Široko Polje

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Široko Polje
Široko Polje is located in Hrvatska
Široko Polje
Široko Polje
Široko Polje na karti Hrvatske
Regija Slavonija
Županija Osječko-baranjska županija
Općina/Grad Đakovo
Nadmorska visina 87 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.405 N
 - z. d. 18.473 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 1.099
Pošta 31403 Vuka
Pozivni broj +385(0)31
Autooznaka DJ

Široko Polje je mjesto u Osječko-baranjskoj županiji, u sastavu grada Đakova.

Zemljopisni položaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Nalazi se na 45° 24' 19 sjeverne zemljopisne širine i 18° 28' 21 istočne zemljopisne dužine.

Nadmorske je visine 87 metara.

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Turci su Slavonijom vladali 161 godinu (1526.- 1687.) Kraj su zatekli napučen i kultiviran. Kada su Turci pobjegli preko Save, popis osječke dvorske inspekcije iz 1702.god. u biskupskom đakovačkom vlastelinstvu spominje samo 54 slabo naseljena sela, a samo Đakovo imalo je tek 300 stanovnika. Važno je između tih sela idvojiti Lopušance, smještene između današnjeg Š.Polja i Semeljaca. Na puste šume i zapuštena polja uokolo Lopušanaca, pola stoljeća kasnije naselit će se Širokopoljci i Vučani, a Lopušančani će se raseliti po Viškovcima, Forkuševcima i okolnim selima, a najviše po novom Širokom Polju.

Po dogovoru s franjevcima koji su većinom bili iz Bosne biskup je iz okolice Plehana (u blizini Gradašca, Bosna) doselio katolike u Punitovce, Koritnu i Beketince, te je utemeljio dva nova sela, Vuku i Široko Polje. To je bilo najkasnije 1754.godine.

Od 1754. pa do 1780. doselile su se 22 obitelji: Bošnjak, Delić, Eržić, Dugandžić, Gjambić, Lasić, Ivanković, Maić, Mandić, Marušić, Skokić, Stanković, Sušak, Klaić, Vidaković i Klaić Svi naseljenici potječu iz župe Tremošnica gdje i danas ima Mandića, Sušaka, Marušića itd.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine u Širokom Polju živi 1099 stanovnika.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[1]


Izvor[uredi - уреди | uredi izvor]


House icon.png Flag of Croatia.svg Nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Široko Polje treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Ukupno 162 obitelji, sa 422 djece. Prosjek djece po obitelji je 2.6.

Kultura[uredi - уреди | uredi izvor]

U Širokom Polju djeluju društva: NK Hajduk, dobrovoljno vatrogasno društvo, Kuna - lovačka udruga, kulturno umjetničko društvo - Širokopoljac i Lipa - udruga za očuvanje starina koja izdaje i širokopoljački list. Sve informacije o Širokom Polju možete vidjeti na web stranici [[1].]

Sport[uredi - уреди | uredi izvor]

NK Hajduk, - osnovan je 1935. godine, klub se u početku zvao Sloga da bi nakon dvije godine promijenio ime u Hajduk, što je ostalo do današnjih dana. Danas se NK Hajduk natječe u 2. Županijskoj ligi (središte Đakovo). 2005. godine NK Hajduk iz Širokog Polja proslavio je svojih 70 godina postojanja.

Obrazovanje[uredi - уреди | uredi izvor]

  • OŠ Josipa Antuna Čolnića

Početak školstva u Širokom Polju kreće od daleke 1857. godine, dok je prva sagrađena školska zgrada 1864. godine. Škola u Širokom Polju danas djeluje kao područna u sastavu OŠ Josip Antun Ćolnić iz Đakova. Od 2007., nakon što je napravljena nova škola, djeluje kao osmogodišnja škola.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]


House icon.png Flag of Croatia.svg Nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Široko Polje treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.