Milorad Mitković

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Милорад Митковић)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Milorad Mitković (Lebane, 7. jun 1950 — Niš, 7. april 2021) bio je ortopedski hirurg i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Univerziteta u Nišu, direktor Ortopedsko-traumatološke klinike Kliničkog centra Niš, član Srpske akademije nauka, Predsednik Srpske traumatološke asocijacije, Viziting profesor u Švajcarskoj [1].

Biografija[uredi | uredi kod]

Milorad Mitković rođen je 7. jun 1950. u Lebanu, gde je završio osnovno školovanje. Još kao đak Mitković je ispoljio interesovanje za naučna istraživanja u oblasti hemije, mehanike i biologije, i u laboratoriji koju je sam osmislio, sa svojim vršnjacima izvodio je prve eksperimente na žabama i psima. Kao srednjoškolac (od 1969. do 1974) Mitković se bavio izradom maketa aviona i raketa (kao aviomodelar), sportom (kao član atletskog kluba) i muzikom (kao član više orkestara)[1].

Studije medicine pohađao je na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu (od 1969. do 1974). Uporedo sa medicinom Mitković je studirao i tehniku, na Mašinskom fakultetu, ali studije na ovom fakultetu nije okončao [1].

Specijalizaciju iz ortopedije pohađao je Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu i Beogradu (od 1978. do 1982).

Poslediplomska usavršavanja obavio je u Beogradu, Londonu, Oksfordu, Kembridžu, Ulmu, Hanoveru, Briselu, Moskvi, Rigi, Tubingenu, Davosu. Magistrirao je u Beogradu 1984. godine. Doktorat iz oblasti ortopedske hirurgije završio je u periodu od 1984-1987 [1].

Oženjen je sprugom Gordanom takođe lekarem, sa kojom ima ćerku Mariju i sina Milana, koji su pošli očevim stopama i trenutno se kao lekari nalaze se na specijalizaciji i doktorskim studijama.

Dela[uredi | uredi kod]

Istraživanjima u oblasti ortopedske hirurgije Mitković je dao značajan doprinos medicinskim istraživanjima u Srbiji u oblasti lečenja preloma kostiju. Do sada je realizovao 10 naučnih projekata (od toga dva u Švajcarskoj), nakon kojih je patentirao 43 pronalaska pod svojim imenom (u zemlji i inostranstvu). Objavio je preko 400 naučnih radova i 6 knjiga [2].

Konstruktor je sistem za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime („Fiksator po Mitkoviću“) koji je posle ispitivanja u Jugoslaviji, Srbiji, Nemačkoj i Švajcarskoj, primenjen na preko 25.000 pacijenata u Srbiji i inostranstvu, uključujući i zbrinjavanje ranjenika u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije [1] .

Izum Milorada Mitkovića "Spoljni skeletni fiksator" za lečenje otvorenih preloma kostiju nominovan je za najbolji evropski patent 2012. u kategoriji zemalja sveta koje nisu članice Evropske unije [2]. Zahvaljujući ovoj i drugim inovacijama u ortopedskoj hirurgiji Mitković je doprineo velikim uštedama zdravstvenog fonda Srbije nabavkom domaćih fiksatora umesto skupih uvoznih, skraćenjem bolničkog lečenja, i ukupnog trajanja lečenja, ranijim vraćanjem radno sposobnih bolesnika na posao, smanjenjem potrebe za skupim antibioticima, na račun minimiziranja opasnosti od osteomijelitisa i drugih infekcija i nastanka invalidnosti itd [3].

Mitković je osnovao školu spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju u Nišu u kojoj se danas edukuju bnrojni ortopedski hirurzi iz zemlje i inostranstva. On je i osnivač i šef jedne ortopedske klinike u Kuvajtu [4].

Priznanja[uredi | uredi kod]

Najviši nivo hirurskog rada (za koji je dobio priznanja) Mitković je dostigao u sledećim oblastima [5][2]:

  • Korekcija različitih vrsta deformiteta uključujući kongenitalne deformitete, deformitete posle preloma, reumatoidnog artrita, osteoartroza itd
  • Produženje ekstremiteta, uključujući i ona u cilju povećanja rasta niskih osoba, kako primenom

sopstvenih inovacija sa motorizovanim unutrašnjim fiksatorom ("Mitkovićevim spoljnim fiksatorom" tako i primenom kombinacije spoljne i unutrašnje fiksacije.

  • Ugradnja veštačkih kukova (cementnih, hibridnih, bescementnih, kod urođenih isčašenja itd.)

Mitković je dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja od kojih su najznačajnija;

  • Zlatne medalje i plakete: Eureka-Brisel, Tesla, Pupin, Instituta za traumatologiju iz Rige, KC Niš
  • 11. januarske nagrade grada Niša za 2012 [3].
  • Član svetskog udruženja ortopeda i traumatologa (SICOT),
  • Predsednik sekcije ortopeda Srbije (1999-2001),
  • Predsednik i osnivač Srpske traumatološke asocijacije,
  • Član Američke ortopedske akademije (AOOS).
  • Pronalasci Mitkovića se u rutinskoj praksi primenjuju u 60 klinika u zemlji i svetu, što je takođe izuzetno priznanje.

Izvori[uredi | uredi kod]