Šimuni

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Šimuni
Šimuni na mapi Hrvatske
Šimuni
Šimuni
Županija Zadarska
Općina/Grad Pag
Mikroregija otok Pag
Geografske koordinate
 - z. š. 44.469 N
 - z. d. 14.961 E
Pošta 23251 Kolan
Pozivni broj +385 (0)23
Autooznaka ZD

Šimuni su malo ribarsko mjesto smješteno na jugozapadnoj strani otoka Paga, na pola puta između Novalje (11 km) i grada Paga (12 km), udaljeni 15 minuta vožnje od trajektnog pristaništa Žigljen. Administrativno pripadaju gradu Pagu.

Šimuni su smješteni u tri prirodne uvale. U sjevernoj uvali se nalazi ACI Marina Šimuni koja, sa 150 vezova u moru i 30 suhih vezova, pruža sigurno utočište i sidrište plovilima. Središnja uvala je namijenjena ribarskim brodicama kojima služi kao luka, ali i mjesto prodaje netom ulovljene ribe.

U trećoj, južnoj, uvali smjestila se šljunčana plaža.

Nedaleko od mjesta je smješten drugi najveći autokamp na otoku Pagu, autokamp Šimuni. U njemu se nalazi mali sportski centar (odbojka na pijesku, tenis, mini golf), dućan, grill-restaurant, pizzeria, diving-centar.


Povijest[uredi | uredi kod]

Šimuni su mjesto i uvala poznatih ribara na jugozapadnoj obali otoka Paga. Potječe iz druge polovine 19. stoljeća kada su tamo braća Fabijanići iz grada Paga, uz more podigli prve pastirske kolibe i skromnu kapelicu sv. Ante Padovanskog, mjesto okupljanja vjernih Šimunjana. Šematizmi spominju Šimune tek 1875. kao predio župe Kolan od koje su udaljeni 5 km. Danas su Šimuni vjerski povjereni župi Pag. Naselje je dobilo ime, prema kazivanju, po Šimunu Fabijaniću koji je s bratom tamo podigao prve pastirske nastambe u nevelikoj lučici. Mještani se pretežno bave ribarstvom i zemljoradnjom. U Šimunima je carstvo bure pa se govori kako se “bura u Trstu rađa, u Šibeniku umire, a najjače puše upravo u Šimunima.” I kao da sve pretvara u bijelo: bijeli kamen, bijela stada ovaca, bijela slavna paška čipka, bijeli nadaleko poznati paški ovčji sir.