Šatorsko jezero

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Šatorsko jezero
Satorsko jezero z jihu, vzadu pohori Klekovaca (1961 m).jpg
Šatorsko jezero
Lokacija
Koordinate 44°09′55″N 16°36′06″E / 44.16515°N 16.601539°E / 44.16515; 16.601539
Karta
Šatorsko jezero na karti BiH
Šatorsko jezero

Šatorsko jezero je ledničko jezero na planini Šator u zapadnoj Federaciji Bosne i Hercegovine, Bosni i Hercegovini. Nalazi se na visini od 1488 m nmv. Dugačko je 200 m, široko 100 m, a duboko oko 7 m.

Jedno je od najljepših planinskih jezera u Bosni i Hercegovini. Usvojena je odluka od strane Skupštine Kantona 10 o proglašenju pećine Lednice i Šatorskog jezera Eko zonama od posebnog interesa za Kanton. Napravljena i usvojena je Stručna studija od strane općine Bosansko Grahovo, koja će se baviti zaštitom i preporukama o očuvanju Šatorskog jezera i pećine Ledenica.

Jezero je opkoljeno sa sjeverne, istočne i južne strane padinama i vrhovima Velikog i Malog Šatora i Babine Grede. Te se impresivne klisure dižu od samog jezera sa visinskom razlikom od preko 400 metara. Naročitu sliku pružaju takozvani Vražji Vrtovi na Babinoj Gredi. Sve ove padine obrasle su klekovinom bora, a na sjevernim ekspozicijama nalazi se vrlo rijetka i zaštićena vrsta Runolist (Leontopodinum alpinum).

Na jugozapadnoj strani jezera, nekoliko metara od njegove obale nalazi se Šatorsko vrelo (izvor), dijagonalno, na sjeveroistočnoj strani nalazi se „sifon ili odljev“, tako da jezero uvijek zadržava isti nivo vode.

Ljetna temperatura vode kreće se oko 17 °C, dok izvor na obali, koji jezeru daje vodu, ima temperaturu 6 °C. Zaleđeno je od decembra do aprila pri čemu debljina leda dostiže i do 70 cm.

Na dnu jezera su biljke potamogeton i zbog njih providnost vode iznosi i do 4 metra, skoro do dna, osim u najdubljim dijelovima. Boja vode je zelena zbog trave i biljki koje rastu na dnu jezera a uzdižu se do površine vode i stvaraju čitavu podjezersku šumu.

Od životinja u njemu žive žaba i vodeni gušter.

Nekoliko stotina metara sjeverno od jezera nalazi se Bulino vrelo, za koje lokalno stanovništvo vjeruje da ima ljekovita svojstva.

Iz njega izvire Mlinski potok od kojeg kad se spoji sa Šatorskim potokom nastaje reka Unac. Pristup jezeru je sa ceste Bosansko Grahovo - Livno iz mjesta [[Gornje Peulje

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]