Željko Svedružić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Željko Svedružić
Rođenje 16. ožujka 1969.
Osijek
Polje biokemija
Institucija Sveučilište u Rijeci, Katoličko Sveučilište Leuven, Državno Sveučilište u Washingtonu, Sveučilište Santa Barbara u Kaliforniji
Alma mater Državno Sveučilište u Oklahomi, Institutu za biokemiju Max Planck, Sveučilište u Zagrebu


Željko Svedružić je hrvatski znanstvenik u interdiscipilinarnom području, polju biotehnologije u biomedicini.

Životopis[uredi | uredi kod]

Izobrazba[uredi | uredi kod]

Od 1988. do 1992. godine studira molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a od 1992. do 1993. godine boravi na Institutu za biokemiju Max Planck gdje brani diplomski rad. Studij nastavlja na Državnom Sveučilištu u Oklahomi (Oklahoma State University), gdje 1998. godine brani doktorat i time postaje doktor znanosti u području biokemije[1].

Zaposlenja[uredi | uredi kod]

Kao poslijedoktorand radi na Sveučilištu Duke 2001. godine te Sveučilištu Santa Barbara u Kaliforniji od 1998. do 2000. i 2002. godine. Kao istraživač radi na Državnom Sveučilištu u Washingtonu od 2003. do 2006. godine i Katoličkom Sveučilištu Leuven u Belgiji od 2007. do 2010. godine.

Nakon povratka u Republiku Hrvatsku 2010. godine zapošljava se na Medicinskom fakultetu u Rijeci i u Psihijatrijskoj bolnici Rab, a od 2013. godine radi kao docent na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci gdje drži nastavu iz kolegija Kemoinformatika na preddiplomskoj razini i Dizajn biološki aktivnih molekula računalnim metodama na diplomskoj razini[2].

Znanstveni i stručni rad[uredi | uredi kod]

Od 2014. godine radi na razvoju i komercijalizaciji inhibitora DNA metilacije i razvoju novih potencijalnih lijekova za Alzheimerovu bolest[3][4][5].

Popularizacija znanosti[uredi | uredi kod]

Aktivan je u popularizaciji znanosti. 2013. godine održao je predavanje "Strah od znanosti i tehnologije u doba globalne ekonomske krize" na Internacionalnoj školi iz psihijatrije i kognitivne neuroznanosti u Psihijatrijskoj bolnici Rab[6], 2014. godine predavanja "Računalo kao prozor u svijet molekula" na Festivalu znanosti[7] i "Utjecaj epigenetike na ljudsko ponašanje, zdravlje i budućnost medicine" na Skepticima u pubu u Rijeci koje organizira Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja[8][9].

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]