Маринкова бара (Вождовац)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Маринкова бара
Град Београд
Општина Вождовац
Маринкова бара na mapi Beograda
Маринкова бара
Маринкова бара
Маринкова бара (Beograda)


Координате: 44° 46′ 52" СГШ, 20° 29′ 20" ИГД

Маринкова бара је урбано насеље у Београду и налази се у београдској општини Вождовац.

Локација[uredi | uredi kod]

Маринкова Бара налази се у северном делу општине, окружена је аутопутем Београд-Ниш и налази се у долини мокролушки поток. Граничи се са насељима Душановац на северозападу, Браће Јерковић на југу,

Медаковић на југоистоку и истоку и Коњарник на северу преко аутопута.

Карактеристике[uredi | uredi kod]

Маринкова бара потиче из 1920-их и 1930-их, када је мало село било у источном предграђу Београда. То је углавном насеље са заједничким двориштима и малих, индивидуалних кућа. Већина становништва су Роми, али као што је старо насеље, оно је у потпуности урбанизовано и на тај начин не спада у неформалном насељу. Познато је за велики број малих продавница, поправку и занатлије продавнице, и још неке од инсталација српске електронске компаније, електродистрибуције и објеката комуналног предузећа у Београду.

Сива Стена[uredi | uredi kod]

Сива Стена је јужни продужертак Маринкове баре, раније се сматрало једном истом крају. Данас је то центар насеља око улице са истим именом, која спаја улице Браће Јерковић( на западу) и Заплањску (на истоку).

Централно гробље је подигнуто 1939, а источна и јужна екстензија су одвојене. Од 1960. Сива Стена је урбанизовано у савременим насељима Медаковић 1 и Браће Јерковић, респективно. Данас, Сива Стена формира локалне заједнице (месне заједнице), административно је под-општинска јединица у општини Вождовац и чини везу између урбаног насеља Маринкова бара, Медаковић I, Браће Јерковић, Душановац и Вождовац.