Волен Сидеров

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Волен Сидеров

Волен Сидеров (бугарски: Волен Николов Сидеров; Јамбол, 19. априла 1956) је бугарски политичар, председник странке Атака. Био је новинар телевизије СКАТ, на којој је одржао предавање под називом „Атака“, по којем је странка касније добила име. Атака се залаже за излазак Бугарске из НАТО и брани православље, а он указује на опасност колонизације православног света глобализмом. [1].

Био је ожењен Капком Георгиевом, имао је усвојеног сина Димитра Стојановог, који је био народни посланик европског парламента (2007-2014).

Волен Сидеров и Космет[uredi - уреди | uredi izvor]

Од свих бугарских парламентарних партија, само његова је осудила проглашење независности Републике Косова, као и признање овог ентитета од стране бугарске владе. Сидеров сматра Косово наркодржавом и каже да је оно замишљено да буде пантурцистичка територија под контролом САД. Према његовим речима Косово је исламистичка кама, која руши тело Европе.[2]

Избори[uredi - уреди | uredi izvor]

Странка Волена Сидерова је на изборима за парламент 2005. година добила 8% гласова, и тиме добила 21 посланичко место, од укупно 240. На председничким изборима 2006. Волен Сидеров је био други, иза Георгија Прванова, са 24% (649.000) гласова у другом кругу гласања.

Странка Волена Сидерова је на изборима за парламент 2009. године добила 21 посланичко место, од укупно 240, а на изборима 2013. године — 23 места.

У прошлости је припадао странци СДС (уредник газете „Демокрација“), а данас се залаже за добре односе са Русијом.

Волен Сидеров је 17 октобара 2011. основао телевизију под називом „Алфа“.

Волен Сидеров је 2015. године добио сина са Деницом Гаджевом, која је народна посланица његове странке у бугарском парламенту.

Референце[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Глобализм - последний этап попытки колонизации православного Востока ((ru))
  2. Очаквайте появата на Помашка република у нас ((bg))

Спољашње везе[uredi - уреди | uredi izvor]

https://www.ataka.tv/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/ http://petatakolona.com/shest-mita-za-volen-siderov/