Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Šerlok Holms: Igra senki)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sherlock Holmes:
A Game of Shadows
RežijaGuy Ritchie
ProdukcijaJoel Silver
Lionel Wigram
Susan Downey
Dan Lin
ScenarioKieran Mulroney i Michele Mulroney prema djelu Arthura Conana Doylea
UlogeRobert Downey, Jr.
Jude Law
Jared Harris
Noomi Rapace
Stephen Fry
Kelly Reilly
Rachel McAdams
MuzikaHans Zimmer
Premijera16. 12. 2011 (2011-12-16)
Jezikengleski
Trajanje129 minuta
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Države
Kompanija
StudioVillage Roadshow Pictures
Silver Pictures
DistributerWarner Bros. Pictures
Budžet125.000.000 $[1]
Zarada545.448.418 $[2]
Tehnička ekipa
FotografijaPhilippe Rousselot
MontažaJames Herbert
Hronologija
Prethodni: Naredni:
Sherlock Holmes Sherlock Holmes 3[3]
Sherlock Holmes:
A Game of Shadows
na Internet Movie Database

Sherlock Holmes: A Game of Shadows je britansko-američki pustolovni triler iz 2011. godine koji je režirao Guy Ritchie, a producirali su ga Joel Silver, Lionel Wigram, Susan Downey i Dan Lin. A Game of Shadows je nastavak filma Sherlock Holmes iz 2009. te je, kao i prethodnik, temeljen na djelu Arthura Conana Doylea. Scenarij su napisali Kieran Mulroney i Michele Mulroney. Uloge Sherlocka Holmesa i doktora Watsona reprizirali su Robert Downey, Jr. i Jude Law, dok su im se u nastavku pridružili Noomi Rapace kao Ciganka Simza i Jared Harris kao Holmesov protivnik, profesor Moriarty. Svoje uloge reprizirali su i Rachel McAdams (Irene Adler), Eddie Marsan (inspektor Lestrade) i Kelly Reilly (Mary Morstan), mada u znatno manjem obimu, dok se u ulozi Holmesova brata Mycrofta pojavljuje Stephen Fry.

Iako je film inspiriran poznatom pričom "The Final Problem", ne radi se o direktnoj adaptaciji već film ima vlastitu radnju, koristeći tek pojedine elemente iz priče. U filmu se Holmes i Watson ponovo udružuju kako bi spriječili Moriartyja u ostvarivanju njegovog plana o pokretanju rata velikih razmjera u Europi. Film je premijerno prikazan 16. prosinca 2011. godine. U Hrvatskoj je distribuiran pod naslovom Sherlock Holmes: Igra sjena, a u Srbiji pod naslovom Šerlok Holms: Igra senki.

Iako je među kritikom prošao tek umjereno dobro[4], film je s ukupnom zaradom od 545.448.418 $ bio komercijalni uspjeh.[2]

Radnja[uredi | uredi kod]

Godina je 1891., a doktor John Watson na svojoj mašini piše još jednu od pustolovina sebe i svoga prijatelja, detektiva Sherlocka Holmesa. Radnja se tada vraća unatrag, ranije te godine, gdje u Strasbourgu vidimo eksploziju na štandu ispred gradske katedrale koja se pripisuje anarhistima. Nedugo nakon toga vidimo tajanstvenu Irene Adler kako nosi paket doktoru Hoffmanstahlu - zapravo nagradu za pismo koje joj je imao predati. Otvarajući paket, Hoffmanstahl nesvjesno aktivira bombu, čiju eksploziju spriječi pravovremeni dolazak Sherlocka Holmesa. Dok Holmes uzima paket i rješava se bombe, Irene Adler i doktor bježe s lica mjesta. Holmes ubrzo pronalazi dr. Hoffmanstahla mrtvog (ubijen je neobičnom, otrovnom strelicom u obliku metka), a Irene Adler se nalazi na ručku sa svojim poslodavcem. Profesor Moriarty otkazuje joj povjerenje te ju, tokom razgovora, inficira smrtonosnom varijacijom tuberkuloze koja ju ubije u nekoliko minuta. Razlog takvog čina bila je njezina ljubav prema Holmesu, koja je kompromitirala njezinu poziciju.

Nedugo zatim Watson dolazi u 221B Baker Street, gdje Holmes istražuje niz naizgled nepovezanih ubojstava, terorističkih napada i poslovnih transakcija koje uspije povezati s Moriartyjem. Holmes se ubrzo nalazi s proročicom Simzom, kojoj je namijenjeno pismo što ga je trebala preuzeti Irene Adler te sprečava atentatora u pokušaju njezina ubojstva. Ipak, tijekom cijele strke Simza pobjegne, a Holmes i Watson bivaju vidno uneređeni. Takvi, odlaze na Watsonovo vjenčanje, gdje je Holmes doktorov kum. Nakon vjenčanja Holmes se ipak povlači i odlazi. Ispred crkve ga dočeka Moriartyjev čovjek, koji ga poziva da se susretne s profesorom.

Sherlock Holmes (Robert Downey, Jr.) se prvi put, službeno, susreo s profesorom Moriartyjem (Jared Harris) u njegovom sveučilišnom uredu. Legendarni okršaj dvojice umova bio je okosnica radnje ovog filma.

Holmes odlazi na sveučilište i ulazi u Moriartyjev ured. Bio je to njihov prvi službeni susret. Nakon što je odbio piće, Holmes zamoli Moriartyja da mu potpiše vlastitu knjigu, uspješni rad The Dynamics of an Asteroid. Dok profesor piše posvetu, Holmes iskoristi priliku da analizira njegov ured, nakon čega mu prezentira grafološku analizu njegova karaktera. Moriarty odbije Holmesovu molbu da Watsona isključi iz njihovih daljnih igara, nakon čega mu ponudi partiju šaha, što Holmes odbije. Isto tako, Moriarty mu obznani kako je eliminirao Irene Adler te mu preda njezin krvavi rubac. Opraštaju se tako da Moriarty upozorava Holmesa da će, ako ga pokuša uništiti, on to isto učiniti i njemu, na što Holmes odgovara da bi, ako bi bio siguran u ovo prvo, rado pristao na ovo drugo.

Bračni par Watson, u međuvremenu, putuje na svoj medeni mjesec, ali u vlaku se nalaze i Moriartyjevi ljudi, koji ih planiraju likvidirati. Znavši za to, Holmes se ušuljao u vlak prerušen u ženu i spasio svog prijatelja i njegovu suprugu, koju je izbacio iz vlaka u rijeku, gdje ju je čekao njegov brat, Mycroft. Njih dvojica tada nastave put za Pariz, gdje planiraju locirati Simzu. Kada dođu do romske kolonije u kojoj se nalazi i pronađu je, objasne joj kako će Moriartyjevi ljudi vrlo vjerojatno krenuti za njom jer njezin brat radi za profesora, pa joj je mogao odati neke planove. Simza ih tada odvodi u središte anarhističke grupe kojoj su nekoć pripadali njezin brat i ona, gdje saznaju kako su anarhisti bili prisiljeni postavljati bombe u Moriartyjevo ime.

Prateći Holmesovu dedukciju, trio završi u zgradi Pariške opere, gdje je trebala biti postavljena bomba. Ipak, Holmes ubrzo shvati kako je prevaren i da bomba nije tu, već u obližnjem hotelu. Zbog ove pogreške Holmes nije uspio deaktivirati bombu na vrijeme, što je dovelo do smrti nekolicine biznismena. Ubrzo saznajemo kako je sve to zapravio bio paravan za ubojstvo njemačkog industrijalca Meinharda, koga je ubio Moriartyjev pomoćnik, Sebastian Moran. Njegovom smrću njegova tvornica oružja pripala je Moriartyju. Holmes, Watson i Simza, prateći tragove u Renéovom pismu, odlaze u Njemačku, gdje se nalazi tvornica.

Holmes padne u Moriartyjeve ruke, a Watson je u skrivanju od Morana, koji ga pokušava ubiti. Dok ga drži kao taoca i muči kukom, Holmes objasni Moriartyju kako je otkrio plan da izazove svjetski rat, koji će ga, zbog udjela u brojnim profiterskim tvrtkama, učiniti bogatim. U međuvremenu, Watson je odlučio iskoristiti veliki top iza kojeg se sakrio kako bi srušio toranj na kojemu se nalazio Moran. Toranj je pao na zgradu u kojoj je Moriarty planirao ubiti Holmesa, što je detektivu omogućilo bijeg. Ozlijeđeni Holmes, Watson i Simza uspiju pobjeći tako što uskoče u vlak u pokretu. Holmes deducira kako će Moriartyjeva posljednja meta biti mirovni samit u Švicarskoj, koji Moriarty planira pretvoriti u međunarodni incident. Trio ubrzo odlazi do Mycrofta, kome ispričaju svoj plan, ali im on, iako im vjeruje, ne može pomoći jer nemaju konkretnih dokaza, a Moriarty ima izrazito snažne veze u samom vrhu britanske politike.

Svi skupa odlaze u Švicarsku, gdje se u planinskom dvorcu ponad slapova Reichenbach održava samit. Holmes deducira kako je Simzin brat René podvrgnut plastičnoj operaciji kako bi izgledao kao jedan od veleposlanika, čime bi atentat dobio značaj međunarodnog incidenta. Nakon plesa, prvo sa Simzom, a onda i s Watsonom, Holmes odlazi na susret s Moriartyjem dok Watson i Simza otkrivaju gdje je njezin brat. Holmes i Moriarty nalaze se na terasi ponad vodopada, gdje Holmes predloži brzopotezni šah. Dok njih dvojica igraju, Watson i Simza uspijevaju locirati Renéa i spriječiti ga u izvršenju atentata, ali ne uspijevaju spriječiti Morana da ga otruje i ubije. Iako je njegov plan zaustavljen, Moriarty je uvjeren u svoju pobjedu sve dok mu Holmes ne objasni kako je njegovo bogatstvo uvelike umanjeno. Naime, Holmes je ukrao njegovu crvenu bilježnicu i otkrio ključ za dešifriranje brojeva u njoj. Bilježnicu i ključ poslao je u London, gdje su Mary Watson i inspektor Lestrade već započeli sa zapljenom Moriartyjevog bogatstva. Moriarty tada izvuče lažnu bilježnicu koju mu je Holmes podmetnuo, a u kojoj se nalazi animacija koja završava porukom "Be careful what you fish for!" ("Pazi šta loviš!")

Moriarty je vidno bijesan i prijeti kako će smisliti jako zanimljiv kraj za doktora nakon što završi s detektivom. Holmes ga zamoli da mu upali lulu zbog ozlijeđenog ramena, nakon čega obojica, mentalno, predviđaju slijed događaja koji završava Holmesovom smrću. Detektiv se tada dosjeti i puhne malo pepela u Moriartyja te ga ugrabi oko prsa (kao na slavnoj Pagetovoj ilustraciji). U tom trenutku na terasu dolazi Watson. Nakon što ga ugleda, Holmes sklopi oči i baci sebe, zajedno s Moriartyjem, s terase u provaliju. Sve ukazuje na to da su obojica mrtvi.

Radnja se ponovo vraća u sadašnji trenutak s početka filma, gdje Watson dovršava posljednju priču o svom prijatelju i sebi, netom prije puta sa suprugom. Dok to radi, dobije paket u kojem se nalazi Mycroftov uređaj za kisik, što mu pruži jasan trag da je Holmes ipak živ. Kada napusti svoju radnu sobu, Holmes, koji se prerušio tako da izgleda kao sofa, skida masku i krene do radnog stola kako bi pročitao kraj priče. Blago razočaran, doda upitnik na kraj Watsonove priče i tako završava film sa "THE END?".

Glumačka postava[uredi | uredi kod]

Stephen Fry (u sredini) i Noomi Rapace (desno) pridružili su se staroj glumačkoj ekipi kao Holmesov brat, Mycroft, i energična Ciganka, Sim.
  • Robert Downey, Jr. kao Sherlock Holmes[5], briljantni londonski detektiv koji rješava najzamršenije slučajeve. Downey je reprizirao svoju ulogu iz prvog filma, odbivši projekt Cowboys & Aliens kako bi snimio Holmesa. U ovom nastavku Holmes se navikava na samački život nakon Watsonova odlaska, ali se s najboljim prijateljem ponovo ujedinjuje kako bi porazio svog najvećeg neprijatelja, profesora Moriartyja. Downey je zaradio ukupno 15.000.000 $ od ove uloge.[6]
  • Jude Law kao doktor John Watson[5], umirovljeni liječnik i Holmesov najbolji prijatelj. U nastavku, Watson se oženio svojom zaručnicom, Mary Morstan, i otišao živjeti s njom, no kada njih dvoje postanu mete profesora Moriartyja, odluči se ponovo udružiti s Holmesom kako bi eliminirao njihovog najopasnijeg protivnika. Na kraju filma vidimo kako piše priču o posljednjem okršaju Holmesa i Moriartyja. Lawova zarada iznosila je oko 9.000.000 $.[7]
  • Jared Harris kao profesor James Moriarty[8][9], genijalni profesor i kriminalac, koji nizom spletki pokušava pokrenuti rat u Europi kako bi se obogatio od prodaje ratnih potrepština. Lik Moriartyja pojavio se još u prvom nastavku u kočiji, skrivena lica (kasnije je spomenut imenom), kao poslodavac Irene Adler, ali Guy Ritchie nikada nije otkrio tko je glumio Moriartyja u prvom nastavku. Dugo se nagađalo da se radi o Bradu Pittu, koji je profesora trebao glumiti u nastavku, ali kada je Jared Harris dobio ulogu, nepoznati glas profesora iz prvog nastavka presnimljen je onim Jareda Harrisa.
  • Noomi Rapace kao Simza Heron[10], energična i snalažljiva Ciganka koja pomaže Holmesu i Watsonu prilikom njihove istrage. Lik Simze Heron u potpunosti je originalan i nije imao nikakvog temelja u pričama Arthura Conana Doylea.
  • Stephen Fry kao Mycroft Holmes[8][11], Sherlockov nadasve ekscentrični brat. Mycroft je izrazito visoko pozicioniran u svijetu politike, što Holmes nekoliko puta koristi kako bi si olakšao posao. Bez naročite psihološke razrade, lik Mycrofta u ovom je filmu prikazan u nekoliko komičnih situacija, no s očitom referencom na njegov intelekt, ali i lijenost (što su Mycroftove glavne odlike u Doyleovim pričama).
  • Rachel McAdams kao Irene Adler[12], femme fatale koja radi za Moriartyja, ali je istovremeno zaljubljena u Sherlocka Holmesa. Iako unajmljena od strane Moriartyja da oslabi Holmesa, njezino vezivanje koštalo ju je života. Mnogo se spekuliralo oko toga hoće li se McAdams uopće pojaviti u filmu, ali je sama glumica naglasila da, čak i ako se pojavi, to neće biti glavna uloga, što se pokazalo istinitim. Njezina zarada iznosila je oko 1.000.000 $.[13]
  • Kelly Reilly kao Mary Watson (née Morstan)[5], Watsonova supruga s kojom odlazi živjeti. Kada njih dvoje postanu Moriartyjeve mete, Holmes se pobrine da Mary bude na sigurnom i smjesti ju kod svog brata, Mycrofta. Kasnije ju vidimo kako pomaže Lestradeu u zapljeni Moriartyjevog bogatstva.
  • Eddie Marsan kao inspektor Lestrade[14], žilav, ali ne naročito sposoban inspektor u Scotland Yardu. Marsan je reprizirao svoju ulogu iz prvog nastavka, ali u znatno manjem opsegu.
  • Geraldine James kao gospođa Hudson[8], Holmesova i, ranije, Watsonova stanodavka.
  • Paul Anderson kao pukovnik Sebastian Moran[15], Moriartyjeva desna ruka i jedan od najboljih strijelaca u Britaniji. Nakon što ubija Simzinog brata, bježi i nestaje, što je sukladno Doyleovim pričama.

Produkcija[uredi | uredi kod]

Sada već kultni okršaj Holmesa i Moriartyja kod slapova Reichenbach u Švicarskoj prikazan je i u ovom filmu, čija je temeljna inspiracija bila upravo priča "The Final Problem".

Nakon uspjeha prvog nastavka, Warner Bros. je brzinski započeo produkciju nastavka, zbog čega su Guy Ritchie (ekranizacija stripa Lobo) i Robert Downey, Jr. (uloga u filmu Cowboys & Aliens) odustali od planiranih projekata.[16] Jedno je vrijeme bilo upitno hoće li Rachel McAdams reprizirati svoju ulogu. Sama glumica je rekla da, čak i ako se pojavi, to neće biti glavna uloga, već nešto sitno.[17] Nedugo zatim, Warner Bros. je za Entertainment Weekly potvrdio kako će McAdams ipak biti u filmu.[12] Dugo se nagađalo i oko toga tko će glumiti Holmesovog neprijatelja, profesora Moriartyja. Iako je glavni favorit za ulogu bio Brad Pitt, ona je na kraju pripala Jaredu Harrisu[8][9], najpoznatijem po ulozi u seriji Mad Men.

Ubrzo je objavljeno kako je film, tada još pod radnim naslovom Sherlock Holmes 2, inspiriran Doyleovom pričom "The Final Problem".[18] Mada je radnja smještena tek godinu dana nakon prvog nastavka[18], Sherlock Holmes: A Game of Shadows sniman je kao samostalan film za čije gledanje nije potrebno poznavanje radnje prethodnog filma.[18]

U listopadu 2010. Downey i Law viđeni su kako uvježbavaju scenu tučnjave dok se snimanje odvijalo u londonskom parku Richmond.[19] Istog mjeseca snimanje je nastavljeno na brodu PS Waverley, a sljedećeg mjeseca snimanje je nastavljeno u željezničkom centru u Didcotu.[8] Krajem studenog snimana je scena na Viktorijinom mostu, koji je dio željeznice u dolini Severna. Hampton Court Palace i Oksfordsko sveučilište bili su lokacije snimanja u siječnju 2011., a u rujnu iste godine snimana je scena u Starom pomorskom koledžu.[20]

Početkom veljače 2011., snimanje je preseljeno u francuski grad Strasbourg, gdje je ekipa boravila dva dana. Snimanje se odvijalo na užem području katedrale u Strasbourgu. Za tu se scenu nagađalo kako je prva scena filma koja je bila najavljena kao atentat/bombaški napad u gradu u kojem se govori njemački jezik (što je tada bio slučaj sa Straßburgom).[21]

Dio snimanja odrađen je i u Kentu, a u sceni u kojoj Holmes i Watson putuju brodom u Francusku mogu se vidjeti i bijele stijene kod Dovera.[22]

Glazba[uredi | uredi kod]

Sherlock Holmes:
A Game of Shadows – Original Motion Picture Soundtrack
SoundtrackHans Zimmer
Datum izdanja13. prosinca 2011.
Žanrsoundtrack
Trajanje57:22
IzdavačWaterTower Music
ProdukcijaHans Zimmer, Lorne Balfe
Hans Zimmer — kronologija
Sherlock Holmes
2009
Sherlock Holmes:
A Game of Shadows – Original Motion Picture Soundtrack

2011

Stručne ocjene
Ocjene kritike
Izvor Ocjena
Allmusic 4.5/5 stars[23]
Filmtracks.com 1/5 stars[24]
Film, Music & Media 3.5/4 stars[25]

Kao i za prvi nastavak, autor soundtracka Sherlock Holmes: A Game of Shadows – Original Motion Picture Soundtrack je Hans Zimmer, a izdan je 13. prosinca 2011. godine, netom prije premijere filma. Kao i ranije, uz Zimmera, producent albuma je Lorne Balfe.

Glazbeno, na album su uvelike utjecale klasična i romska glazba.

Čitajući petu stranicu scenarija, Zimmer je naišao na priču o Ciganki-gatari. Telefonirao je Ritchieju i rekao mu da moraju otputovati u Slovačku. Zimmer je smatrao prikladnim da u svojoj glazbi reflektira romsku kulturu. Unajmio je dva romska benda, Cigánski baróni i Kokavakere Lavutára - Sendreiovci, da snime glazbu za soundtrack, što je rezultiralo upravo onakvom glazbom kakvu je i zamislio.[26][27]

Popis skladbi[uredi | uredi kod]

Svu glazbu napisao je Hans Zimmer, osim gdje je drugačije naznačeno.

Br. Naslov Trajanje
1. "I See Everything"   0:39
2. "That Is My Curse (Shadows – Part 1)"   1:51
3. "Tick Tock (Shadows – Part 2)"   8:12
4. "Chess (Shadows – Part 3)"   7:34
5. "It's So Overt It's Covert"   3:19
6. "Romanian Wind"   1:56
7. "Did You Kill My Wife?"   2:42
8. "He's All Me Me Me"   1:56
9. "The Mycroft Suite"   1:41
10. "To the Opera!"   4:03
11. "Two Mules for Sister Sara" (autor glazbe Ennio Morricone) 2:34
12. "Die Forelle" (autor Franz Schubert) (izvode Julius Drake i Ian Bostridge) 3:22
13. "Zu viele Füchse für euch Hänsel"   1:47
14. "The Red Book"   4:00
15. "Moral Insanity"   1:31
16. "Memories of Sherlock"   2:11
17. "The End?"   2:26
18. "Romani Holiday" (Antonious Remix) 5:38

Skladbe koje se ne nalaze na albumu:[28]

Bilješke

Distribucija[uredi | uredi kod]

Kino-distribucija filma započela je 16. prosinca 2011. godine u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Meksiku, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji, a do 25. prosinca već je distribuiran i u većini svijeta, uz izuzetak Australije, Poljske i Španjolske, gdje je premijerno prikazan 5. siječnja 2012. godine.[5] U Srbiji je premijerno prikazan 20. prosinca 2011. godine.[29]

A Game of Shadows je na DVD-u i Blu-rayu izdan 12. lipnja 2012. za regiju 1[30][31], 14. svibnja 2012. za regiju 2[32][33] i regiju 4.[34]

Jude Law u Parizu tokom francuske premijere.

Zarada[uredi | uredi kod]

Sherlock Holmes: A Game of Shadows zaradio je 186.848.418 $ u Sjevernoj Americi i 357.000.000 $ u ostalim zemljama, što je rezultiralo ukupnom zaradom od 543.848.418 $.[2] Tim je iznosom zasjeo na 12. mjesto najuspješnijih filmova na blagajnama za 2011. godinu.[35]

U Sjevernoj Americi, u premijernom danu, film je zasjeo na vrh box officea sa 14.600.000 $[36][37], što je ipak bilo manje od premijernog uspjeha prvog filma.[38] Vikend-zarada od 39.600.000 $ zadržala ga je na vrhu box officea, ali još uvijek je bila osjetno slabija od prve vikend-zarade prethodnog filma (koja je bila gotovo dvostruko veća).[39] Do kraja prikazivanja u kinima zasjeo je na 9. mjesto najuspešnijih filmova na blagajnama 2011. godine.[40]

Izvan Sjeverne Amerike film je u prvom vikendu zaradio 14.600.000 $, zasjevši na treće mjesto.[41] Bio je na vrhu prekomorskog box officea tokom tri uzastopna tjedna u siječnju 2012. godine.[42][43][44] Na kraju je uspio nadmašiti svog prethodnika po zaradi izvan Sjeverne Amerike. U Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj i na Malti, najvećem tržištu izvan Sjeverne Amerike, film je imao premijerno otvaranje u vrijednosti 3.830.000 £ u tri dana[45], što je bilo dovoljno za prvo mjesto po zaradi. Ukupna zarada iznosila je 42.200.000 $. Visoku ukupnu zaradu film je ostvario i na tržištu Rusije i ZND-a (28.400.000 $) te Italije (24.500.000 $).[46]

Ocjene kritičara[uredi | uredi kod]

Film je prošao umjereno dobro među kritičarima. Stranica Rotten Tomatoes navodi kako je 60% od 202 kritičara filmu dalo pozitivnu ocjenu, s prosječnom ocjenom 6,1/10. Konsenzus je da je "Sherlock Holmes: A Game of Shadows dobar zahvaljujući odgovarajućim glavnim glumcima, ali generalno zapinje duplicirajući uhodane thrillove svog prethodnika."[4] Stranica IMDb filmu je dala prosječnu ocjenu 7,5/10.[47] Stranica Metacritic, koja koristi skalu od 0 do 100 kako bi prikazala svoje kritike, filmu je dala ocjenu 48/100 na temelju 38 kritika.[48]

Roger Ebert, koji je prvom filmu dao tri zvjezdice, bio je još više oduševljen nastavkom, kojemu je dao čak tri i pol zvjezdice, nazvavši ga "zabavom visokog kalibra" koja formuli "dodaje određeni stupanj rafiniranosti i inovativnosti", dodavši kako "pisci... neke od svojih najboljih scena mudro poklanjaju okršajima 1-na-1 Holmesa i Moriartyja."[49] James Berardinelli filmu je dao tri od četiri zvjezdice, rekavši: "A Game of Shadows je snažniji i bolje realiziran film koji se nadograđuje na original i eliminira neke njegove nedostatke."[50] Suprotno tome, Keith Phipps (The A.V. Club) smatrao je kako film "cilja još niže od skromnih ambicija svog prethodnika i opet ne uspijeva pogoditi metu".[51]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Od ukupno 10 nominacija A Game of Shadows osvojio je tek dvije nagrade, dok je za 8 nominiran. Time je prošao znatno lošije od svog prethodnika, koji je imao osjetno više osvojenih nagrada, ali i nominacija. Pregled nagrada je sljedeći:

Godina Nagrada Kategorija Primatelj Ishod Ref.
2011. ASCAP Award Najbolji Box Office film Hans Zimmer
Lorne Balfe
Osvojeno [52]
2012. Nagrada Saturn Najbolja akcija/pustolovina/triler Sherlock Holmes: A Game of Shadows Nominacija [53]
Najbolji kostim Jenny Beavan Nominacija
Teen Choice Awards Najbolji film - akcija Sherlock Holmes: A Game of Shadows Nominacija [54]
Najbolji glumac - akcija Robert Downey, Jr. Nominacija
Najbolja glumica - akcija Noomi Rapace Nominacija
Nagrada Golden Trailer Najbolji akcijski TV spot Warner Bros. i The AV Squad
(za "Beat")
Osvojeno [52]
Najbolja akcija Warner Bros. i mOcean
(za "Collide")
Nominacija
Nagrada Empire Najbolji triler Sherlock Holmes: A Game of Shadows Nominacija
Nagrada VES Najbolji pomoćni vizualni efekti u igranom filmu Laya Armian
Chas Jarrett
Seth Maury
Sirio Quintavalle
Nominacija

Nastavak[uredi | uredi kod]

Nedugo prije premijere drugog filma, kompanija Warner Bros. objavila je kako planira i treći nastavak, radnog naslova Sherlock Holmes 3, te kako je Drew Pearce već angažiran za izradu scenarija[3]; ipak, zamijenio ga je Justin Haythe.[55] Film je inicijalno trebao izaći 22. prosinca 2021. godine, međutim do tog datuma snimanje nije bilo ni počelo; tokom 2020. godine, redatelj Dexter Fletcher rekao je kako film nije među prioritetima za studio.[56]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Kaufman, Amy; Fritz, Ben (15 December 2011). „Movie Projector: 'Sherlock,' 'Alvin' sequels kick off holiday season”. Los Angeles Times. Tribune Company. Pristupljeno 15 December 2011. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Sherlock Holmes: A Game of Shadows Box Office Mojo
  3. 3,0 3,1 Fleming, Mike (23 October 2011). „Warner Bros Ready For ‘Sherlock Holmes 3′”. Deadline Hollywood. Pristupljeno 20 December 2011. 
  4. 4,0 4,1 „Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)”. Rotten Tomatoes. Pristupljeno June 20, 2012. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Sciretta, Peter (27 May 2010). „Sherlock Holmes 2 Gets December 2011 Release Date, Rachel McAdams Will Return”. /Film. Pristupljeno 18 October 2010. 
  6. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2012-08-22. Pristupljeno 2013-07-23. 
  7. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-16. Pristupljeno 2013-07-23. 
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 Ffrench, Andrew (4 November 2010). „Sherlock movie stars steam into Didcot”. The Oxford Times. Newsquest. Pristupljeno 28 November 2010. 
  9. 9,0 9,1 „Jared Harris discusses 'fun' Sherlock Holmes 2”. Total Film. Pristupljeno 22 March 2011. 
  10. Melrose, Kevin (23 November 2010). „Noomi Rapace to play Sim the Gypsy in ‘Sherlock Holmes 2′”. Spin Off Online. Arhivirano iz originala na datum 2010-11-28. Pristupljeno 28 November 2010. 
  11. „Stephen Fry talks Sherlock Holmes 2”. Total Film. Pristupljeno 22 March 2011. 
  12. 12,0 12,1 Bierly, Mandi (4 February 2011). „Rachel McAdams cameo confirmed for 'Sherlock Holmes' sequel”. Time Inc.. Arhivirano iz originala na datum 2011-02-08. Pristupljeno 12 February 2011. 
  13. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2015-03-12. Pristupljeno 2013-07-23. 
  14. „Eddie Marsan reprising Sherlock Holmes role”. Collider.com. Arhivirano iz originala na datum 2010-11-28. Pristupljeno 2 December 2010. 
  15. „Sherlock Holmes: A Game of Shadows Movie Review”. ComingSoon.net. Arhivirano iz originala na datum 2012-01-08. Pristupljeno 2013-07-23. 
  16. „Guy Ritchie Leaving Lobo, Aiming for Sherlock Holmes 2”. /Film. 26 January 2010. Pristupljeno 18 October 2010. 
  17. Ditzian, Eric (9 November 2010). „Rachel McAdams Unsure About Doing 'Sherlock Holmes 2'”. MTV. Pristupljeno 9 January 2011. 
  18. 18,0 18,1 18,2 Tilly, Chris (22 February 2011). „Sherlock Holmes: A Game of Shadows Preview”. IGN. Pristupljeno 9 March 2011. 
  19. Thompson, Jody (19 December 2009). „Jude Law takes swing at a gypsy in new Sherlock Holmes film (after quick practice on Guy Ritchie)”. Daily Mail. UK: Associated Newspapers. Pristupljeno 20 October 2010. 
  20. Teed, Paul (24 January 2011). „Film crews at Hampton Court Palace 'shooting Sherlock Holmes movie'”. Elmbridge Guardian (Newsquest). Pristupljeno 4 February 2011. 
  21. „Explosions au coeur de Strasbourg... (Explosions in the heart of Strasbourg...)” (French). Les Dernières Nouvelles d'Alsace. 4 February 2011. Pristupljeno 4 February 2011. 
  22. http://kentfilmoffice.co.uk/2011/12/sherlock-holmes-game-of-shadows-2011/ Kent Film Office Sherlock Holmes: Game of Shadows Film Focus
  23. Monger, James Christopher. Sherlock Holmes: A Game of Shadows na sajtu AllMusic (en). Pristupljeno 29 May 2012.
  24. „Filmtracks: Sherlock Holmes: A Game of Shadows (Hans Zimmer/Lorne Balfe)”. Pristupljeno 29 May 2012. 
  25. Savas, Kaya. „Sherlock Holmes: A Game Of Shadows by Hans Zimmer (Review)”. Film, Music & Media. Arhivirano iz originala na datum 2015-03-21. Pristupljeno 15 July 2012. 
  26. „Hans Zimmer's Roma Score Collaboration for 'Sherlock Holmes Game of Shadows' Score”. The Huffington Post. 8 December 2012. Pristupljeno 17 June 2012. 
  27. Johnson, Reed (January 6, 2012). „Hans Zimmer adds Gypsy flavor to 'Sherlock Holmes' score”. Los Angeles Times. Pristupljeno 17 June 2012. 
  28. Sherlock Holmes: A Game of Shadows End Credits
  29. „Šerlok Holms – film i knjiga”. www.b92.net. 18. 2. 2011.. Pristupljeno 24. 12. 2011. 
  30. „Sherlock Holmes: A Game of Shadows DVD”. Amazon.com. Pristupljeno 22 April 2012. 
  31. „Sherlock Holmes: A Game of Shadows Blu-Ray”. Amazon.com. Pristupljeno 22 April 2012. 
  32. „Sherlock Holmes: A Game of Shadows DVD UK”. Amazon.co.uk. Pristupljeno 22 April 2012. 
  33. „Sherlock Holmes: A Game of Shadows Blu-Ray UK”. Amazon.co.uk. Pristupljeno 22 April 2012. 
  34. „Sherlock Holmes: A Game of Shadows DVD Australia”. dstore.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-05-04. Pristupljeno 14 May 2012. 
  35. 2011 "Worldwide Grosses", Box Office Mojo.
  36. „Sherlock Holmes sequel leads US box office”. BBC. 19 December 2011. 
  37. „Sherlock Holmes fires an opening salvo from the shadows at the UK box office”. The Guardian. UK. 20 December 2011. 
  38. „Friday Report: 'Sherlock,' 'Alvin' Stumble, 'M:I' Dominant in IMAX”. Boxofficemojo.com. 17 December 2011. 
  39. „Weekend Report: Disappointing Debuts From 'Sherlock,' 'Alvin' Sequels”. Boxofficemojo.com. 19 December 2011. 
  40. 2011 DOMESTIC GROSSES, Box Office Mojo.
  41. „Around-the-World Roundup: 'M:I-4' Lights Fuse Overseas”. Pristupljeno 13 March 2012. 
  42. „Around-the-World Roundup: 'Sherlock' Finds Foreign Lead”. Boxofficemojo.com. 9 January 2012. 
  43. „Around-the-World Roundup: 'Sherlock' Cracks Code Again”. Boxofficemojo.com. 15 January 2012. 
  44. „Around-the-World Roundup: 'Sherlock' Outwits Competition for Third-Straight Weekend”. Boxofficemojo.com. 25 January 2012. 
  45. Published Tuesday, 20 Dec 2011, 10:55 GMT (20 December 2011). „'Sherlock Holmes 2' beats 'Chipmunks' at UK box office: Top 10 in full”. Digital Spy. Arhivirano iz originala na datum 2014-10-21. Pristupljeno 2013-07-21. 
  46. http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=sherlockholmes2.htm
  47. Sherlock Holmes: Igra sjena - Ocjena
  48. „Sherlock Holmes: A Game of Shadows Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic”. Metacritic. Pristupljeno 16 December 2011. 
  49. „Sherlock Holmes: A Game of Shadows :: rogerebert.com :: Reviews”. rogerebert.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-06-16. Pristupljeno 2021-09-06. 
  50. „Sherlock Holmes: A Game of Shadows – Reelviews Movie Reviews”. Reelviews.net. 
  51. Phipps, Keith (15 December 2011). „Sherlock Holmes: A Game Of Shadows | Film | Movie Review”. The A.V. Club. 
  52. 52,0 52,1 „Nagrade na IMDb-u”. IMDb. 2012. Pristupljeno 20 July 2012. 
  53. „Nominations for the 38th Annual Saturn Awards”. Saturn Award. Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. 29 February 2012. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-29. Pristupljeno 29 February 2012. 
  54. „First Wave of "Teen Choice 2012" Nominees Announced”. Teen Choice Awards. May 18, 2012. Arhivirano iz originala na datum 2012-05-18. Pristupljeno May 18, 2012. 
  55. http://bakerstreetbabes.tumblr.com/post/64468839917/new-news-about-the-third-sherlock-holmes-movie
  56. Jacobs, Eammon (2020-10-21). „Robert Downey Jr.'s 'Sherlock Holmes 3' Is 'On The Back Burner'”. Heroic Hollywood. Pristupljeno 2020-10-21. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]