Мизар (група)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Мизар
Подаци
МестоРепублика Македонија
Жанррок, дарквејв, готик рок
Активни период1981-1991, 2003-
Издавачка кућа--
Чланови
Горазд Чаповски
Зоран Ориђански
Пеце Китановски
Јана Бурческа
Дискографија
Кобна Убавина
(2004)
Поглед кон цветната градина
(2007)
Детето и белото море
(2010)

Мизар је македонска рок група настала 1981 године у Скопљу и једна је од пионира дарк звука (дарквејв) на простору бивше Југославије. Расформирали су се почетком деведесетих, али су се чланови групе поново окупили почетком 2003 године. Средином 2004 године објављују албум Кобна убавина, да би током 2005 године направили већи број концерата широм бивше Југославије. После тога објавили су албум Поглед кон цветната градина, крајем 2007 године, а 2010 године су објавили албум Детето и белото море, направљен у сарадњи са мушким хором Хармосини, који изводи византијску духовну музику.

Назив[uredi | uredi kod]

Група је названа по звезди Мизар из сазвежђа Великог медведа (Великих кола) која је путницима у пустињи била звезда водиља.

Звук Мизара[uredi | uredi kod]

Иако се Мизар сврстава у рок музику, кроз њихов звук се провлаче некада јачи некада слабији призвуци балканског (македонског) етна и византијских традиција у доста мрачној атмосфери којој посебно доприносе певачи својим гласом који је заснован на црквенословенском појању. Због тога је бенд често сврставан у дарк музику, готик-рок, па чак и готик.

На свом последњем албуму, уместо певача, песме Мизара изводи мушки хор Хармосини, који пева византијску духовну музику.

Прошлост групе[uredi | uredi kod]

Прво откровење - Ристо Вртев[uredi | uredi kod]

Група је настале 1981 године, али први самоназвани албум објављује тек 1988 године. Прву поставу чинили су Горазд Чаповски (гитара), Ристо Вртев (певач), Илија Стојановски (бас-гитара) и Панта Џамбазовски (бубњеви).

Друго откровење - Горан Таневски[uredi | uredi kod]

До промене и групи долази 1985 године када уместо Ристе Вртева као певач долази Горан Таневски, а групи се прикључује и Слободан Стојков као клавијатуриста. Ова промена се одражава и на њихов звук који је до тада био чист рок, да би од тада почели да стварају сопствени само њима карактеристичан звук, а од тада наступају под именом Мизар - Второ Откровение (Друго Откровење). Ристо Вртев је касније основао групу Архангел, једну од најбољих македонских рок група током деведесетих, која је често називана и рок Мизар, због тога што је, иако без византијских и балканских (македонских) утицаја, имала мрачну атмосферу толико карактеристичну за Мизар. У то време је клавијатуре у Мизару свирао и Горан Трајкоски (вођа некадашњег Падот на Византија), који је са Чаповским и Таневским сарађивао приликом стварања песама (нпр. Градот Е Нем).

1986 године снимају неколико демо снимака и свирају као предгрупа на југословенској турнеји Лајбаха и Дисциплине кичме. 1987 године освајају публику на фестивалу младих и неафирмисаних бендова у Суботици (по некима најзначајнији фестивал тог типа у ондашњој Југославији) својим потпуно другачијим звуком иако је већина публике била окренута много тврђем звуку (те године су победили КУД Идијоти, тада још увек мало познат панк састав из Пуле).

Свој први албум назван Мизар објављују 1988 године у саставу: Горан Таневски (певач), Горажд Чаповски (гитара), Борис Георгијев (бубњеви), Сашо Крстевски (бас-гитара) и Катерина Вељановска (клавијатуре), док је албум продуцирао Горан Лисица Фокс. Поред њихових песама на албуму се нашла и обрада македонске народне песме Зајди, Зајди под именом Златно Сонце (Златно Сунце), а као једна од најбољих песама истиче се Девојка од Бронза, по којој су и постали познати широј публици.

Други албум објављен 1991 године, назван је по насловној нумери Свјат Дримс која је обрада тада чувеног хита Јуритмикса Лепи Снови (Sweet Dreams). На албуму се поред њихових песама опет нашла једна македонска народна песма 1762, као и песма Дом коју је написао Ристо Вртев, први певач групе.

Након снимања Свјат Дримса групу напушта певач Горан Таневски на чије место долази певачица Нора, али већ крајем 1991 године, Мизар престаје са радом. Таневски се окреће организацији концерата, Каевски обнавља свој састав Киборг, док Чаповски одлази у Аустралију у којој 1993 године оснива Кисмет, као наставак Мизара, да би се 1999 године вратио у Македонију.

Треће откровење - Горан Трајкоски[uredi | uredi kod]

2001 године се појављује компилација Трибјут ту Мизар („Tribute To Mizar“) на коме су се појавиле обраде неких песама Мизара, које су урадили алтернативни македонски састави (Мајаковски, Синијак...). Две године касније појављује се реиздање прва два албума на компакт-дисковима, који су се на разне начине појавили у свим деловима бивше Југославије. Први диск, под називом Сведожба, садржао је први албум „Мизар“, са неколико демо снимака, живих извођења и необјављених песама.

Група се поново окупља почетком 2003 године, са својим некадашњим клавијатуристом и певачем Анастасије, Гораном Трајкоским у улози певача и једног од стваралаца музике, уз Чаповског. Као најаву новог албума избацују сингл Почесна стрелба (Почасна паљба) и свирају на новосадском Егзиту и у загребачкој Мочвари на којој су посетиоци уз карту добијали нови сингл Почесна стрелба на плочи. Средином следеће године светлост дана је угледао нови албум Кобна Убавина. Мизар је током 2005 године направио неколико концерата широм бивше Југославије, а почетком новембра имали су мини турнеју по Србији наступивши у Панчеву, Београду и Крагујевцу.

Током лета 2006 године дошло је до промене у групи и уместо Трајкоског нови-стари певач групе је поново Таневски који се после паузе од 15 година вратио активном бављењу музиком. Група је почетком новембра исте године наступила у Београду са Таневским, а тада је и најављен рад на новом албуму који се појавио крајем 2007 године под називом Поглед кон цветната градина - A View to a Flower Garden.

Своје последње издање Детето и белото море, група је објавила 2010 године, у сарадњи са мушким хором Хармосини. Поред Чаповског, поставу Мизара на овом албуму чине Златко Ориђански (некадашњи члан Кисмета и Анастасије) и Пеце Китановски.

Дискографија[uredi | uredi kod]

Чланови[uredi | uredi kod]

Данашња постава[uredi | uredi kod]

Бивши чланови[uredi | uredi kod]