Канарево Брдо

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Канарево брдо)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Канарево брдо
Pošalji fotografiju
Grad Београд
Stanovništvo 14.842
Канарево брдо is located in Beograd
Канарево брдо
Канарево брдо
Канарево брдо (Beograd)


Koordinate: 44° 45′ 11" SGŠ, 20° 27′ 26" IGD

Канарево брдо је насеље у општини Раковица, у Београду.

Кратак историјат и природа[uredi - уреди | uredi izvor]

Пре Другог светског рата цело брдо је било у приватном власништву. Последњи власник пре национализације, била је извесна Ружа Канар, удовица човека по коме је касније и цео крај назван. Урбанизација је почела 1946. године, али прве контуре градског насеља су почеле да се назиру тек крајем 60-их година 20. века, кад је изграђено 5 солитера уздуж улице Ивана Мичурина. Убрзо је у саобраћај пуштена и "главна кичма", Борска улица, па и прва аутобуска линија, 47. Највиша зграда је постала сива петнаестоспратница у центру насеља 70-их година. У новијем делу насеља, ближем Кошутњаку, налази се улица Српских Ударних Бригада, у којој је испостава Дома Здравља Раковица [1]. Међу најинтересантнијим зградама је она, коју је данас закупила компанија "-{WEG}-", која је изграђена 80-их, а при том променила неколико намена.

Канаревим Брдом протиче и један поток, међутим како је насеље грађено, он је измештен испод земље, бетона и асфалта, мада се његови делови и даље могу видети у дворишту ОШ "Иво Андрић". Више потока и поточића са Канаревог, Бањице, Миљаковца, спроведени су цевима до оближње Топчидерске реке.

Практични подаци[uredi - уреди | uredi izvor]

Превоз[uredi - уреди | uredi izvor]

Ово насеље је повезано са центром града линијама аутобуса 47 (у другом смеру до Ресника), 48 (у другом смеру до Миљаковца 3) и 59 (у другом смеру до Петловог Брда), Са Вождовцем са једне и Бановим Брдом са друге стране вози се линијом 50, а са Новим Београдом релативно новијом линијом 94. Такође, могуће је отићи и директно у Макиш линијом 54, а недавно је покренута и линија минибуса Е5, која води до Звездаре.

Школе[uredi - уреди | uredi izvor]

На Канаревом Брду се налазе две основне школе: "Иво Андрић" и "Ђура Јакшић", као и Средња Занатска Школа "Петар Лековић".

Терени и паркови[uredi - уреди | uredi izvor]

Готово свака зграда је окружена одређеном парковском површином, а такође постоји неколико терена за кошарку и мали фудбал. Велики број деце и младих одлази и на терен око Миљаковачког извора, као и у дворишта основних и средње школе.

Снабдевање[uredi - уреди | uredi izvor]

Снабдевање становника насеља се углавном врши из супермаркета из ланца "Макси", али и са мање зелене пијаце, као и мноштва мањих радњи. Становници неретко набављају намирнице и са пијаца из суседних насеља, као што је Бањица.

Спољашње везе[uredi - уреди | uredi izvor]

Референце[uredi - уреди | uredi izvor]