Плажа

Izvor: Wikipedia
Шљунчана плажа у Купарима

Плажа је део морске или слатководне обале уређен за купање људи.

Врсте плажа[uredi - уреди]

Плажа Велики жал код Дубровника

Плажа може бити потпуно природна, али и вештачки изграђена површина обале, прилагођена што лакшем приступу воденим површинама у сврху купања и освежења људи током летњих месеци.

Према саставу тла, плаже могу бити пешчане, шљунчане, стеновите или бетонске.

Пешчана плажа[uredi - уреди]

Пешчана плажа је плажа чије су површине обале и морско дно од песка. Такве плаже обично имају дугачке плићаке и најпогодније су за породицау са малом децом.

Шљунчана плажа[uredi - уреди]

Плажа чије је тло састављено од ситног камења, излоканог вековним абразивним деловањима воде, назива се шљунчана плажа. У Далмацији је за таква врста плаже се назива жал или жало.

Бетонска плажа[uredi - уреди]

Бетонска плажа у Дубровнику

Плажа чије су површине изграђене од бетона назива се бетонска плажа. Бетонске плаже обично се граде на оном делу на којем је приступ воденим површинама отежан због стеновите обале.

Садржаји[uredi - уреди]

Плаже могу бити у потпуности без икаквих садржаја. Такве плаже обично се налазе дуж обале ван насељених места и називају се дивље плаже.

Ипак, већина плажа има садржаје попут ресторана, кафе барова, санитарног чвора и тушева. Модерне плаже опремљене су и садржајима за спорт и рекреацију попут игралишта за одбојку на песку, тобогана или тениских терена. На таквим плажама обично постоји могућност изнајмљивања скутера за воду, гондола, педалина, опреме и глисера за скијање на води, даске за једрење, опреме за роњење и осталог.

На свакој бољој плажи делује и служба за спасавање која је састављена од младића и девојака са завршеним курсем за спашавање дављеника и пружање прве помоћи.

Осим наведених, постоје и нудистичке (ФКК) плаже на којима је уобичајено купање без купаћих костима. Такве плаже су обично смештене на дискретним локацијама те су на тај начин мање изложене знатижељним погледима. И нудистиче плаже могу имати потпуне садржаје али могу бити и без садржаја.

Најуређеније плаже, са изразито чистом водом за купање те уређеном и одржаваномо околином, носилице су Међународне плаве заставе, признања које се додељује за еколошку заштиту околине.

Одреднице[uredi - уреди]