Željeznička pruga Zaprešić–Varaždin–Čakovec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zaprešić – Zabok – Varaždin – Čakovec
Željeznički kolodvor Varaždin 2008. godine
Željeznički kolodvor Varaždin 2008. godine
Željeznički kolodvor Varaždin 2008. godine
Duljina pruge:100,722 km
Širina pruge:standardna (1435 mm)

Željeznička pruga Zaprešić–Varaždin–Čakovec (često i Zagorska magistrala), jednokolosječna neelektrificirana regionala pruga duljine 100 km. Veći dio pruge prolazi kroz Hrvatsko zagorje, izravno povezujući najveći dio Hrvatskog zagorja i Međimurja sa Zagrebom, ali i Mađarskom. Puštena je u promet 1886. godine. Pruga se odvaja u kolodovoru Zaprešić od međunarodne pruge Državna granica – Savski Marof – Zagreb Glavni kolodvor.

Na pruzi su najznačajnija željeznička čvorišta Zabok, gdje se odvajaju lokalne pruge Zabok-Krapina-Đurmanec i do Gornje Stubice, Varaždin, gdje se odvaja lokalna pruga za Ivanec i Goluobvec te regionalna pruga za Koprivnicu i Osijek, te Čakovec. U Čakovcu se pruga spaja na međunarodnu prugu Pragersko (SLO) - Ptuj (SLO) - Čakovec - Kotoriba - Nagykanizsa (HU). U Čakovcu se također odvaja i lokalna pruga za Mursko Središće i slovensku Lendavu.

Izgrađenost i kvaliteta prometne infrastrukture u željezničkom prometnom sustavu nisu zadovoljavajući, a tehničko - eksploatatorski parametri su najniže vrijednosti. Unatoč tome prugom putuje veliki broj svakodnevnih putnika, najčešće učenika i studenata. Najčešće putuju u Varaždin, Zabok i prema stajalištima i kolodvorima u gradu Zagrebu.

Prema voznom redu HŽ 2012./13. najveća brzina na pruzi iznosi 100 km/h i to na dionici Varaždin - Čakovec, dok je najmanja brzina od samo 40 km/h na jednom kraćem dijelu dionice Zabok - Veliko Trgovišće. Prugom, radnim danom, prometuje ukupno 22 lokalna putnička vlaka, 4 ubrzana vlaka (tarifa putničkog vlaka) i dva brza putnička vlaka. Većina putničkih vlakova izravno povezuje Zagreb Glavni kolodvor s Varaždin i Čakovcem, a neki vlakovi voze izravno i do Kotoribe. Teretni prijevoz je bitno skromniji i svodi se uglavnom na dva teretna vlaka radnim danom (Varaždin - Zagreb RK - Varaždin).

Važniji gradovi i važni kolodvori na trasi[uredi | uredi kod]

Zaprešić
Zabok
odvojak prema Krapini
odvojak prema Donjoj Stubici
Bedekovčina
Novi Marof
Turčin
odvojak prema Ivancu
odvojak prema Koprivnici
Varaždin
Most Drava
odvojak prema Čakovec DG
Spoj s prugom Čakovec DG
Čakovec

Galerija[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]