¡Que viva México!

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Živeo Meksiko! (film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
¡Que viva México!
Да здравствует Мексика!
RežijaSergej M. Ejzenštejn
ProducentKate Crane Gartz, S. Hillkowitz, Otto Kahn, Mary Craig Sinclair, Upton Sinclair
ScenarioGrigorij Aleksandrov
NaracijaSergej Bondarčuk (verzija Aleksandrova)
UlogeFélix Balderas, Martín Hernández, David Liceága, Julio Saldívar, Isabel Villaseñor, Maruja Griffel
MuzikaJuan Aguilar, Francisco Comacho Vega
FotografijaEduard Tise, Gabriel Figueroa
MontažaSergej M. Ejzenštejn
Datum(i) premijere
1932 (1932)
(originalni materijal, nedovršen)
8. 1979 (1979-08)
(verzija Aleksandrova, Moskovski filmski festival)
Trajanje103 min. (rekonstrukcija)
Zemlja Sovjetski Savez
 Meksiko
Jeziknijemi (original)
ruski (verzija Aleksandrova)

¡Que viva México! (ruski: Да здравствует Мексика!; sh. Da živi Meksiko!) je sovjetsko-meksički igrano-dokumentarni film koji se od 1931. do 1932. godine snimao u režiji Sergeja Ejzenštejna, i koji se smatra jednim od najpoznatijih nedovršenih ostvarenja u historiji filma.

Ejzenštejn je film snimao tokom svoje svjetske turneje, odnosno nakon neuspješnih pokušaja da dobije angažman u Hollywoodu. Nekoliko njegovih prijatelja i fanova, na čelu sa američkim književnikom Uptonom Sinclairom je pristalo financirati njegov sljedeći projekt, koji je odlučio snimiti u susjednom Meksiku. ¡Que viva México! je bio zamišljen kao epski film u nekoliko dijelova koji je trebao opisati historiju Meksika od predkolumbovskog perioda do Meksičke revolucije. Ejzenštejn, koji je bio fasciniran Meksikom, snimio je preko 250.000 metara filma prije nego što su producenti odustali od projekta, a sovjetska vlada ga pozvala da se vrati u domovinu bez ijednog metra snimljenog materijala. Tako je film ostao nedovršen, iako su neki njegovi dijelovi tokom sljedećih nekoliko godina iskorišteni za kratke američke dokumentarne filmove.

Ejzenštejnov materijal je u SSSR došao tek 1970-ih. Njegov suradnik Grigorij Aleksandrov, jedini preživjeli član njegove ekspedicije, je od njih uspio sastaviti novi film kojeg je smatrao najbližim Ejzenštejnovoj originalnoj viziji. Premijerno je prikazan na Moskovskom filmskom festivalu u ljeto 1979. godine, gdje je dobio počasnu nagradu.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]