GSP Beograd

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Orologio arancio.svg Moguće je da ovaj članak ili neki njegov dio sadrži zastarjele podatke
Molimo vas da pomognete Wikipediji u ažuriranju članka, ukoliko je to moguće. Za više detalja, pogledajte stranicu za razgovor.
Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“
Vrsta preduzeća Javno komunalno preduzeće
Delatnostprevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.
Godina osnivanja 1892.


Sedište Beograd,
 Srbija
Broj zaposlenih7.000
Veb prezentacijahttp://www.gsp.rs/naslovna

Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“ (GSP „Beograd“) je javno komunalno preduzeće u Beogradu kome je osnovna delatnost prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju. GSP je osnovan 14. oktobra 1892. godine kao „Beogradska varoška železnica“ i tokom svog postojanja je poslovao pod različitim imenima: „Direkcija tramvaja i osvetljenja“, „Beogradsko električno i saobraćajno preduzeće“, „Radna organizacija gradski saobraćaj »Beograd“ a od 21. decembra 1989. godine posluje pod sadašnjim nazivom: „Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd“, kao javno komunalno preduzeće.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

14. oktobra 1892. godine u Beogradu je svečano puštena u saobraćaj novosagrađena tramvajska linija od Kalemegdana do Slavije. Bio je to početak funkcionisanja jedne značajne gradske službe koja je imala zadatak da javnim gradskim saobraćajnim sredstvima obavlja prevoz putnika iz jednog kraja grada u drugi. Tokom poslednjih decenija XIX veka Beograd je takoreći odmah posle skidanja turske zastave sa zidina njegove tvrđave, počeo da se oslobađa fizionomije periferne turske varoši i postepeno dobija obeležje savremenog evropskog grada. Tek pošto su 1903. godine poslovi oko izgradnje i eksploatacije tramvajskog saobraćaja i električnog osvetljenja prešli u ruke belgijskog kapitala - takozvanog Belgijskog anonimnog društva, ubrzana je elektrifikacija tramvajskih pruga. Tokom 1904. godine električni tramvaji potisnuli su tramvaje sa konjskom zapregom sa linija Kalemegdan - Slavija i Žagubica - Električna centrala, a 1905. godine i s poslednje linije Terazije - Novo groblje. „Konjski tramvaji“ su, pored obavljanja funkcije javnih prevoznih sredstava, bili i svojevrsna atrakcija u ondašnjem Beogradu i njihova živopisna slika ostala je dugo u sećanju savremenika. Pored elektifikacije postojećih, Belgijsko anonimno društvo izgradilo je 1896. godine novu tramvajsku liniju: Kolarac (današnji Trg republike) – Tašmajdan. Godine 1906. na svim tramvajskim linijama saobraćalo je ukupno 16 motornih tramvajskih kola. To su bila dvoja dvoosovinska kola s motorima od 35 i 45 KS. Prvi tip je nazvan „Terazijski", zato što je saobrćao kroz varoš, imao je karoseriju sa udobnim “ispunjenim” sedištima i naslonima obloženim pletenom morskom trskom. Drugi tip kola nazvan je „Topčiderski“ i imao je drvene klupe. Posle elektrifikacije tramvajskog sobraćaja, tramvaji na zaprežnu vuču služili su dugi niz godina kao prikolice električnih tramvajskih kola. Njih je takođe bilo dve vrste – s letnjom otvorenim i zimskom zatvorenom karoserijom. Tokom 1909. i 1910. godine nabavljeno je još 10 motornih kola, pa je u Beogradu radilo ukupno 26 motornih kola s 12 prikolica. Dvadeset godina posle uvođenja tramvajskog saobraćaja i 7 godina posle elektrifikacije poslednje linije, u Beogradu je 1912. godine bilo 8 tramvajskih linija, kojima su saobraćala prosečno dnevno 24 tramvajska motorna kola i 12 prikolica. Te godine prevezeno je 7,5 miliona putnika.

Između dva svetska rata[uredi - уреди | uredi izvor]

Prvi svetski rat i okupacija Beograda ostavili su u veoma teškom stanju električnu centralu, električnu mrežu, a time i gradski tramvajski saobraćaj. Belgisko anonimno društvo nije bilo u mogućnosti da ih brzo popravi i poboljša. Zato je uskoro po oslobođenju Beograda 1919. godine Opština Beograda preuzela, od pomenutog društva, pod svoju upravu električnu centralu i celokupnu električnu mrežu, kao i vozila i postrojenja tramvajskog saobraćaja. Sve što je preostalo još iz predratnog vremena potpuno je dotrajalo. Moralo se odmah pristupiti zameni dotrajalih stubova na tramvajskoj mreži, zameni gvozdene trolne žice bakarnom, popravkama i rekonstrukciji gornjeg i donjeg stroja pruga i nabavkama modernih tramvaja. Opština je izradila program radova i nabavki, koji je izvršavan u etapama sve do 1932. godine. Broj stanovnika se veoma brzo povećavao. Već 1921. godine Beograd sa Zemunom ima oko 130.000 stanovnika. Od 1920. do 1924. godine stare dotrajale šine u dužini od 6 -{km}- zamenjene su novim. Izgrađeno je 3-{km}- novih pruga. Krajem 1927. godine jedno privatno preduzeće uvelo je u Beogradu redovan autobuski saobraćaj, koristeći moderne autobuse sa pneumatskim gumama. Prevoz putnika obavljan je, u prvo vreme, na linijama Kalemegdan – Savinac i Terazije – Dedinje. Krajem 1932. godine Beograd je imao 13 tramvajskih linija sa ukupno 65,5 -{km}- tramvajskih pruga, od čega su 2/3 bile s dvostukim, a 1/3 s jednostrukim kolosekom. U toku 1931. i 1932. godine otvorene su nove linije: Knežev spomenik – Dedinje, Slavija – Dušanovac, Terazije – Pašino brdo i linija Smederevski drumCvetkova mehanaPrištinska ulica. Pred sam rat 1941. godine, Direkcija tramvaja i osvetljenja raspolagala je sa 87 autobusa koji su obavljali prevoz putnika na 12 autobuskih linija.

1940 - 1990[uredi - уреди | uredi izvor]

Ruševine zgrada od nemačkog bombardovanja i uništeni tramvaj, 6. april 1941.
 • 1940. Tramvajski saobraćaj se odvijao na 10 linija. Beograd je raspolagao sa 104 tramvaja, 60 prikolica i 87 autobusa.
 • 1941. U bombardovanju Beograda je uništeno 38 tramvaja, 36 prikolica i 10 autobusa.
 • 1945. Promenjen naziv u Odeljenje za osvetljenje i saobraćaj Izvršnog odbora grada Beograda. U Beogradu su radile 4 tramvajske i 3 autobuske linije sa ukupno 58 vozila.
 • 1947. Otvorena prva trolejbuska linija Kalemegdan - Slavija
 • 1955. U Beogradu radilo 8 tramvajskih linija sa 162 tramvaja, 3 trolejbuske linije sa 42 trolejbusa i 14 autobuskih linija sa 148 autobusa.
 • 1956. Pušten je u eksploataciju prvi trolejbus domaće proizvodnje - „Goša“. Beograd i Zemun su povezani trolejbuskom linijom.
 • 1960. Radilo 38 linija (7 tramvajskih, 6 trolejbuskih i 14 autobuskih). Broj vozila u inventaru bio je 467.
 • 1961. Nabavljeno 160 autobusa marke „Lejland“.
 • 1962. Formiran je pogon za obavljanje taksi - usluga sa 63 vozila.
 • 1965. Broj vozila bio je 617.
 • 1967. U eksploataciji je 55 redovnih i 11 ugovorenih linija.
 • 1970. Nabavljena su 144 nova vozila za potrebe prevoza Beograđana. Ukupan broj vozila povećao se na 806.
 • 1975. Primenjen novi zonski tarifni sistem. Broj vozila: 995.
 • 1980. Broj vozila: 1168. Prosečan broj vozila u saobraćaju bio je 779.
 • 1985. Ukupan broj vozila iznosio je 1380, a prosečan broj vozila u saobraćaju bio je, radnim danom 779.
 • 1989. Zaokružen sistem jedinstvenog tarifnog sistema, pored Laste i GSP-a u sistem je uključen i ŽTP Beograd i ATP Pančevo.

1990 - 2000[uredi - уреди | uredi izvor]

Odlukom Skupštine grada Beograda, GSP „Beograd“ je 1990. godine postalo javno-komunalno preduzeće, čiji je osnivač grad. U periodu 1990 - 1991. godine, GSP je ostvario najbolje rezultate. Sa ukupno 1.393 vozila, prosečne starosti od 4,5 godine, na ulicama Beograda je u špicu radilo oko 1.130 vozila, prevozeći dnevno oko 2,5 miliona putnika. Kriza u bivšoj SFRJ koja je eskalirala u drugoj polovini 1991. godine, dovela je do uvođenja ekonomskih sankcija od strane Saveta bezbednosti UN prema SRJ, i priliva velikog broja raseljenih lica u Beograd. Ulaganja u nabavku novih vozila, rezervnih delova i održavanje infrastrukture bilo je minimalno. Tokom 1993. godine zbog nemogućnosti kontinualnog održavanja sistema javnog prevoza, problema u nabavci nafte i auto-guma, rasta cena, socijalizacije prevoza dolazi do pada broja vozila u saobraćaju, tako da je na kraju godine svega 400 vozila bilo u funkciji. Pojedine linije su ukinute ili skraćene. Funkcija javnog prevoza u Beogradu bila je narušena.

Poslednja serija ČKD-KT4 tramvaja kupljena 1997.
BusPlus sistem

Tokom 1994. i 1995. godine GSP uspeva da podigne nivo prevoza, revitalizacijom voznog parka na prosečno 909 vozila radnim danom. Početkom 1998. godine u javni prevoz su uključeni privatni prevoznici. U odnosu na prethodnu godinu, u saobraćaju je 127 vozila manje, uz tendenciju daljeg pada. Prestao je da važi jedinstveni tarifni sistem i prešlo se na naplatu karata u vozilima od strane konduktera. Nakon početka napada snaga NATO zemalja na SRJ 24. marta 1999. godine, GSP „Beograd“ je prešao na rad u ratnim uslovima, što je značilo ukidanje ili skraćenje velikog broja linija. Prešlo se na opsluživanje po glavnim saobraćajnim koridorima. U periodu nakon agresije problem nedostatka vozila u saobraćaju i dalje je ostao prisutan, tako da je tokom godine u saobraćaju prosečno bilo svega 428 vozila. Nepovoljna situacija nastavljena je i u 2000. godini. Zastareo vozni park, niska tehnička ispravnost vozila, nedostatak rezervnih delova, česte redukcije saobraćaja zbog nedostatka goriva su samo deo problema koji su doveli do uvođenja vanrednih mera od strane Republičke Vlade. Posle uvođenja vanrednih mera nabavljeno je 15 trolejbusa i potpisan je ugovor o nabavci novih autobusa sa fabrikom Ikarbus. Značajne promene su se desile posle oktobarskih dešavanja 2000. godine, kada se nova gradska Vlada opredelila za revitalizaciju GSP-a, kao nosioca sistema javnog prevoza u Beogradu. Cilj koji je postavljen pred GSP „Beograd“ je da se dostigne nivo rada preduzeća sa početka devedesetih. Do kraja godine uspostavljene su gotovo sve linije koje su bile u vreme rata ukinute ili skraćene. Pristigao je 61 autobus iz Ikarbusa a zahvaljujući Vladama: Češke Republike, Austrije, Japana, Grčke, Nemačke, Slovenije i Italije u vidu donacija pristigao je 71 autobus. Danas je GSP moderna firma sa prosečnom starošću vozila 4 godine. Takođe uveden je i integrisan tarifni sistem u koji su ušli i privatni prevoznici.

2011 - 2012[uredi - уреди | uredi izvor]

2011. godine je GSP „Beograd“ počeo sa nabavom novog tramvaja urbos 3 španskog proizvođača CAF. Do kraja 2012. godine je planirano da se nabave 30 tramvaja ovoga modela koji je od mnogih Beograđana dobio naziv „španac“.

Od 1. februara 2012. godine počinje sa radom „BusPlus“ savremeni elektronski sistem za upravljanje vozilima i karte za prevoz u javnom prevozu. [1]

Linije[uredi - уреди | uredi izvor]

GSP Beograd saobraća na 148 dnevnih linija[2]:

Tramvaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Glavni članak: Beogradski tramvaj
 • 2 – Pristanište – Vukov spomenik – Pristanište
 • 3 – Omladinski stadion - Slavija – Kneževac
 • 5 – Kalemegdan /Donji grad/ – Ustanička
 • 6 – Tašmajdan – Ustanička
 • 7 – Ustanička – Blok 45
 • 9 – Banjica - Blok 45
 • 9A – Trg Slavija - Banjica 2
 • 9L – Kalemegdan /Donji grad/ - Blok 45
 • 10 – Kalemegdan /Donji grad/ – Banjica
 • 11 – Kalemegdan /Beko/ – Blok 45
 • 12 – Omladinski stadion – Tašmajdan - Banovo brdo
 • 13 – Banovo brdo – Blok 45
 • 14 – Ustanička – Banjica

Trolejbus[uredi - уреди | uredi izvor]

Marka vozila
(Napomena)
Slika
Autobusi
Solo autobusi
Ikarbus IK-101
Ikarbus IK-103 IK 103 GSP 354.jpg
Ikarbus IK-106
Ikarbus IK-111
Ikarbus IK-112N
(Niskopodni autobus)
Ikarbus IK-112N Beograd.jpg
FAP A 537 FAP A537 GSP Beograd.jpg
Karosa B 932 Bělehrad, nádraží, autobus Karosa (v noci).jpg
MB O345 Conecto Mercedes Connecto GSP Beograd.jpg
MB 0405/O405N2
(Nemačka donacija)
Bělehrad, autobus.jpg
MAN SL 213
(Japanska donacija)
MAN SL 283 GSP Beograd.jpg
BIK/MAZ-203 CNG
Zglobni autobusi
Ikarbus IK-201 IK 201 GSP Beograd.jpg
Ikarbus IK-202 IK-202 GSP Beograd2.jpg
Ikarbus IK-203
Ikarbus IK-218N
(Niskopodni autobus)
Ikarbus IK-218N Studentski trg GSP.jpg
Ikarbus IK-218M
(Niskopodni autobus)
IK-218M GSP Beograd.jpg
MAN SG 313[3]
(Japanska donacija)
MAN NL202 GSP Beograd.jpg
Solaris Urbino 18< Solaris Urbino 18 GSP Beograd.jpg
Trolejbusi
Solo trolejbusi
ZIU-682G Stari ZiU-9 trolejbus.jpg]
Belkommunmaš AKSM-201.01 AKSM-201 GSP Beograd.jpg]
Belkommunmaš AKSM-321.00S
(Niskopodni trolejbus)
Beogradski trolejbus.jpg
Zglobni trolejbusi
Trolza-62052.01 Trolza Belgrad.jpg]
Belkommunmaš AKSM-333.04
(Niskopodni trolejbus)
Belkommunmash 33304 Belgrade.jpg]
Tramvaji
Tatra KT4YUB/YUBM Tatra KT4M-YUB.jpg]
Tatra T4D
(Donacija Halea, unikat)
Beograd Tatra T4D 1004.jpg]
SWP Be 4/4
(Donacija Bazela, unikat)
Düwag GT6 (Be 4/6)
(Donacija Bazela)
Duewag Belgrad.jpg]
CAF Urbos 3
(Niskopodni tramvaj)
CAF Tram Belgrade.jpg]
Glavni članak: Beogradski trolejbus
 • 19 – Studentski trg – Konjarnik
 • 21 – Studentski trg – Učiteljsko naselje
 • 22 – Studentski trg – Kruševačka
 • 28 – Studentski trg – Zvezdara
 • 29 – Studentski trg – Medaković 3
 • 40 – Zvezdara – Banjica 2
 • 41 – Studentski trg – Banjica 2

Autobus[uredi - уреди | uredi izvor]

Dnevne linije[uredi - уреди | uredi izvor]

 • 15 - Zeleni venac - Zemun /Novi grad/
 • 16 - Karaburma 2 - Novi Beograd /Paviljoni/
 • 17 - Konjarnik - Zemun /Gornji grad/
 • 18 - Medaković 3 – Zemun /Bačka/
 • 20 - Mirijevo 3 - Veliki Mokri Lug
 • 23 – Karaburma 2 – Vidikovac
 • 24 – Dorćol /SRC „Milan Muškatirović“/ – Neimar
 • 25 – Karaburma 2 – Kumodraž 2
 • 25 P – Mirijevo 4 – Kumodraž/Stepina kuća/
 • 26 – Dorćol /Dunavska/ – Braće Jerković
 • 26 L – Medaković 3 - Braće Jerković 2 /Padina/
 • 27 – Trg republike – Mirijevo 3
 • 27 E – Trg republike – Mirijevo 4
 • 30 – Slavija /Birčaninova/ – Medaković 2
 • 31 – Studentski trg – Konjarnik
 • 32 – Vukov spomenik – Višnjica
 • 32 E – Trg republike – Višnjica
 • 33 – Pančevački most /železnička stanica/ – Kumodraž
 • 34 – Topčidersko brdo /Senjak/ - Ul. Pere Velimirovića
 • 36 - Železnička stanica "Beograd Centar" - Slavija - Železnička stanica "Beograd Centar"
 • 35 – Trg republike – Lešće /groblje/
 • 35 L – Omladinski stadion – Lešće /groblje/
 • 37 – Pančevački most /železnička stanica/ – Kneževac
 • 38 – Šumice – Pogon „Kosmaj“
 • 39 – Slavija /Birčaninova/ – Kumodraž 1
 • 42 – Slavija /Birčaninova/ – Banjica (VMA) – Petlovo brdo
 • 43 – Trg republike – Kotež
 • 44 – Topčidersko brdo /Senjak/ – Viline vode – Dunav Stanica
 • 45 – Zemun /Novi grad/ – Novi Beograd /blok 44/
 • 46 – Glavna železnička stanica – Mirijevo
 • 47 – Slavija /Birčaninova/ – Resnik /železnička stanica/
 • 48 – Pančevački most /železnička stanica/ – Miljakovac 3
 • 49 – Banovo brdo – Ul. Pere Velimirovića
 • 50 – Ustanička – Banovo brdo
 • 51 – Glavna železnička stanica – Bele vode
 • 52 – Zeleni venac – Cerak vinogradi
 • 53 – Zeleni venac – Vidikovac
 • 54 – Miljakovac 1 – Železnik – MZ Makiš
 • 55 – Zvezdara /pijaca/ – Stari Železnik
 • 56 – Zeleni venac – Petlovo brdo
 • 56 L – Zeleni venac – Čukarička padina
 • 57 – Banovo brdo – Naselje „Golf“ – Banovo brdo
 • 58 – Pančevački most /železnička stanica/ – Novi Železnik
 • 59 – Slavija /Birčaninova/ – Petlovo brdo
 • 60 – Zeleni venac – Novi Beograd /toplana/
 • 65 - Zvezdara 2 - Novo Bežanijsko groblje
 • 67 – Zeleni venac – Novi Beograd /blok 70a/
 • 68 – Zeleni venac – Novi Beograd /blok 70/
 • 71 – Zeleni venac – Bežanija /Ledine/
 • 72 – Zeleni venac – Aerodrom „Nikola Tesla“
 • 73 – Novi Beograd /blok 45/ - Batajnica /železnička stanica/
 • 74 – Omladinski stadion – Mirijevo 3
 • 75 – Zeleni venac – Bežanijska kosa
 • 76 – Blok 70A – Bežanijska kosa
 • 77 – Zvezdara – Bežanijska kosa
 • 78 – Banjica 2 – Zemun /Novi grad/
 • 79 – Dorćol /SRC „Milan Muškatirović“/ – Mirijevo 4
 • 81 – Novi Beograd /Paviljoni/ – Ugrinovački put – Altina 1
 • 81 L – Novi Beograd /Paviljoni/ – Dobanovački put – Altina 1
 • 82 – Zemun /Kej oslobođenja/ – Bežanijsko groblje – Novi Beograd /blok 44/
 • 83 – Crveni Krst – Zemun /Bačka/
 • 84 – Zeleni venac – Nova Galenika
 • 85 – Borča 3 - Banovo brdo
 • 87 – Čukarička padina – Banovo brdo (Zrmanjska) – Čukarička padina
 • 88 – Zemun /Kej oslobođenja/ – Novi Železnik
 • 89 – Vidikovac – Čukarička padina – Novi Beograd /blok 61/
 • 91 – Glavna železnička stanica – Ostružnica /novo naselje/
 • 92 – Glavna železnička stanica – Ostružnica /Karaula/
 • 94 – Novi Beograd /Blok 45/ – Resnik /Edvarda Griga/
 • 95 – Novi Beograd /Blok 45/ – Borča 3
 • 96 – Trg republike – Borča 3
 • 101 – Omladinski stadion – Padinska Skela
 • 102 – Padinska skela – Vrbovsko
 • 104 – Omladinski stadion – Crvenka
 • 105 – Omladinski stadion – Ovča /železnička stanica/
 • 106 – Omladinski stadion – PKB Kovilovo – Jabučki rit
 • 107 – Padinska skela – Dunavac
 • 108 – Omladinski stadion – Reva /Duboka bara/
 • 109 – Padinska skela – Čenta
 • 110 – Padinska skela – Sefkerin
 • 202 – Omladinski stadion – Veliko Selo
 • 302 – Ustanička – Grocka – Begaljica
 • 303 – Ustanička – Vrčin
 • 304 – Ustanička – Ritopek
 • 305 – Ustanička – Boleč
 • 306 – Ustanička – Leštane – Bubanj Potok
 • 307 – Ustanička – Vinča
 • 308 – Šumice – Veliki Mokri Lug
 • 309 – Zvezdara /pijaca/ – Kaluđerica
 • 310 - Šumice - Mali Morki Lug - Šumice
 • 400 - Voždovac - Vrh Avale
 • 401 – Slavija /Birčaninova/ – Pinosava
 • 402 - Slavija /Birčaninova/ – Beli Potok
 • 403 - Voždovac – Zuce
 • 404 - Bela Reka - Trešnja/Okretnica/
 • 405 - Voždovac – Glumčevo brdo
 • 405 L - Glumčevo brdo - Nenadovac - Barajevo
 • 406 – Voždovac – Institut "Jaroslav Černi"
 • 407 – Voždovac – Bela Reka
 • 407L- Bela Reka- Trebež/Okretnica/
 • 408 – Voždovac – Ralja /Drumine/
 • 501 - Staro Kijevo - Petlovo Brdo
 • 502 - Miljakovac I - Vidikovac
 • 503 – Voždovac – Resnik /železnička stanica/
 • 504 – Miljakovac 3 – Resnik /železnička stanica/
 • 511 – Glavna železnička stanica – Sremčica
 • 512 – Banovo brdo – Sremčica /naselje Gorica/
 • 513 - Velika Moštanica /centar/ - Sremčica /naselje Gorica/
 • 521 – Vidikovac – Železnik /Taraiš/
 • 522 - Novi Železnik – Milorada Ćirića – Novi Železnik
 • 531 – Banovo brdo – Rušanj
 • 532 – Banovo brdo – Rušanj /Ul. oslobođenja/
 • 533 – Banovo brdo – Orlovača /Groblje/
 • 534 - Cerak vinogradi – Ripanj /centar/
 • 551 - Glavna železnička stanica – Velika Moštanica
 • 553 - Glavna železnička stanica – Rucka
 • 601 - Glavna železnička stanica – Surčin
 • 602 - Novi Beograd /blok 44/ – Vinogradska /Naselje Surčin/ - SRC „Surčin“
 • 603 – Bežanija /Ledine/ - Dobanovci – Ugrinovci
 • 604 – Novi Beograd /blok 45/ – Preka Kaldrma
 • 605 – Novi Beograd /blok 45/ – Boljevci – Progar
 • 606 – Dobanovci – Grmovac
 • 610 – Zemun /Kej oslobođenja/ – Jakovo
 • 611 – Zemun /Kej oslobođenja/ – Dobanovci
 • 612 – Novi Beograd /Paviljoni/ – Kvantaška pijaca – Nova Galenika
 • 613 - Novi Beograd /Paviljoni/ - Naselje Radiofar
 • 700 – Batajnica /železnička stanica/ - Batajnica /Vojvođanskih brigada/ - Batajnica /železnička stanica/
 • 702 – Batajnica /železnička stanica/ – Busije /crkva/
 • 703 – Batajnica – Ugrinovci
 • 704 – Zeleni venac – Zemun polje
 • 705 – Zemun /Kej oslobođenja/ – „13. maj“
 • 706 – Zeleni venac – Batajnica
 • 706 E – Zemun /Kej oslobođenja/ – Batajnica (EKSPRES)
 • 707 – Zeleni venac – Ugrinovački put – Zemun polje
 • 708 – Novi Beograd /Blok 70A/ - Zemun polje
 • 709 – Zemun /Novi grad/ - Zemun Polje
 • 711 – Novi Beograd /Paviljoni/ – Ugrinovci

Noćne linije[uredi - уреди | uredi izvor]

Na 27 noćnih linija, od kojih su sve autobuske, jedna trolejbuska (29) i jedna tramvajska (7), prevoz obavljaju samo privatne kompanije.[4] Prema odluci Direkcije za javni prevoz iz 20. 09. 2010. godine, svim noćnim linijama biće pridodat simbol ”N” kako bi se jasno razlikovale od dnevnih linija [5]

 • 15N - Trg republike - Zemun /Novi grad/
 • 26N - Dorćol /Dunavska/ - Braće Jerković
 • 27N - Trg republike - Mirijevo 3
 • 29N - Studentski trg - Medaković 3
 • 31N - Studentski trg - Konjarnik
 • 32N - Trg republike - Višnjica
 • 33N - Trg republike - Kumodraž
 • 37N - Trg republike - Kneževac
 • 47N - Trg republike - Resnik /železnička stanica/
 • 48N - Trg republike - Miljakovac 2
 • 51N - Trg republike - Bele vode
 • 56N - Trg republike - Rušanj
 • 68N - Trg republike - Blok 45
 • 75N - Trg republike - Bežanijska kosa
 • 101N - Trg republike - Padinska skela
 • 202N - Trg republike - Veliko selo
 • 301N - Trg republike - Begaljica
 • 304N - Trg republike - Ritopek
 • 308N - Slavija - Veliki Mokri Lug
 • 401N - Dorćol /garaža/ - Pinosava
 • 511N - Trg republike - Sremčica
 • 601N - Glavna železnička stanica - Dobanovci
 • 603N - Trg republike - Ugrinovci
 • 704N - Trg republike - Nova Galenika - Zemun Polje
 • 706N - Trg republike - Batajnica

Sezonske linije[uredi - уреди | uredi izvor]

Sezonske linije funkcionišu u toku primene letnjeg reda vožnje u dnevnom saobraćaju.

 • ADA 1 - Trg republike - Ada Ciganlija - Vidikovac
 • ADA 2 - Zemun (Kej Oslobođenja) - Ada Ciganlija
 • ADA 3 - Konjarnik - Ada Ciganlija
 • ADA 4 - Mirijevo - Ada Ciganlija
 • ADA 5 - Bežanijska kosa - Ada Ciganlija

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

 1. BusPlus Home, Pristupljeno 31. 3. 2013.
 2. GSP „Beograd“ – Dnevne linije, Pristupljeno 2. 3. 2010.
 3. En Cars Globe: MAN SG 313, Pristupljeno 7. 3. 2013.
 4. GSP „Beograd“ – Noćne linije, Pristupljeno 2. 3. 2010.
 5. Dopis Direkcije za javni prevoz– IV-08 Br. 346.5-1317/2010, Pristupljeno 11. 10. 2010.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]