Људмила Гурченко

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Људмила Марковна Гурченко
Людмила Марковна Гурченко
Ludmila Gurchenko.jpeg
Generalne informacije
Ime Людмила Гурченко
Rođenje 12. новембар 1935.
Харков, Украјинска СССР, СССР
Smrt 30. март 2011.
Zanimanje певачица
глумица
режисерка
Žanr(ovi) Поп
Aktivni period 1956 - 2011
Službene stranice
Официальный сайт Людмилы Гурченко

Људмила Марковна Гурченко (руски: Людмила Марковна Гурченко, украјински: Людмила Марківна Гурченко) била је совјетска и руска позоришна, биоскопска глумица, естрадна певачица и режисерка.

Од 1983. била је народна уметница Совјетског Савеза[1] добитница Државне награде браће Васиљев Руске СССР за 1976. и Државне награде Руске Федерације 1994.

Биографија[uredi - уреди | uredi kôd]

Рани живот[uredi - уреди | uredi kôd]

Људмила Марковна Гурченко рођена је 12. новембра 1935. године у украјинском граду Харкову као ћерка Марка Гавриловича Гурченко (руски: Марко Гаврилович Гурченко) (1898-1973) и Јелене Александровне Симонович-Гурченко (руски: Елены Александровны Симоновой-Гурченко) (1917-1999). Према уметнициним речима, мајка јој је имала порекло у руском племству, а отац радничке фармерске породице[2]. Од рођења до почетка другог светског рата, Гурченко је са родитељима живела у једној соби у пордумском стану у родном Харкову[3].

Пре почетка рата људмилини су родитељи радили у Харковској филхармонији[4]. Након тога јој је отац наставио радити у руднику где је зарадио инвалидитет. Отац јој је иначе био професионални музичак који је свирао хармонику и пјевао на фастивалима гдје му је мајка помагала. Унаточ инвалидитету и зрелој доби, отац јој је отишао у рат.

Након ослобођења Харкова 23. августа 1943. године, Људмила је 1. септембра пошла у Шесту школу (данашњу градску гимназију), која се налазила у дворишту куће у којој је тада живела. 1944. уписала је Музичку школу Бетовен у Харкову.

1953. по завршетку десетљетке, отпутовала је у Москву и уписала је Герасимов сверуски државни институт за кинематографију на којем је дипломирала 1958. године.

Референце[uredi - уреди | uredi kôd]