Prirodni okoliš

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Природни околиш)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Prirodni okoliš ili životna sredina je skup svih živih bića i nežive prirode, koji se prirodno pojavljuju na nekom prirodnom staništu. U suprotnosti je s izgrađenim okolišem.

Tokom svojih aktivnosti, koje mogu biti urbanizacija ili eksploatacija, čovjek mijenja prirodni okoliš i to često tako da ga narušava. Izgradnjom hidrocentrala i akumulacija, sječom šuma, eksploatacijom mineralnih sirovina, stvaranjem deponija, emisijom plinova, nuklearnim probama i dr. čovjek utječe na promjenu čitavih područja. Kao rezultat čovjekovih aktivnosti dolazi do promjena ili narušavanja ekosustava i klimatskih promjena na lokalnoj i globalnoj razini.

Prvobitni organizmi bili su veoma jednostavni . Bila su to jednoćeliska bića koja su živela u priobalnim delovila toplih mora . Kako je vreme prolazilo nastali su prvi kolonijalni a za njima i prvi prosti višećeliski organizmi . Pokretljivost , kao jedna od osnovnih osobina živih bića omogućila je prvobitnim organizmima da pčnu da naseljavaju nove prostorei nova staništa . Međutim nova staništa su bila drugačija . Ekološki uslovi su bili drugačiji od onih u kojima su prvobitna bića živela . Pojavio se novi ekološki problem koji je trebalo rešiti . Da bi u tim novim uslovima mogli da opstanu organizmi se ekološki prilagođavaju . Ekološki problem nije se javljao samo zbog toga jer su se organizmi selili već i zbog toga jer se stanište oko njih menjalo . I u ovim sličajevima živa bića morala su da se prilagođavaju . Danas su živa bića naselila gotovo čitavu planetu . Ekološki problem je rešen Adaptacijom i Modifikacijom.

Adaptacija[uredi | uredi kod]

Karakkteristične osobine koje živim bićima omogućavaju opstanak u specifičnim ekološkim uslovima staništa , naziva se adaptacija . Adaptacija je dugotrajno ekološko prilagođavanje . Ispoljavanje adaptacije :

  • Morfološka adaptacija ( Celovita promena nekog organizma )
  • Fiziološka adaptacija ( U organizmu se promeni neki fiziološki proces )

Skup adaptivnih promena naziva se životna forma

Modifikacija[uredi | uredi kod]

Često možemo videti da jedinka tokom svog života menja svoj izgled . Ove kratkotrajne promene ne nazivajju se modifikacija . PR : ZEC

  • Zimi : Zec zimi menja svoje krzno u belo da bi se lakše prilagodio staništu .
  • Leti : Zec je svoje krzno prilagodio sivkastoj boji da bi mogao da se sakrije u grmlju

Ekološka divergencija Neki srodni organizmi na razlicitim staništima imaće različitu gradju. Zbog lakšeg prilagođavanja staništu.

Ekološka konvergencija Različiti organizmi na sličnom staništu imat če sličnu građu zbog sličnih uvjeta životnog staništa.

Primjerice, mlečike i kaktusi koji žive u pustinji izgledaju gotovo jednako iako uopće ne pripadaju istoj porodici biljaka.