Siniša Mali

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Синиша Мали)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Siniša Mali
Biografija
Datum rođenja 25. august 1972. (1972-08-25) (46 god.)
Mesto rođenja Beograd (SFRJ)
Državljanstvo  Srbija
Veroispovest hrišćanin (pravoslavac)
Politička partija Srpska napredna stranka
Diploma sa Univerzitet u Beogradu
Profesija ekonomista
Mandat(i)
73. gradonačelnik Beograda
24. april 2014 — —
Prethodnik Dragan Đilas

Siniša Mali (Beograd, 25. avgust 1972) , je rođen u Beogradu, gde je završio osnovnu školu, a kasnije i diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Za gradonačelnika Beograda je izabran 24.4.2014. godine.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

U februaru 1998. godine je magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, smer marketing, na temu “Trgovinske izložbe kao istrument promocije preduzeća”. Mali je magistrirao i na Washington University u St. Louis-u, smer finansije. Radio je u investicionoj banci Credit Suisse First Boston u Njujorku, gde je bio zadužen za poslove kupovine i prodaje preduzeća, restrukturiranja i konsolidacije poslovne analize. U februaru 2001. godine, Siniša Mali je postavljen za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu privrede i privatizaciju Vlade Republike Srbije. Osnivanjem Agencije za privatizaciju 17.jula 2001. godine, Siniša Mali prelazi u ovu instituciju gde postaje direktor centra za privatizaciju u okviru kojeg vodi tendersku aukcijsku privatizaciju, restrukturiranje i tržište kapitala.

Kao direktor agencije za privatizaciju bio je član tenderske Komisije za privatizaciju Beopetrola. Po prodaji ove firme ruskom Lukoilu postavljen je na mesto direktora za investicije.

Godine 2005. osnovao je kompaniju koja se bavi savetovanjem u oblasti kupovine i prodaje preduzeća, finansijskog restrukturiranja, konsolidacije poslovanja i savetovanja kompanija radi poboljšanja finansijskih performansi.

Od 2012. godine nalazi se na mestu savetnika potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića za finansije i privredu.

Novembra 2013. godine kao kandidat Srspske napredne stranke (SNS) izabran je za predsednika Gradskog veća Beograda .

Za gradonačelnika Beograda postavljen je 24. aprila 2014. godine .