Sport

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Šport)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kip nogometaša, igrača ragbija i igrača kriketa.
Sport

Sport (njem. Sport < engl. sport < starofranc. desport, prema de/s/porter: provoditi vrijeme, razonoditi se; rjeđe šport prema njem. izgovoru[1]) uključuje sve fizičke aktivnosti koje čovjek izvodi iz natjecateljskih razloga.

Riječ sport nekad je označavala svaku igru i zabavu. Danas se pod pojmom sport podrazumijevaju različite motoričke aktivnosti varijabilnog i dinamičkog karaktera u kojima na specifičan način dolazi do punog izražaja sportaševe sposobnosti, osobine i znanja u treningu i natjecanju.

Prema definiciji i razini sport može biti vrhunski odnosno selektivni i masovni tj. neselektivni. U području sporta egzistira nekoliko sustava a to su: profesionalni sport, amaterski sport, rekreacijski sport, školski sport i sport osoba sa invaliditetom. Neki od razloga mogu biti razonoda, razvijanje tijela, poboljšanje sposobnosti, natjecateljski duh i tako dalje.

Popis sportova

Postoje brojne podjele sportova, i teško je napraviti potpuno točno razgraničenje. Često se govori o olimpijskim sportovima, tj. onima koji su u programu zimskih ili ljetnih Olimpijskih igara te o ostalim, neolimpijskim sportovima. Postoje i sportovi kao što su moderni petoboj ili triatlon koju su u stvari spoj nekoliko različitih sportova, te dakle spadaju u zasebnu kategoriju. Ipak, evo popisa sportova po grupama (neki sportovi očito spadaju u više kategorija, ali su navedeni samo u jednoj!):

Atletika

  • bacačke discipline (disk, koplje, kugla, kladivo)
  • trkačke discipline (sprint, srednje pruge, duge pruge, visoke i niske prepone, štafete)
  • skokovi (vis, dalj, troskok, motka)
  • višeboj

Ekipni sportovi s loptom

-razvili se iz srednjoameričke igre loptom

Sportovi u kojima se loptica udara reketom

Sportovi u kojima se loptica udara palicom ili batom

Biciklizam

Gimnastika

Sportovi snage

Sportovi preciznosti

Vodeni sportovi

Sportovi na snijegu i ledu

Sportovi s više sportskih disciplina

Borilački sportovi i vještine

Loptački sportovi

Moto-sportovi

Konjički sportovi

Ekstremni sportovi

Misaone igre

Tradicionalni sportovi

Izvori

  1. „šport”. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. 2021. Pristupljeno 12. svibnja 2023.