Željko Kužet

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Željko Kužet je savremeni srpski enigmata.

Enigmatski rad[uredi - уреди | uredi kôd]

Enigmatikom se počeo baviti 1990. godine, objavivši svoj prvi rad u gornjomilanovačkoj Eureci. Sastavljao je sve vrste zagonetki, a od kasnih 2000-ih samo osmosmerke. Radove je objavljivao u preko trideset različitih novinskih izdanja, a fokusirao se primarno na osmosmerke za časopise koji objavljuju samo tu vrstu. Već dugi niz godina radi za jednu izdavačku kuću iz Zagreba u kojoj je izvršni urednik.

Ne voli da se potpisuje, pa se ispod nekih radova potpisivao se pseudonimima Dr Kužet, Merdžan, Dar Dam, Veljko Đorđić, Zoran Aćimović, Darko Damjanović i mnogim drugim.

Novinarski rad[uredi - уреди | uredi kôd]

Bio je dopisnik jednog bosanskohercegovačkog tabloida, pisao je za opštinsko službeno glasil.o i bio jedan od urednika, honorarni pomoćnik glavnog i odgovornog urednika najprestižnijeg srpskog enigmatskog izdanja, urednik tročasovne svakodnevne emisije na jednom lokalnom radiju. Autor je nekoliko pohvaljenih članaka na Wikipediji.

Književni rad[uredi - уреди | uredi kôd]

Autor je zbirke poezije:

"Zvezde na dlanu" u izdanju Udruženja pisaca "Poeta", 2018.

"Klupa života mog", 2019.

"Živeti mrtav", 2019.

"Oproštaj", 2019.

"Malena", 2020.

"Samo je život večan", 2021

Enigmatski programi[uredi - уреди | uredi kôd]

Autor je dva programa za enigmatiku s nazivima "Osmosmerka" i "Skandimaker". "Osmosmerka" je program za izradu osmosmerki, koji ima i aplikaciju za uređivanje i pretraživanje baze reči, za sortiranje reči po dužini, abecedi ili smerovima. "Skandimaker" takođe poseduje vlastitu bazu reči s opisima i s mogućnošću dopune, brisanja ili menjanja reči i opisa. Oba programa su kompatibilna s programima za uređivanje i pripremu za štampu. Jednim "klikom" enigmatski sastav iz tih programa prenosi se u bilo koji program u kojem se radi priprema, po tome se oni razlikuju od sličnih internetskih programa.

Primjer zagonetaka[uredi - уреди | uredi kôd]

Dr Kužet (Željko Kužet): "Ilustrovani anagram"
BEN (Borovske enigmatske novine), (I), 4, 39 - Borovo, 1996.

MELANI GRIFIT < Film ti ne igra