Повлачење Уједињеног Краљевства из Европске уније

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Уједињено Краљевство у односу на остатак Европске уније

Повлачење Уједињеног Краљевства из Европске уније, често краће Брексит или Брегзит (енгл. Brexit[н 1]), политички је циљ који спроводе различити појединци, адвокатске групе и политичке партије од како се Уједињено Краљевство придружило претечи Европске уније 1973. године. Повлачење из Европске уније је право држава чланица Европске уније према члану 50. уговора о Европској унији.

Одржан је референдум 1975. године о чланству државе у Европској економској заједници (ЕЕЗ), која ће касније постати позната као Европска унија (ЕУ). Исход референдума био је у корист опстанка државе у ЕЕЗ.

Гласачко тијело Уједињеног Краљевства се поново 23. јуна 2016. године изјашњава о том питању на референдуму о чланству државе у ЕУ. Овај референдум је уређен у парламенту када је изгласан закон о референдуму о Европској унији 2015. године.

Присталице останка Уједињеног Краљевства у ЕУ, чешће користе термин Бримејн (енгл. Bremain[н 2]).

Позадина[uredi - уреди | uredi izvor]

Уједињено Краљевство није било један од потписивача Римског уговора којим је створена ЕЕЗ 1957. године. Држава је касније подњела захтијев за придружење организацији 1963. и поново 1967. године, али je на обје апликације ветом спријечио француски предсједник Шарл де Гол, наводно због „великог броја аспеката британске економије, од радних пракси до пољопривреде” „правећи Велику Британију неспојивом са Европом”.[3]

Када је Де Гол поднио оставку на мјесто предсједника Фрацнуске 1969. годин, УК је подњела поново апликацију за чланство, која је била успјешна. УК се 1. јануара 1973. године придружила ЕЕЗ, организацији која се у то вријеме у УК називала „Заједничко тржиште”. Придруживање је извршено за вријеме конзевративне владе Едварда Хита.[4] Опозициона Лабуристичка партија, на чијем је челу био Харолд Вилсон, оспорава је опште изборе у октобру 1974. године уз обавезу преговора око услова британског чланства у ЕЕЗ, а затим је одржао референдум о томе да ли УК треба да остане у ЕЕЗ под новим условима.

Види још[uredi - уреди | uredi izvor]

Напомене[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Комбинација енглеских ријечи Британија (енгл. Britain) и излазак (енгл. exit)[1][2]
  2. Комбинација енглеских ријечи Британија (енгл. Britain) и остати (енгл. remain)

Референце[uredi - уреди | uredi izvor]