Šarana jaja bojama grada

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Šarana jaja bojama grada, manifestacija koju od 2001. godine organizira Grad Osijek na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića predzadnje subote prije Uskrsa, zajedno s manifestacijom Cvjetni korzo. Jedino se 2005. manifestacija odvijala u Tvrđi zbog rekonstrukcije Trga Ante Starčevića.

Na manifestaciji učestvuju nacionalne manjine koje žive u Osijeku i okolini, neke slavonsko-baranjske šokačke udruge te neke kulturne i odgojno-obrazovne organizacije.

Svaka nacionalna manjina obično ima dva štanda: jedan za narodne nošnje, rukotvorine i etnografske predmete s naglaskom na korizmenim i uskrsnin običajima, a drugi za tradicionalna jela, kolače i pića.

Svake se godine bira i najuređeniji štand.

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", pododbor Osijek

Godina 2006.[uredi - уреди | uredi izvor]

Nacionalne manjine[uredi - уреди | uredi izvor]

Od manjinskih organizacije 2006. godine (8. aprila) učestvovali su: Mađarsko kulturno društvo "Nepkör" (te Mađari iz Dalj-Planine i Kopačeva), Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci", Matica slovačka, Prosvjetno-kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca, Savez Nijemaca i Austrijanaca i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", pododbor Osijek.

Druge organizacije[uredi - уреди | uredi izvor]

Godine 2006. uz Udrugu urbanih Šokaca Šokačka grana - Osijek i Zavičajni klub Gibarac, na manifestaciji je bilo zastupljeno i Društvo prijatelja baranjskih starina "Ižip" iz Topolja.

Učestvovali su još i Udruga žena "Klas" iz Beketinaca, Centar "Ivan Štark" iz Osijeka, Dječji vrtić "Sjenčica" iz Osijeka¸ Francuski klub, Društvo "Naša djeca", Udruga "Radosno polje" OŠ F. K. Frankopana, Dom za samostalno stanovanje, Dom za odgoj djece i mladeži, Dom za djecu "Klasje", Dječji dom Sv. Ana Vinkovci, Udruga za rad s mladima "Breza", SOS Dječje selo Hrvatska, Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH Osijek, udruga Mogu za terapijsko-rekreativno i sportsko jahanje...

Najljepše uređeni štand[uredi - уреди | uredi izvor]

Žiri u sastavu Damir Macanić, Radmila Biondić i Ivo Šibalić najljepše uređenim štandom 2006. godine proglasio je štand Društvo prijatelja baranjskih starina Ižip iz Topolja.

Na štandu SKD "Prosvjete" većina eksponata također je bila iz Baranje: narodne nošnje, vezovi, etnografski predmeti, šarana jaja, klepetaljka i jedna slika belomanastirskog umjetnika Milana Dvornića s baranjskom tematikom.

Izvor[uredi - уреди | uredi izvor]