[uredi | uredi kod]

Rođenja

[uredi | uredi kod]

Smrti

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]