Šećem po Moskvi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Я шагаю по Москве
Režija Georgij Danelija[1]
Scenario Genadij Špalikov
Uloge Nikita Mikalkov
Aleksej Loktev
Jevgenij Steblov
Galina Poljskih
Muzika Andrej Petrov[2]
Fotografija Vadim Jusov
Studio Mosfiljm [3]
Datum(i) premijere
11. april 1964 (1964-04-11)
Trajanje 78 min.
Zemlja  Sovjetski Savez
Jezik ruski

Šećem po Moskvi je sovjetska filmska komedija snimljena u režiji Georgija Danelije i premijerno prikazana 1964. godine, danas poznata kao jedan od najpopularnijih ostvarenja svog doba, odnosno posljednjih odraza tzv. Hrušćovljevog otapanja na sovjetsku kinematografiju.

Protagonist filma, koga tumači Aleksej Loktev, je mladi književnik koji je iz Sibira doletio u Moskvu kako bi se sreo sa svojim starijim, uglednim i establiranim kolegom, ali koji, sticajem okolnosti, zbog problema sa smještajem završi u stanu svog vršnjaka (čiji lik tumači Nikita Mihalkov). Radnja prikazuje njihove pustolovine po gradu, a koje će dodatno zakomplicirati i privlačna prodavačica (čiji lik tumači Galina Poljskih).

Film, koji se odlikovao izuzetnom vedrinom i prikazom bezbrižnog života moskovske omladine, postigao je izuzetnu popularnost, a pjesme iz njega su postale veliki hitovi. 1980-ih je ponovno postao popularan, a što se tumači time da je svojim duhom značajno odskakako od mračnih i depresivnih filmova koji su prikazivali sovjetsku stvarnost pred raspad države. Godine 2008. je snimljen remake pod naslovom Žara radnjom smješten u suvremenu Rusiju.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Данелия Г. Н. Безбилетный пассажир: «байки» кинорежиссёра. — М.: Эксмо, 2006. — 416 с. — 5100 экз. — ISBN 978-5-699-12714-6, 5-699-12714-3
  2. А я иду…
  3. Московское метро, история 1950-60 годов

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]