Milan Simin

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Милан Симин)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Milan Simin

Milan Simin (Subotica, 10. decembar 1914 — Novi Sad, 26. jul 1941), podoficir, vazduhoplovni narednik Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, fubaler FK Vojvodina, učesnik NOB-a, komandant Novosadskog partizanskog odreda 1941. godine.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je u Subotici. Odrastao u Novom Sadu. Završio je podoficirsku školu i postao vazduhoplovni narednik Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Posle kapitulacije kraljevine Jugoslavije uspeo je da izbegne zarobljavanje i vratio se u Novi Sad.

Kao aktivni podoficir i kandidat za člana KPJ, neposredno posle okupacije, kao vojni stručnjak određen je za vršenje obuke rukovanjem oružjem. Posle formiranja Štaba partizanskih odreda pri OK KPJ postavljen je na čelo vojne desetine.

Stvaranje Novosadskog partizanskog odreda[uredi | uredi kod]

U leto 1941. godine posle napada Nemačke na Sovjetski savez ubrzano se pristupilo organizovanijim akcijama usmerenim protiv okupatora. Smatralo se da je posle napada na SSSR opšta situacija znatno izmenjena u prilog oružanog ustanka protiv fašizma. KPJ se na ustanak spremala od prvih dana okupacije stvaranjem Vojnih komiteta koji su za cilj imali prikupljanje oružja, sanitetskog materijala, odeće, lekova, itd. Cilj je bio da se sa diverzija i sabotaža pređe na organizovanije oblike borbe i stvaranje vojnih formacija na terenu. Predlog da se Novosadskog partizanskog odreda formira Novosadski partizanski odred dali su Radivoj Ćirpanov, Kosta Šokica i Borislav Prodanović. Za komandanta je postavljen Milan Simin.

Pogibija[uredi | uredi kod]

Sa svojom grupom partizana pošao je 25. jula 1941. godine u čenejski atar s namerom formiranja partizanskih četa na terenu. Otkriveni su i u neravnopravnoj borbi poginuo je Milan Simin, uhvaćenog Antala Nemeta na licu mesta fašisti su likvidirali, a Živko Radovanović je 2. avgusta iste godine obešen.

Na ovom mestu je 1971. godine podignut spomenik Novosadskom partizanskom odredu.

Prvobitno je bio sahranjen na Uspenskom groblju u Novom sadu, da bi po izgradnji Spomen-groblja boraca NOR-a 1941–1945u Novom Sadu njegovi posmrtni ostaci bili preneti na novu lokaciju.

Galerija[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.