Немачки ловни теријер

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Стандард бр. 103 - Немачка Расни знаци за немачког ловног теријера утврђени су од стране матичне земље, дакле Немачке, као стандард и од 1968. признат од ФЦИ.

Настао укрштањем разних раса фокстеријера и јамара

Опште: НЛТ је ловачки пас за борбу изнад и испод земље, за гласно гоњење. Трага на земљи иу води, за рад на крвавом трагу и за доношење лагане дивљачи. Захваљујући незнатној висини прикладан је за град и аутомобил. Потребно му је доста вођења у ревиру. Он је неповерљив странцима, и отпоран на болести.

Глава: Лобања је равна и између ушију шира него код фокс-теријера. Сужава се између очију и без оштрог прелаза прелази у њушку. Предњи део главе нешто је краћи од лобање.

Њушка: Снажна са израженим образима. Доња вилица са јако израженом брадом. Зуби јаки са добро затварајућим маказастим зубалом

Очи: Тамне, мале, овалне и дубоко постављене са добро затварајућим капцима одважног изгледа

Уши: V облика, високо усађене, не изразито мале, благо прилежуће.

Врат: Снажан, није дуг, нешто виши с јаким прелазом к плећкама.

Предњи део: Плећке дуге, косе, ноге равне, мишићаве. Дошапље благо угловано.Кости снажне.

Леђа: Снажна, равна, нису кратка. Слабински део и сапи снажно мишићав

Груди: Дубоко заобљене

Задњи део: Бутина дуга, добро углована и добро мишићава. Ниско постављен скочни зглоб и снажне кости

Шапе: Предње често шире од задњих, добро затворене.

Реп: Постављен добро на дуге сапи, скраћен за 1 / 3, више нешто равније него наглашено стрмо ношен, не треба да је нагнут к напред

Длака: Једноставна, дебела, оштра, чекињаста или груба, ипак не кратка и равна

Боја: Основна боја је црна, црно сива или тамно браон са смеђе-црвеним-жутим светлијим ознакама над надочњацима, њушци и грудима, ногама и испод репа. Светла и тамна места равномерно дозвољена. Дозвољено нешто белога на грудима и прсима.

Величина: Висина гребена не сме прећи 40 цм нити бити мања од 33

Тежина: 9-10 кг за мужјаке и 7,5-8,5 кг за женке. Пожељније радне тежине

Грешке: а) Смањење вредности: уска лобања, шпицаста њушка, слабија доња вилица, недостатак зуба изузев М3 уске вилице, светао и пегав нос, светле, велике буљаве очи. Стојеће уши, ˝ лепршаве ˝ уши, премале, прениско усађене, тешке уши. Стрме предње ноге, улегнута леђа, шаранаста леђа. Прекратка леђа, премале или прешироке груди, стрме задње ноге, крављи став, бачваст став, штуласт ход, раширене шапе, мачије шапе. Реп превише изнад леђа ношен, ниско усађен реп, фина кратка длака, вунаста длака, отворена длака, не одлакан стомак.

б) мане које искључују из узгоја. Предгриз, подгриз, укрштено. Кљештасто зубало.Недостатак зуба изузев М3. Грешке на очима, погрешна боја.Изнад или испод величине.