Aleuti

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Алеућани)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Aleuti (razvrstavanje).

Aleuti (ili, kako se sami nazivaju, Unangax; engl. Aleuts, rus. Алеуты) predstavljaju domorodačku etničku grupu Aleutskih otoka.

Aleuti govore aleutskim jezikom, koji pripada eskimo-aleutskoj porodici jezika. Tradicionalno su se bavili lovom i ribolovom, a poznati su i po izradi košara. Zbog teških klimatskih uvjeta na otocima, koje često pogađaju arktičke oluje, razvili su posebnu vrstu nastambi zvanu barabare.

Računa se da je prije dolaska Evropljana na Aleutima živjelo oko 25.000 stanovnika. Prvi Evropljani koji su stigli bili su misionari Ruske pravoslavne crkve, te se među Aleutima proširilo pravoslavlje. Prvi kršćanski mučenik na tlu Sjeverne Amerike bio je sv. Petar Aleut.

U 19. vijeku je zbog trgovine krznom intenziviran kontakt Aleuta s Evropljanima, koji je donio bolesti i alkohol. Godine 1910. popis stanovništva je navodio tek 1491 stanovnika. U drugom svjetskom ratu stanovništvo je dodatno stradalo zbog japanske okupacije otoka Attu i Kiska, odnosno evakuacije preostalih stanovnika u izbjegličke logore na Aljasci.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

  • The AMIQ Institute - a research project documenting the Pribilof Islands and their inhabitants