Žurkovo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Žurkovo je naselje u općini Kostrena, smješteno uz more i udaljeno 3,5 km zračne linije od Rijeke, a smješteno je u cijelosti uz more, proteže se od Vele Kave, pa preko plaže Perilo, tj. od uvale Žurkovo, sve do uvale Svežanj.

Zbog svog položaja, uz more, lijepih plaža i dugačke šetnice, bogatog ugotiteljskog sadržaja, te relativne blizine Rijeke, Žurkovo je omiljena rekreacijsko-kupališna destinacija Riječana, a u njemu se odvija i bogata sportska aktivnost. Na vanjskom dijelu idilične uvale Žurkovo nalazi se „Galeb“, najveći i najslavniji jedriličarski klub na sjevernom Jadranu, a njemu nasuprot smješten je sportski kompleks s teniskim terenima. Nadalje, tu je ronilački klub, centar podvodnih i sportsko-ribolovnih aktivnosti, nedavno utemeljeni vaterpolo klub, te ostali razni manji oblici sportsko-rekreativnih sadržaja kao npr. boćanje, a na području Žurkova su se, u posljednje vrijeme, ustalila i triatlon natjecanja.

Uvala Žurkovo

Zahvaljujući svom prirodnom položaju Žurkovo je od davnina poznato kao rasadište vrsnih pomoraca, poglavito kapetana, iz njega su na svjetska mora, gotovo uvijek u svojstvu zapovjednika broda, otiskivali mnogi ovdašnji mladići, a ta tradicija nije ugasla do danas.

Baš vezano uz more i brodove, iako ne direktno u svojstvu pomorca, ime svog malog rodnog mjesta, Žurkova, širom svijeta pronio je Erazmo Tićac (20. svibnja 19041968), glavni projektant prvog trgovačkog broda na atomski pogon Savannah. Na njegovoj rodnoj kući, koja se nalazi na samom moru, u uvali Žurkovo, postavljena je spomen ploča koja podsjeća da je tu rođen čovjek koji je postao jedan od onih koji su uspjeli u tome da atomsku energiju iskoriste za dobrobit čovječanstva.