Železnička pruga Beograd—Bar

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Željeznička pruga Beograd—Bar)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mapa pruge

Železnička pruga Beograd—Bar, međunarodna železnička linija izgrađena u SFRJ, dužine 476 km. Povezala je glavni grad države sa morskom lukom.

Početak gradnje pruge u SFRJ je počeo donošenjem zakona 1966. godine, ali je već 1971. zakon ukinut, a dalju izgradnju je preuzimaju odvojeno SR Srbija i SR Crna Gora. Završetak građevinskih radova se desio 27. novembra 1975. godine spajanjem šina desetak kilometara južno od Kolašina. Na teritoriji Srbije se nalazi 301 km, a na teritoriji Crne Gore 175 km. Najviša tačka pruge je u Kolašinu 1.032 m. Najveći uspon je na deonici Podgorica-Bijelo Polje 25 promila. Granična ćelija između država je Gostun.

Prilikom gradnje pruge se nije puno obratilo pažnje na činjenicu da 9 km pruge prolazi kroz teritoriju Bosne i Hercegovine, ali je to kasnije postalo prilično zanimljivo. Na teritoriji Republike Srpske danas postoji ćelija Štrpci, ali tu voz ne staje već služi samo kao ćelija za posebne situacije.

Tuneli[uredi | uredi kod]

Postoji 254 tunela u ukupnoj dužini 114,4 km. Najduži tunel je „Sozina“ na deonici PodgoricaBar od 6.170 m. Sledeći tuneli po dužini su „Zlatibor“, „Trebešnica“, „Goleš“.

Najviši železnički most u Evropi[uredi | uredi kod]

Na pruzi postoji 234 mosta u ukupnoj dužini od 14,6 km.

Most iznad Male rijeke je bio najviši u Evropi u vreme kada je bio izgrađen. Dužine je oko 500, a visine 198 m. Radovi su trajali 4 godine. U stubove je ugrađeno 23.000 m³ betona, a čelična konstrukcija je težine 25.000 t.

Galerija[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]