Nacionalni park Tara

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Тара (национални парк))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalni park Tara
IUCN kategorija II (nacionalni park)
Jezero Đurići
LokacijaZlatiborski upravni okrug
Najbliži gradBajina Bašta,  Srbija
Koordinate43°50′52″N 19°27′57″E / 43.84778°N 19.46583°E / 43.84778; 19.46583
Površina220 km² (85 mi² )
Osnivanje1981. god
Upravljačko tijeloNacionalni park Tara

Nacionalni park Tara obuhvata površinu od 22.000 hektara na najvišem delu planine Tare i nalazi se na teritoriji opština Bajina Bašta i Užice, u zapadnom delu Republike Srbije.

Na podlozi od krečnjaka reke kao što su Beli Rzav, Rača, Derventa su napravile duboke klisure i kanjone. Pored toga se javljaju vrtače, pećine i uvale. Na taj način su stvorena pribežišta u kojima se sve do danas očuvao bogat biljni i životinjski svet. Velika heterogenost reljefa, raznovrsnost geološke podloge, vlažnija klima i topla krečnjačka staništa, uslovili su stvaranje brojnih šumskih ekosistema veoma složeng sastava sa velikim brojem reliktnih i endemskih vrsta koje predstavljaju prave prirodne vrednosti i retkosti.

Nacionalni park Tara

Najinteresantniji endemoreliktni predstavnik nacionalnog parka Tara je Pančićeva omorika koja je na ovoj lokaciji sve od Tercijara, koju je inače pronašao i opisao Josif Pančić. Na Tari su prisutni jela, smrča, bor, ali i listopadi kao što su jasika, javor, breza, bukva . Na Tari je takođe registrovano 53 vrsta sisara i 153 vrsta ptica. Pod posebnom zaštitom su medved, divokoza i srna.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]


Nacionalni parkovi Srbije Zastava Srbije
Đerdap | Kopaonik | Tara | Šar-planina | Fruška gora