Bundeva

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Тиква)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bundeva
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Cucurbitales
Porodica: Cucurbitaceae
Rod: Cucurbita
Vrsta: C. pepo

Bundeva ili tikva (lat. Cucurbita pepo), jednogodišnja je biljka puzavica iz familije bundeva (Cucurbitaceae), čiji se krupni plodovi koriste u ljudskoj ishrani a semena i u fitoterapiji.

Opis[uredi | uredi kod]

Bundeva je jednogodišnja biljka, poleglog, uglastog stabla sa rašljikama, pokrivenog oštrim dlakama. Stablo može biti dugačko i 10 m, debljine u proseku 10 mm. Listovi su sa dugačkim drškama, veliki, petorežnjeviti i obrasli oštrim dlakama. Cvetovi su krupni, jednopolni, žuti. Muški cvetovi su pojedinačni ili ih je više sakupljenih u pazuhu listova, a ženski su usamljeni. Cvetna drška je neznatno proširena ispod ženskih cvetova. Krunični listići su srasli do polovine. Plod je velika bobica, loptastog ili cilindričnog oblika, žute, bele ili narandžaste boje.

Rasprostranjenje[uredi | uredi kod]

Smatra se da je poreklom iz Amerike a naturalizovana je širom sveta. Gaji se po vrtovima i njivama, često kao međuusev u kukuruzu.

Upotreba[uredi | uredi kod]

Pulpa ploda i semena su jestivi. Pulpa je bogata vodom, vlaknima, proteinima i vitaminima i koristi se u ishrani, najčešće termički obrađena. Semena su bogata masnim uljem, proteinima i mineralima i koriste se pečena, kao poslastica ili za dobijanje ulja hladnim ceđenjem. Bundevino ulje je crvenkaste boje, kvalitetno, lako svarljivo. Semena i ulje se primenjuju u fitoterapiji kod benigne hiperplazije prostate.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Jančić Radiša, Stojanović Danilo. Ekonomska botanika, korisne biljke i njihovi proizvodi. 1. izd. Beograd: Zavod za udžbenike, 2008. 396 str., ilustr. ISBN 978-86-17-15000-4.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]