Ženska gimnazija Sarajevo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Poljoprivredno–veterinarska i prehrambena škola u Sarajevu

Ženska gimnazija u Sarajevu, danas Poljoprivredno–veterinarska i prehrambena škola, nalazi se na lijevoj obali Miljacke u neposrednoj blizini Drvenija mosta. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 6. juna 2012. godine u Sarajevu, donijela je odluku da se zgrada proglasi za nacionalni Nacionalni spomenik BiH.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo.

Historija[uredi | uredi kod]

Zgrada Ženske gimnazije kod Drvenija mosta izgrađena je prije 1898. godine po projektu Hansa Niemeczeka za potrebe austrougarske Vojne komande. Dograđena je 1899. godine prema zapadu, u istome neorenesansnom stilu, po projektu Josip Vancaša. U istoj ulici Terezija, Ludwig Huber projektovao je godine 1900/01 zgradu “Filipovića kasarne”, tako da su u tri godine završena dva značajna vojno–komandna objekta austrougarske vojske na potezu od Bistrika do Drvenija mosta.

Djeci ženskog pola do 1909. godine nije bio dopušten redovan upis u Realnu gimnaziju u Sarajevu, smještenu u zgradi na suprotnoj obali Miljacke, već su ženska djeca mogla dobiti status hospitanata ili privatista, odnosno polagati ispit na kraju školske godine. Redovno pravo upisa u gimnaziju u Sarajevu djevojke su dobile tek nakon završetka Prvog svjetskoga rata, početkom školske 1919/20. godine

Nakon završetka Prvog svjetskog rata, 1919. godine u zgradu je prvobitno smješten Državni erar, a 1923. godine je smještena Ženska gimnazija. Već u drugoj godini broj učenica je narastao na 500, a bilo je 40 nastavnica, s tim da je kasnije otvorena mogućnost upošljavanja profesora muškoga spola. Neposredno prije Drugog svjetskoga rata, ženska gimnazija je po broju đaka bila među najvećim ustanovama u zemlji, s obzirom da se u njoj školovalo oko 1500 učenica. Broj maturantkinja se godišnje kretao između 30 i 40, a neposredno pred Drugi svjetski rat taj broj se popeo na 80.

Tokom druge polovine XX stoljeća objekt ne mijenja funkciju, ali je umjesto Ženske gimnazije otvorena Poljoprivredno–veterinarska i prehrambena škola, koja je i danas aktivna.

Godine 2003. izvršena je adaptacija podrumskih prostorija škole uz pomoć njemačke organizacije “Handwerkskammer Koblenz”. Tom prilikom su izgrađeni savremeni sadržaji za praktičnu nastavu: opremljene su prostorije za uzgoj gljiva, prostorija za preradu mesa, pekara, a otvorene su prodavnica i školska menza. Na sjevernoj strani je otvoren novi ulaz koji povezuje Drvenija most sa školskom menzom.

Opis[uredi | uredi kod]

Ženska gimnazija u Sarajevu ima približno pravougaonu osnovu dimenzija 36,50 x 27,00 m. Spratnost iznosi Sut+P+3+tavan, visina do krovne strehe 19,70 m, a do sljemena krova iznosi 23,90 m. Po stilskome određenju građevina se može svrstati u objekte građene u neorenesansnom duhu, i tokom postojanja dograđivana i mijenjala namjenu.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Ženska gimnazija u Sarajevu”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 9. 2. 2019.