Momčilo Krajišnik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Момчило Крајишник)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Momčilo Krajišnik
Rođenje(1945-01-20)20. 1. 1945.
Sarajevo
Smrt15. 9. 2020. (dob: 75)
Banja Luka
Državljanstvo Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Zanimanjepolitičar

Momčilo Krajišnik (rođen 20. 1. 1945 u Sarajevu, umro 15. 9. 2020) bio je bivši bosanskohercegovački političar srpskog porijekla i jedan od čelnika Republike Srpske, koji trenutno predstavlja najviše rangiranog funkcionara na prostoru bivše Jugoslavije koji je na Haškom sudu osuđen zbog ratnih zločina.

Prije bavljenja politikom, Krajišnik je bio osuđen zbog pronevjere u poduzeću Energoinvest, ali mu je nakon osam mjeseci provedenih u zatvoru odlukom Vrhovnog suda tadašnje SR BiH presuda preinačena u oslobađajuću.

Godine 1990. se priključio Srpskoj demokratskoj stranci, a nakon što je na prvim demokratskim izborima u BiH pobijedila koalicija tri nacionalne stranke, izabran je za predsjednika Skupštine BiH.

Nakon što se godine 1992. formirala Srpska republika Bosna i Hercegovina, preteča današnje Republike Srpske, Krajišnik je napustio svoju dužnost i postao predsjednikom novoformirane Narodne skupštine SR BiH, kasnije Narodne skupštine RS. Za vrijeme rata je stekao nadimak "Mr. No" zbog svoje nepopustljivosti u pregovorima s predstavnicima međunarodne zajendice. Nakon Daytonskog sporazuma i formiranja novih državnih institucija je godine 1996. kao postao član Predsjedništva BiH, a tu dužnost napustio 1998. godine.

Optužnica i suđenje

[uredi | uredi kod]

Od strane Tužiteljstva Haškog suda je optužen za zločine vezane uz etničko čišćenje i genocid za vrijeme rata. 3. 4. 2000. su ga uhapsili francuski komandosi u okviru SFORa, te sproveli u pritvor Suda u Nizozemskoj. Nakon smrti Slobodana Miloševića, Krajišnik je bio najviše rangirani politički funkcionar u tom zatvoru. 27. 9. 2006. je osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine, ali je oslobođen optužbi za genocid.[1] Na slobodi je od 30.avgusta 2013,jer je izdržao dve trećine kazne.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Bosnia Serb jailed for war crimes, BBC News, 27 September, 2006

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]